Waris Pes4kit C0vid-19 Yang Mninggal Dunia Digesa Tvntut Wang Ihsan RM5,000 Dari NADMA

Semasa

War1s kepada m4ngsa k0rban akibat w4bak C-vid-19 digesa segera melakukan perm0honan tvntutan wang ihsan sebanyak RM5,000 kepada Agensi Pengurusan Benc4na Negara (NADMA).

Menurut Menteri di Jabatan perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof, pihaknya tidak boleh menyaIurkan bantuan tersebut sekiranya tiada permohonan di buat.

Tambahnya lagi, beliau menyeru kepada mereka yang kehiIangan ahli keluarga akibat C0vid-19 segera datang ke NADMA untuk kita menyalurkan bantuan secepat mungkin.

“Saya nak minta kepada mereka yang kehiIangan ahli keluarga akibat C0vid-19, segera datang ke Nadma untuk kita menghulurkan bantuan secepat mungkin,” katanya kepada pemberita selepas meninjau operasi Pusat Pemberian Vaks1n (PPV) di Dewan Seroja, dekat sini pada Khamis.

“Semua yang mninggal akibat C0vid-19 kita bagi (wang ihsan) untuk mengurangkan beb4nan mereka kerana mungkin yang mninggal adalah ketua keluarga, sekurang-kurangnya boleh bagi bantuan segera,” katanya.

“Sebanyak 1,232 permohonan membabitkan pervntukkan RM6.16juta telah diluluskan berbanding dengan jumlah kem4tian yang dilaporkan melebihi 7,000,” ulasnya lanjut.

War1s kepada pesak1t Covid-19 yang mninggal dunia digesa segera membuat permohonan tvntutan wang ihsan RM5,000.

Semua yang mninggal dunia akibat C0vid-19 layak untuk mendapatkan wang ihsan tersebut kerana dapat mengurangkan beb4nan mereka kerana mungkin yang mninggal adalah ketua keluarga.

Beliau berkata, sebanyak 300 permohonan masih dalam proses keIulusan Nadma dan prosesnya sentiasa berjalan memandangkan maklumat serta ver1fikasi belum diterima.

Bantuan Khas Pengurusan Kem4tian C0vid-19 Nadma merupakan bantuan ‘one-off’ RM5,000 diberikan kepada war1s si m4ti yang mninggal dunia akibat w4bak C0vid-19 ini.

Pada perkembangan sama, beliau memaklumkan Pusat Kuar4ntin dan R4watan C0vid-19 Berisiko Rendah (PKRC) di seluruh negara masih mencvkupi untuk menampung pes4kit C0vid-19 dan pihaknya bersedia untuk menambah kapasiti sekiranya keadaan memerlukan.

 

Sumber: Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.