177 pelajar sekolah menengah di Johor p0sitif dad4h

Sebanyak 177 pelajar sekolah menengah di Johor dikesan p0sitif dad4h hasil ujian saringan air kencing dilaksanakan Agensi Anti Dad4h Kebangsaan (AADK), kata Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Penerangan, Warisan dan Budaya negeri Mazlan Bujang.

Beliau berkata jumlah itu dikesan hasil ujian saringan yang dijalankan terhadap 10,132 pelajar tingkatan empat dan lima dari 280 buah sekolah seluruh negeri oleh AADK sejak awal tahun ini.

Ada simpt0m yang boleh dikesan

Pelajar-pelajar ini biasanya ada simptom yang boleh dikesan (terbabit dad4h), walaupun angkanya tidak terlalu membimbangkan, seharusnya kena peka dan prihatin.

Anak patut jadi harapan negara

“Kita hendak sifar kes. Itu harapan kita…” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Program Transformasi Minda: Penglibatan Ibu Bapa dan Komuniti Bagi Men4ngani Mas4lah Penyalahgvnaan Dad4h , Subst4n dan Pelencongan Sosial di Kompleks Tan Sri Mohamed Rahmat di sini, hari ini.

Turut hadir Pengarah AADK Johor Azli Ubin dan Timbalan Pengarah (Pembangunan Murid) Jabatan Pendidikan negeri Omar Salleh.

 

Terdahulu, Mazlan dalam ucapannya berkata jenis dad4h yang disalahgunakan berbeza saban tahun, namun yang paling jelas terdapat peningkatan permintaan terhadap dad4h sintetik seperti methamphetamine dan mahu semua pihak memainkan peranan agar masalah dad4h dapat ditangani secara menyeluruh dan berkesan.

mazlan-bujang.jpg

 

Sumber : Bernama, OMM, Johorkini

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf