Tular Kisah Proton X50 Kemal4ngan Hingga T0tal L0ss Dipandu Sales Advisor, Wanita Ini Perjelas Kisah Sebenar Yang Terjadi

Nasihat & Panduan Tempatan Viral

Siapa yang tidak seronok dapat kereta baru bukan? Hari yang mengvjakan pastinya sewaktu ‘del1very day’ dimana hari pertama anda bakal memiliki kereta tersebut secara rasmi.

Namun tidak semuanya berakhir dengan cerita indah, antaranya kisah yang berlaku baru-baru ini.

Sejak semalam tular di media sosial kisah sebuah kereta Proton X50 yang dip4ndu seorang sales advisor terlibat dalam kemal4ngan hingga t0tal l0st sewaktu ianya dalam perjalanan untuk dihantar kepada pelanggan yang t1nggal di Johor Bahru.

Mula dik0ngsikan seorang pengguna Facebook, Puteri Topsales kisah berkenaan kemudian mula tular sehingga menarik perhatian ramai.

Kereta patut dihantar ke JB

Menurut wanita ini, Puteri dia sebenarnya merupakan bekas Sales Advisor bagi syarikat tersebut. Namun atas dasar kepercayaan, dia masih lagi berurus niaga dengan pelanggan yang sudah berurusan dengan nya sejak 4 bulan lalu.

“Assalamualaikum . Cukup cukup lah v1ralkan berita yang tak sah1h ni . Saya akan berikan info yang betul . Saya disini ingin membuat pengakuan ya benar ini adalah customer saya .

“Saya telah berurusan dengan customer ni dari 4 bulan lepas . Saya adalah bekas sales advisor proton tapi masih lagi berurus niaga menjual kereta diatas kepercayaan customer ”

Kereta pelanggan dipandu Azmi, manakala Puteri pandu kereta Azmi

Memandangkan statusnya sebagai bekas Sales Advisor, dia pada hari kejadian dimaklumkan tidak dibenarkan untuk menghantar kereta customer sendirian. Justeru seorang dari sales advisor, Azmi telah di4rah kesana untuk menemani wanita ini bagi tujuan penghantaran dari Kuala Lumpur ke Johor Bahru .

Azmi kemudian telah memandu keluar kereta X50 berkenaan manakala Puteri pula memandu kereta milik Azmi. Ianya turut disaksikan pengurus bilik pameran tersebut.

Namun sebaik keluar Azmi h1lang dari pandangan Puteri. Selepas berjaya dihubungi, Azmi yang di4jak untuk berjumpa untuk konvoi bersama ke Johor Bahru men0lak dan meminta wanita tersebut untuk meneruskan perjalanan dulu.

“Kereta customer ni di daftar pada 1/3/2021 dan merancang untuk deliver dari KL ke JB pada 6/3/2021 . Oleh sebab saya bukan lagi auth0rised staff proton disitu, pada hari kejadian, saya diberitahu tidak dibenarkan menghantar kereta customer sendirian. Azmi sebagai SA disitu yg menemani dan membawa kereta X50 tersebut .

Manager jadi s4ksi

“Pada jam 3 ptg , kami mula bert0lak keluar dari showroom . Manager sebagai saksi yg Azmi membawa kereta X50 tu dan saya membawa kereta Azmi. Azmi keluar dulu dan terus h1lang entah ke mana .

“Apabila saya call , dia memberikan alasan dan dia meminta saya untuk terus jalan dulu . Sebelum itu saya telah beritahu lokasi penghantaran ” kata Puteri.

Dia yang sudahpun menghantar lokasi pelanggan pada jam 5 petang dan sudah tiba di Tol Skudai JB pada jam 7 petang bagaimanapun tidak mendengar sebarang khabar berita dari bekas rakan sekerjanya itu.

“Pada jam 5.30 saya menghantar lokasi customer kepada Azmi dan Azmi telah memberitahu saya yang dia telah sampai melaka dan masih meneruskan perjalanan . Saya telah berhenti di RNR dua kali dan pada jam 7 ptg saya telah keluar tol skudai jb, namun Azmi masih senyap tanpa khabar berita”

Telefon lebih 40 kali tak berj4wab

“Saya terus menghubungi azmi sehingga pukul 8 PM Azmi kata dia telah masuk segamat dan saya menganggarkan dalam pukul 10 malam sampai JB . Saya terus menghubungi Azmi melebihi 40 kali tapi tak dijawab.

11 malam dapat tahu dari pelanggan sendiri kereta terlibat kemal4ngan

Namun siapa s4ngka selepas 3 jam menunggu puteri dikejvtkan dengan panggilan oleh pelanggannya yang memaklumkan kenderaan tersebut telah terl1bat dalam satu kemal4ngan dan mengalami t0tal l0ss.

“Pada jam 11 malam, saya mendapat panggilan telefon oleh customer saya sendiri yg Azmi telah memberitahu beliau yg kereta acc1dent tervk sehingga T0TAL L0ST ! di kawasan segamat dan Azmi telah membuat peng4kuan di balai yang dia telah membawa kereta customer saya pada kelajuan 180 km/h .

Azmi juga tidak jvjur kerana telah memvtar bel1tkan fakta dan dia telah men1pu saya.

Alasan dia tidak masuk akal dimana dia sebenarnya telah lalu jalan Karak dan hampir pusing di Dungun sedangkan destinasi kami adalah menghala ke JB .

Dia memberitahu yg waze dan maps adalah s4lah ! Cerita sebenar telah dibuat peng4kuan oleh Azmi sendiri di balai dikelilingi ramai saksi . Oleh sebab itu , Azmi wajib bertanggungjawab diatas kecvaian dia memandu kereta customer . Segala kervgian perlu dibayar oleh Azmi .

May be an image of car and text that says '00:05 Azmie Irawan 7MARCH 2021 01:28 1:28 +3 01:28 Baru smpai proton larkin Kat mana 04:47 04:48 Turun kete jap 04:48 04:48 Hmm 04:48 Pas turun terus ke balai otw 04:48 04:48 Type ypem amessage'

Sudah buat lap0ran polis

Bagi menjaga nama baiknya, Puteri difahamkan telah membuat satu c0ver rep0rt polis selain sebagai bvkti kes4lahan bukan dari pihaknya.

“Di sini saya sertakan rep0rt polis yang saya telah buat untuk c0ver diri dan bvkti kes4lahan dari Azmi bukan dari saya . Saya harap semua tidak mendengar hanya dari sebelah pihak.

“Saya juga harap penjelasan saya ni dapat membersihkan nama dan repvtasi saya . Kes masih dalam proses . Azmi sebagai pemandu alhamdulillah sel4mat dan tiada mengalami sebarang keced3raan , belum arw4h lagi .

“Bagaimana kemal4ngan tu berlaku hanya Azmi seorang je tahu kejadian sebenar . Tapi berdasarkan gambar yg kita lihat , betapa hebatnya X50 demi melindungi pemandu . #X50 telah memenangi 5star NCAP . Tiberr promote pulak.

Namun, saya sangat terk1lan dengan apa yg jadi . Mungkin cerita ini boleh diambik ikt1bar dan pengajaran buat kita semua supaya lebih berhati hati ” katanya lagi.

Untuk posting asal rujuk di bawah :

 

Sumber: FB, BK

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.