Simb0l Tiga Jari ‘Hvnger Games’ Jadi Tanda Rasmi Kumpulan Ant1-Vaks1n Di USA

Simb0l tiga jari kini telah menjadi tanda gerakan pr0-dem0krasi di Asia yang menyatukan penvnjuk perasaan yang turun berdem0 di Hong Kong, Thailand mahupun My4nmar.

Namun bagi orang Amerika Syarikat, simb0l tiga jari yang digunakan lebih cendervng dalam membawa d4kyah karvt iaitu sebagai s1mbol ant1-vaks1n– yang kini sudah mula tuIar di laman TikTok.

Kumpulan ant1-vaks1n di Amerika Syarikat dalam beberapa hari terakhir telah menggunakan simb0l tiga jari ini untuk menentang peraturan pemerintah serta menolak pr0gram vaks1nasi yang dibuat oleh kerajaan AS.

https://www.tiktok.com/@bingobongo11/video/6965671771559283974?referer_url=https%3A%2F%2Fwww.thevocket.com%2Fsimbol-tiga-jari-hunger-games-jadi-tanda-rasmi-kumpulan-anti-vaksin-di-amerika-syarikat%2F&referer_video_id=6965671771559283974&refer=embed&is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

Semua video yang dimuat naik di TikTok mempunyai format yang sama, iaitu mereka akan memberi salam tiga jari disertakan dengan sebaris ayat yang menyeru rakyat Amerika yang lain yang masih belum divaks1n.

“Salut ini adalah tanda kebebasan, dan berdiri dengan perkara yang anda tidak bersetuju. Ini menunjukkan bahawa kita tidak perlu mengikuti orang lain, “kata Amanda Berry, pembantu perniagaan 34 tahun dari Kentucky kepada VICE World News.

@hungryrye

#covidvaccine #fullyvaccinated #fullyvaccinatedagainstcovid19

♬ SCREW ANTIVAXXERS AND GET YOUR VACCINE – 😋

Manakala seorang lagi lelaki, Ryan Bowman berusia 48 tahun dari Ohio berkata kepada media bahawa simb0l tiga jari ini merupakan solidariti dengan semua orang yang tidak mempercayai vaks1n .

Pada masa ini terdapat lebih dari 12,000 video TikTok yang menggunakan cara ini. Difahamkan mereka telah berjaya mengumpul ramai pengikut yang rata-ratanya adalah ahli ant1-vaks1n.

Untuk rekod, simb0l tiga jari ini pertama kali digunakan oleh penunjuk perasaan pr0-dem0krasi di Thailand setelah rampasan kuasa pada 2014. Gerakan ini kemudiannya mula mereb4k ke beberapa negara lain, termasuk My4nmar yang kini sedang berjvang dengan tekanan daripada kudeta sejak 1 Februari yang lalu.

Pr0mosi Terbaharu Di AS, Sunt1k Vaks1n C0VID-19 Dapat Percuma G4nja

nyc-joints-vax-jabs-02

TERDAHULU, kerajaan Amerika Syarikat tidak mempunyai banyak pilihan dan terpaksa menggunakan segala kelebihan yang mereka ada untuk meIawan st1gma masyarakat yang t4kut untuk keluar bagi menerima sunt1kan vaks1n C0VID-19.

Terbaharu, Washington telah mengumumkan langkah dr4stik dengan mewvjudkan insentif bagi mereka yang sudah mendapatkan vaks1n C0VID-19, iaitu g4nja percuma. Kempen yang diberi nama ‘J0ints for Jab’ ini bertujuan untuk menarik minat orang ramai untuk menerima sunt1kan vaks1n C0VID-19.

Lembaga Minuman Ker4s dan G4nja Negeri (LCB) dalam satu kenyataaan pada hari Isnin berkata bahawa mereka membenarkan semua peruncit untuk mengambil bahagian dalam pr0mosi ‘Joints for Jab’, di mana sesiapa sahaja yang sudah mendapatkan sunt1kan vaks1n di klinik sekitar negeri Washington dapat menebus g4nja percuma.

Pr0mosi yang akan berlangsung selama 12 Julai ini hanya membenarkan pemberian percuma g4nja dan bukannya melibatkan sebarang makanan yang dicampur dengan g4nja . Selain itu, ini merupakan langkah kedua LCB untuk mempr0mosikan vaks1n C0VID-19 setelah pemberian m1numan berakh0hol percuma bulan lalu.

Usaha kreatif pemberian g4nja percuma ini hadir ditengah-tengah kr1sis di mana sunt1kan vaks1n di AS semakin perlahan dan wujud goIongan-goIongan yang takut serta tidak percaya dengan keberkesanan vaks1n C0VID-19.

Selain daripada pemberian g4nja percuma, difahamkan negeri-negeri lain di sekitar AS turut menawarkan hadiah l0teri bagi mempr0mosikan sunt1kan vaks1n. Washington, Maryland dan Ohio adalah antara negeri yang menawarkan hadiah l0teri sebanyak USD$ 250,000 untuk dimenangi.

Untuk rek0d, sunt1k vaks1n dapat percuma g4nja bukanlah kali pertama di lakukan di AS. Beberapa bulan lalu, sebuah kedai g4nja di Arizona bertindak melakukan pr0mosi kreatif ‘Snax for Vaxx’. Mereka difahamkan telah memberi g4nja percuma kepada pelanggan yang berjaya mendapatkan sunt1kan vaks1n C0VID-19.

Untuk rekod, 51.1 peratus penduduk Washington telah menerima sekurang-kurangnya satu d0s vaks1n, lapor Pusat KawaIan dan Penceg4han Penyak1t (CDC). Berbanding dengan 51.6 peratus daripada jumlah penduduk AS yang telah menerima sekurang-kurangnya satu d0s, jauh dari misi Presiden Joe Biden yang mensasarkan 70 peratus penduduk menerima sunt1kan d0s pertama sebelum 4 Julai.

Rata-rata jumlah mereka yang menerima sunt1kan vaks1n di seluruh negara telah menurun secara mend4dak dalam beberapa minggu terakhir, menurut CDC, dari rata-rata 3.3 juta sunt1kan pada pertengahan April hingga kurang dari satu juta minggu lalu.

Biden minggu lalu telah mend0rong semua rakyat Amerika untuk mendapatkan sunt1kan vaks1n C0VID-19. Beliau juga telah mengumumkan in1siatif baru termasuk menawarkan perkhidmatan penjagaan anak buat ibu bapa dan perkhidimatan percuma Uber dan Lyft ke tempat temu janji sunt1kan vaks1n C0VID-19.

 

Sumber: The Vocket

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf