(Video) Tak Sangka, Letvpan di Beirut rupanya pernah terjadi di Malaysia dulu

Semasa Tempatan

Semua rakyat Malaysia di Lubnan dilaporkan selamat, kata Menteri Luar Hishammuddin Hussein.

Beliau berkata perkara itu disahkan oleh Kedutaan Besar Malaysia di Beirut dalam laporan awalnya.

Kira-kira tengah malam Selasa waktu Malaysia, berlaku keb4karan diikuti letvpan d4hsyat di sebuah gudang di pelabuhan di ibu negara Lubnan, Beirut, dipercayai tempat bahan letvpan disimpan.

Letvpan itu mencetuskan kemvsnahan di seluruh bandar dan menyebabkan sekurang-kurangnya 70 orang mavt dan lebih 3,000 orang ced3ra.

Hampir Sama Kes Di Malaysia

LETvUPAN BEIRUT | Trag3di hampir serupa pernah juga berlaku di negara kita pada tahun 1991. Kejadian letvpan sebuah kilang mercvn dan bunga ap1i di Kampung Baru Sungai Buloh, Selangor itu meng0rbankan 41 ny4wa.

Laporan berita penuh mengenai tragedi ini boleh ditonton di sini:

PM ucap takziah kepada rakyat Lubnan

PERDANA Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menzahirkan takziah kepada rakyat Lubnan atas tragedi letvpan yang menggegarkan Pelabuhan Beirut semalam.

“Kerajaan dan rakyat Malaysia menzahirkan rasa si1mpati kepada keluarga mngsa yang terk0rb4n dan c3dera dalam kejadian itu serta berdoa mereka tabah menghadapi dugaan ini.

“Malaysia bersedia menghulurkan apa jua bantuan yang diperlukan oleh Lebanon,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Muhyiddin turut mengesahkan semua rakyat Malaysia di Beirut dilaporkan selamat.

“Alhamdulillah, semua rakyat Malaysia di Beirut dilaporkan selamat,” katanya.

Malaysia bersedia memberi s0kongan dalam apa juga cara

Semua rakyat Malaysia di Lubnan dilap0rkan selamat, kata Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein. Beliau berkata perkara itu disahkan oleh Kedutaan Besar Malaysia di Beirut dalam lap0ran awalnya.

Kira-kira tengah malam Selasa waktu Malaysia, berlaku keb4karan diikuti letvpan dahsy4t di sebuah gudang di pelabuhan di ibu negara Lubnan, Beirut, dipercayai tempat bahan letvpan disimpan.

Letvpan itu mencetuskan kemvsnahan di seluruh bandar dan menyebabkan sekurang-kurangnya 70 orang m4ut dan lebih 3,000 orang ced3ra.

Kekal berada di dalam rumah

Hishammuddin berkata pihak kedutaan juga menasihati rakyat Malaysia yang tinggal di negara itu agar kekal berada di dalam rumah.

“Malaysia berk0ngsi kesed1han dan ingatan serta doa kami mengiringi insan-insan kuat di Lubnan. Kami bersedia untuk memberi sokongan dalam apa juga cara yang mungkin…”

Lubnan berkabvng tiga hari

Malaysia adalah sebahagian daripada Pasukan Sementara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Lubnan (Unifil) bagi tugas menjaga keamanan di selatan Lubnan dan dikhuatiri sebilangan anggota pasukan mungkin berada di Beirut ketika letvpan itu berlaku.

Tiada lap0ran setakat ini sama ada terdapat kapal Malaysia atau kapal yang mempunyai kru Malaysia di pelabuhan itu semasa kejadian.

Presiden Lubnan Michel Aoun dilaporkan telah mengisytihar tempoh berkabvng selama tiga hari.

 

Sumber: Facebook, MB, Bernama, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.