7 Selebriti Cantik Yang “Tak Jemu Mata Memandang” Berasal Dari Pantai Timur

Lawak & Seram
Selalu kita dengar wanita yang berasal dari Kelantan semua cantik-cantik belaka. Kulit putih kemerah-merahan mengetar tulang rusuk apabila memandang. Wanita yang berasal dari Kelantan juga terkenal dengan sikap suka berdikari dan pandai berniaga.

NEELOFA

Neelofa atau Noor Neelofa Mohd Nor berusia 30 tahun berasal dari Pasir Mas, Kelantan. Neelofa merupakan Juara Pencarian Dewi Remaja 2009/10 dan terus bergiat aktif dalam dunia seni selepas kemenangannya. Aura Neelofa terus berkembang sehingga menjadi pilihan jenama antarabangsa memilihnya sebagai duta. Neelofa juga mempunyai perniagaan sendiri iaitu Naelofar Hijab yang menjadi pilihan wanita bertudung.

NELYDYIA SENROSE

Nelydia Senrose atau nama sebenarnya Nik Zaris Nelydia Binti Nik Sen berusia 25 tahun yang dilahirkan di Kota Bharu, Kelantan. Merupakan anak ketiga daripada tujuk orang adik-beradik dan mula menceburi bidang seni ketika berusia 13 tahun. Nelydia juga mempunyai perniagaan sendiri dengan menjual pakaian, apabila Nelydia sendiri yang merekanya.

UQASHA SENROSE

Uqasha Senrose merupakan kakak kepada Nelydia Senrose. Mempunyai nama sebenar Nik Zaris Uqasha Binti Nik Sen kini berusia 27 tahun. Uqasha juga dilahirkan di Kota Bharu dan mula berkecimpung dengan industry seni selepas meninggalkan kehidupan sebagai pramugari di penerbangan Air Asia.

OKTOVIA MANROSE

Octovia Manrose atau nama sebenarnya Wan Syamira Putri Octovia Binti Wan Syahman merupakan anak kepada pasangan penyanyi dangdut terkenal, Iwan dan pelakon Allahyarhamah Rosnah Mohd Noor. Kini berusia 28 tahun mempunyai darah keturunan Kelantan di sebelah ibunya. Bergelar ibu tunggal kepada seorang anak lelaki dan kini giat berlakon dalam drama tempatan termasuk Kan Ku Kejar Cinta Kamu.

NORA ARIFFIN

Nora Ariffin atau nama sebenarnya Wan Norafizah binti Ariffin tetaap mengekalkan kecantikannya walau kini menjangkau ke usia 46 tahun. Kemerduan suara milik penyanyi yang berasal Dari Kota Bharu, Kelantan ini terbukti apabila menjuarai pertandingan Bintang HMI 1991. Kini Nora meneruskan perniagaan syarikat produksi milik keluarganya iaitu Hud Hud Media dan Johan Nawawi Sdn Bhd.

CATRIONA ROSS

Catriona Ross atau nama sebenarnya Catriona Norhayati Ross binti Bahrin Ross berdarah kacukan Melayu (ibu) dan Scotland (bapa). Berasal dari Kota Bharu, Kelantan dan kini berusia 39 tahun. Merupakan anak sulung daripada tiga adik-beradik. Catriona pernah belajar di Sekolah Menengah Naim Lil Banat, sebelum mengakhiri pengajian menengahnya di Sekolah Menengah Kebangsaan Ismail Petra. Catriona telah berkahwin dengan Shaharuddin Mokhtaruddin dan dikurniakan 3 orang anak.

NIENA BAHARUN

Niena Baharun atau Datin Amaniena binti Kamarul Baharun juga berasal dari Kota Bharu, Kelantan. Mula terkenal setelah membawakan watak ‘Husna’ dalam drama Jangan Benci Cintaku. Kini berusia 26 tahun dan baharu sahaja melahirkan anak pertama. Niena juga mempunyai perniagaan secara atas taliannya sendiri iaitu Se7enScarves by NienaBaharun yang menjual telekung, rantai leher dan tudung.

Sumber : Nona via Mediaohsem