M4yat pekerja Jerai Hill Resort ditemui.. penduduk temui satu lagi m4yat tersangkvt di pokok pisang

Tempatan

Yan: “Selepas air banj1r svrut, saya ternampak m4yat seorang lelaki tersangkvt pada pokok pisang hadapan rumah dan segera menghubungi polis,” kata Mohd Nasir Shuib, 41.

Dia yang tinggal di Kampung Setoi, di sini berkata, menemui m4yat lelaki itu dalam keadaan tidak sempurna berkemungkinan akibat dihemp4p balak, kira-kira jam 5.30 petang.

Katanya, polis tiba sebaik dihvbungi dan segera membawa m4yat berkenaan ke hospital untuk tindakan lanjut.

Mengenai banj1r kiIat, ceritanya, ia berlaku secara tiba-tiba dan mula disedari pada 4 petang apabila melihat air sungai meIimpah.

Tiada aktiviti pembalakan di Hutan Simpan Gunung Jerai

May be an image of 2 people

“Saya pelik tengok paras air sungai naik disusuIi bunyi arvs yang kuat dan tidak lama kemudian air naik mend4dak dan mengaIir laju bersama kayu balak di depan rumah saya.

“Suasana bertukar keIam-k4but dengan jer1tan penduduk kampung yang tinggal berhampiran sungai meminta tolong,” katanya.

Mohd Nasir berkata, dia bersyukur sempat menyeIamatkan semua lima anaknya dan membawa mereka keluar sebelum keadaan lebih bvruk.

“Air bercampur pasir masuk ke dalam rumah dan ini kali pertama kejadian seumpama ini berlaku di kampung ini,” katanya.

Pekerja Jerai Hill Resort ditemui meninggal dunia

ANGGOTA bomba mengangkat mayat pekerja Jerai Hill Resort yang maut akibat fenomena kepala air di puncak Gunung Jerai. FOTO Zuliaty Zulkiffli.

SEMENTARA itu, seorang pekerja Jerai Hill Resort yang dilaporkan hiIang ketika fen0mena kepaIa air berlaku di Gunung Jerai, petang tadi ditemui mninggal dunia oleh pasukan penyeIamat pada 10.35 malam.

M4yat Sharuzi Mohamad, 53, ditemui di sebalik timbunan ranting kayu, daun dan dalam lumpur, pada jarak 200 meter dari pusat peranginan terbabit.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Kebombaan dan PenyeIamat, Jabatan Bomba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM) Kedah, Mohamadul Ehsan Mohd Zain berkata, m4ngsa dipercayai h4nyut dibawa arvs sebelum tersangkvt berdekatan tangki air.

“Lokasi m4yat mangsa ditemui sama dengan seorang lagi pekerja resort yang ditemui seIamat petang tadi.

“Berikutan itu, operasi mencari dan menyeIamat (SAR) di kawasan puncak Gunung Jerai ditamatkan pada 11.30 malam,” katanya ketika ditemui.

Dalam ins1den kira-kira 4.30 petang Rabu, tiga pekerja Jerai Hill Resort terselamat, manakala seorang hiIang selepas mereka terper4ngkap akibat fenomena kepala air di puncak Gunung Jerai.

Tiada pembaIakan di Hutan Simpan Gunung Jerai

May be an image of 2 people and people standing

DALAM pada itu, tiada aktiviti pembaIakan di Hutan Simpan Gunung Jerai berikutan kawasan itu diwartakan sebagai Hutan PerIindungan.

Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor berkata, pihaknya dimaklumkan banj1r kiIat yang berlaku hari ini disebabkan fen0mena kepaIa air di puncak Gunung Jerai.

“Sebagaimana sedia maklum, berlaku mus1bah banj1r kiIat petang tadi di kawasan persekitaran Hutan Simpan Gunung Jerai.

“Untuk makluman, tiada aktiviti pembaIakan di Hutan Simpan Gunung Jerai kerana hutan simpan itu diwartakan sebagai Hutan PerIindungan,” katanya dalam kenyataan.

May be an image of 1 person, standing and indoor

Beliau tidak menoIak fen0mena kepala air yang besar boleh menyebabkan pokok tvmbang dan dih4nyutkan arvs hingga ke sungai.

Ia turut menyebabkan lebih 20 rumah penduduk r0sak disebabkan banj1r kiIat di lima kampung sekitar kaki gunung.

 

Sumber: Harian Metro, Facebook Muhammad Sanusi

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.