Penerima lengkap 2 d0s v4ksin mungkin dibenar rentas daerah, makan di restoren

KERAJAAN sedang mempert1mbangkan untuk memberi keIonggaran terhadap sek4tan pergerakan bagi individu yang sudah melengkapkan vaks1nasi C0vid-19.

Menurut Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ini termasuklah keIonggaran dari segi perjalanan dan juga makan di restoran.

Perdana Menteri berkata langkah tersebut adalah sebahagian daripada rancangan pemulihan bagi membolehkan rakyat menjalani kehidupan seperti biasa secara berperingkat.

KeIonggaran bagi individu yang telah lengkap dua dos sunt1kan vaks1n C0vid-19 bagaimanapun akan dipvtuskan pada mesyuarat Majlis Pemulihan Negara minggu depan.

 

“Saya meminta jawatankuasa pengurusan untuk menilai semula bagi mereka yang mendapat dua sunt1kan vaks1n supaya diberi keIonggaran.

“Ia sama ada dari segi perjalanan atau pun pergi ke kedai dan makan di restoran. Ini petanda untuk menunjukkan sementara kita menguruskan C0vid-19, maka kehidupan rakyat sedikit demi sedikit akan kembali seperti masa lepas.

“Dalam pada semasa kita berper4ng dengan C0vid-19, kita secara beransur-ansur kembali ke kehidupan normal,” katanya.

“Dan lepas itu kita akan umumkan apakah keIonggaran-keIonggaran kepada mereka yang dapat dua d0s ini supaya mereka tidak terus ‘terikat’, perlu ada beberapa kelebihan (advantage) untuk mereka,” katanya setelah melakukan lawatan ke syarikat farmaseutikal Pharmaniaga LifeScience Sdn Bhd di sini, hari ini.

Muhyiddin berkata, keIonggaran itu mungkin termasuk pergerakan untuk turut melibatkan aktiviti membeli-belah, atau sekurang-kurangnya rentas daerah.

Menurutnya, langkah berkenaan juga seiring dengan pembukaan lebih banyak sektor ekonomi terutama di Lembah Klang pada Fasa Kedua Pelan Pemulihan Negara (PPN) nanti.

“Ini adalah langkah-langkah susulan dan bagi saya PPN ada lebih jelas dan telus kerana ada pihak yang tidak berapa yakin tetapi saya yakin dengan langkah vaks1nasi yang lebih cepat dan cara kira menguruskan C0vid-19 dan apa yang berkaitan dengan ekonomi dan sosial supaya ada keIonggaran sektor-sektor sosial.

“Tetapi penting rakyat tidak boleh ambil mudah dengan tidak patuh S0P. Penjarakan sosial masih penting, pakai pelitup muka perlu dan sanitasi tangan wajib.

“Kalau itu dipatuhi, saya percaya macam yang kita unjurkan sebelum akhir tahun, mungkin kita akan selesai.

MasaIah vaks1nasi secara berperingkat dan keadaan kembali normal,” tambah Perdana Menteri.

Kriteria kelonggaran SOP individu lengkap dua dos diputuskan MPN minggu depan - PM Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika membuat lawatan ke Pharmaniaga LifeScience Sdn Bhd (PLS), anak syarikat Pharmaniaga Bhd (Pharmaniaga). – Astro AWANI

Sementara itu Muhyiddin berkata, kerajaan kini menumpukan proses vaks1nasi di kawasan Lembah Klang untuk terus menurunkan kes C0vid-19 di kawasan ini.

“Kita telah tubuh ‘task f0rce’ antaranya bagi meningkatkan jumlah vaks1nasi di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor.

“Buat masa sekarang ada tiga juta bekalan vaks1n untuk warga kawasan ini bagi memastikan penurunan dalam tempoh dua atau tiga minggu akan datang, supaya kawasan ini boleh masuk ke Fasa Dua PPN dalam masa terdekat,” katanya.

“Kita berjaya mencapai lebih daripada 421,000 sunt1kan d0s dalam sehari. Sekarang, tumpuan kita adalah Lembah Klang. Melalui langkah-langkah yang dis4sarkan, maka maka kes C0vid-19 dapat kita uruskan dengan baik.

“Yang juga agak baik ialah kerana vaks1nasi mengikut jadual dan kita harap dalam tempoh bulan ini atau bulan depan, pembekalan vaks1n akan meningkat dan bertambah.

“Sasaran imun1ti kelompok yang kita unjurkan dalam PPN iaitu sebelum akhir tahun, insya-Allah dicapai,” katanya.

Bagaimanapun, katanya orang ramai terus diingat untuk mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) kesihatan awam yang ditetapkan bagi memastikan w4bak C0vid-19 terus terkawal.

 

Sumber: Harian Metro, Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf