Wanita d4kwa restoran sushi terkenal sedia menu tidak halal, Ini respon pihak Restoran

Tempatan Viral

SEBUAH restoran sushi terkenal di Kuala Lumpur did4kwa menyediakan menu berasaskan daging b4bi kepada pelanggan mereka.

Menurut Emma Azri, dia dan suami serta dua anaknya bercadang untuk menjamu selera di sebuah lagi restoran sushi namun restoran tersebut tidak lagi menerima pelanggan kerana waktu sudah menunjukkan pukul 8.30 malam.

Beberapa restoran yang lain juga memberikan alasan yang sama sebelum mereka ternampak restoran sushi yang did4kwa menyediakan menu tidak halal itu masih menerima pelanggan.

Mereka sekeluarga kemudiannya menuju ke restoran sushi tersebut.

Ketika mereka sedang beratur, datang seorang pekerja wanita lalu berb1sik kepadanya memberitahu yang restoran mereka ada menyediakan menu daripada daging b4bi.

“Allahuakbar. Ters3ntak saya dan suami. Ramainya orang Islam kat dalam kedai tu,” katanya.

Emma berkata, dia bertanya beberapa kali bagi mendapatkan kepastian tetapi pekerja berkenaan bersungguh-sunguh tidak membenarkannya masuk kerana dia bern1qab.

“Allahuakbar. Allah sel4matkan saya dengan sebab n1qab yang saya pakai. Masyaallah.. Cumanya rasa sed1h sangat sebab tak tau macam mana nak bert1ndak masa tu.

“Kesian dekat saudara seislam yang tert1pu dengan hidangan kedai itu. Jom kita lebih berhati-hati,” ujarnya.

“Kami akan lakukan si4satan”- Sushi Jiro Tampil Beri Keterangan, Tep1s D4kwaan Ada Jual Daging B4bi?

Pasti ramai yang menggemari Sushi Jiro kan? Ramai golongan muda suka ke sini sebab semua sushi di sini sama sahaja.

Namun ada perkara yang kurang elok didengar apabila ada khabar angin mengatakan bahawa kedai makanan Jepun ini menyediakan daging b4bi.

Ada menu daging b4bi?

Khabar angin itu difahamkan terseb4r di Facebook, individu tersebut ingin memakan sushi dan pada waktu itu banyak kedai makan dah tak terima pelanggan, kecuali Sushi Jiro, dia melihat ramai orang bergama Islam (bertvdung) masuk ke kedai tersebut.

Namun, semasa menunggu giliran, dia dimaklumkan oleh kakitangan kedai tersebut bahawa premis itu ada menyediakan daging babi.

Sushi Jiro tampil beri resp0n

Disebabkan kes ini viral, Sushi Jiro memberikan resp0n dengan menep1s d4kwaan tersebut melalui laman web rasmi.

“Kami ingin menjelaskan bahawa kami memang tiada menyediakan daging babi. Berikutan dengan maklumat p4lsu, kami akan lakukan si4satan.”

Selain itu difahamkan individu yang dikhabarkan kakitangan daripada pihak pengurusan ada tampil menjawab persoalan daripada wrganet berkenaan status halal restoran tersebut.

Katanya, tidak din4fikan bahawa mereka tidak mendapat status halal kerana mereka ada menyediakan b1r, bahkan ada sesetengah masakan mengunkan m1rin untuk tujuan rasa, tetapi mirin itu akan disej4t ketika masak.

Sumber: Facebook

Bagaimanapun, semua sumber bahan masakan mereka datang daripada pengedar yang mempunyai sijil halal. Malah kakitangan tersebut menjelaskan bahawa restoran itu sama sekali tidak mempunyai hidangan daging b4bi.

 

Sumber: CC, LM, Sushi, Facebook Emma Azri

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.