Kasihan! Tiada siapa berani hantar pvlang ibu bersama jnazah bayi dipangkuannya, apa yang ditakvtkan? – Bawa m4lang atau siaI?

Ramai yang mempunyai tanggapan negatif jika kenderaan sendiri digunakan untuk membawa jenazah.

HANYA kerana masih ramai terlalu percayakan benda-benda k4rut, tiada yang sudi membantu membawa pulang jnazah seorang anak syurga.

Situasi sed1h ini dikongsikan oleh pemilik akaun Facebook Yunizam Yusop, 33, apabila dia diminta untuk membawa seorang ibu bersama jnazah anaknya pulang dari Hospital Dutchess of Kent di Sandakan, Sabah.

Pemuda berusia 33 tahun itu meluahkan rasa kec3wa apabila masih ramai dalam masyarakat yang percaya bahawa t1ndakan membawa jnazah menggunakan kenderaan sendiri akan membawa nasib mal4ng di kemudian hari.

“Saya rasa sed1h sebenarnya bila mana masih ramai lagi yang lebih mempercayai akan dit1mpa m1lang atau s1al apabila kenderaan mereka digunakan untuk mengangkut jnazah anak syurga,” tulisnya dalam posting yang tular.

Lebih mesra disapa Yunizam atau Abam Botak, lelaki ini berkata dia sudah tiga tahun menyediakan perkhidmatan van jnazah percuma di sekitar kawasan Sandakan dan situasi seperti ini memang sering berlaku.

Bercerita lanjut mengenai kejadian itu, Yunizam berkata rakannya yang merupakan seorang pegawai f0rensik di hospital tersebut memaklumkan bahawa pihak mereka sebelum itu telah cuba menghvbungi perkhidmatan kenderaan awam yang ada.

“War1s cuba untuk dapatkan kenderaan awam. Namun cubaan mereka g4gal kerana ramai yang enggan dan men0lak membawa jnazah bayi tersebut disebabkan kepercayaan akan dit1mpa s1al,” katanya.

Pekhidmatan Van Jnazah Percuma Abam Botak telah diwujudkan sejak tahun 2018.

Yunizam berkata wanita itu tinggal di perkampungan set1nggan dan kvrang berkemampuan untuk menyewa van jnazah selain b1mbang akan dikenakan cas yang tinggi.

“Ini bukan kali pertama saya jumpa, dah banyak dah kes macam ni. Kenderaan awam enggan mengambil jnazah b4yi untuk dikebvmikan.

“Kalau jnazah orang dewasa yang sudah dibvngkus kemas, yang itu mereka ambil. Tapi kalau macam b4yi yang boleh didvkung begini mereka tak nak,” katanya ketika dihubungi mStar.


Wanita tersebut b1mbang dikenakan caj yang tinggi jika menyewa van jenazah.

Menurut Yunizam, wanita tersebut baru sahaja melah1rkan b4yi itu dan berita kemat1an anaknya belum sempat lagi dimaklumkan kepada suaminya yang merupakan seorang pekerja ladang kelapa sawit yang terletak di Batu Sapi.

Suri rumah itu hanya mampu mengal1rkan a1r mata dan men4tap j4sad anaknya sepanjang perjalanan pulang ke rumah yang mengambil masa kira-kira 25 minit dari hospital.

Yunizam berkata dia sempat menghvlurkan sedikit bantuan wang kepada wanita tersebut untuk pengvrusan jenazah yang akan dilakukan oleh keluarga mereka sendiri dan berharap anak syurga itu dapat men0long kedua ibu bapanya kelak.

Bagi saya kalau sehari kita tidak melakukan kebaikan dalam kehidupan, itu adalah perkara yang sangat rvgi.

YUNIZAM YUSOP

Pemilik Van Jnazah Percuma Abam B0tak

Tambah Yunizam, dia juga pernah membawa jnazah menggunakan kenderaan miliknya sendiri dan ternyata tiada apa-apa yang pelik berlaku ke atas dirinya sehingga ke hari ini.

Ini menunjukkan betapa karvtnya kepercayaan manusia tentang nasib m4lang yang bakal menimpa mereka jika membawa jnazah menggunakan kenderaan persendirian.

“Janganlah kita memilih kepada siapa kita mahu lakukan kebaikan. Kerana kita sendiri tidak tahu kebaikan yang mana satu akan dinilai tuhan.

“Bagi saya kalau sehari kita tidak melakukan kebaikan dalam kehidupan, itu adalah perkara yang sangat rvgi,” ujarnya yang berasal dari Sandakan

Perkhidmatan ini masih lagi berjalan seperti biasa pada bulan Ramadan.

Di ruangan komen, ramai berk0ngsi kisah masing-masing yang pernah berdepan pengalaman hampir sama.

“Pernah kena dengan keluarga saya dulu, anak mninggal masa lah1r, terpaksa isi dalam beg ikut bas mini dari Tawau ke Semporna untuk dikebvmikan.

“Itu pun tanpa pengetahuan driver, sebab takvt perkara beginilah, sudahlah orang tidak mampu,” tulis seorang netizen.

Perkhidmatan van jenazah percuma yang ditawarkan masih berjalan seperti biasa pada bulan Ramadan dan dia fokus untuk membantu war1s bagi mengvruskan jnazah bersama-sama pasukannya.

“Ini merupakan tahun kedua saya berpuasa sambil memakai PPE. Nak buat macam mana kan, bilangan kes semakin men1ngkat sekarang,” jelasnya.

Selain itu, dalam masa terdekat ini dia juga akan melakukan pelbagai lagi aktiviti kebajikan seperti pengagihan barang dapur kepada golongan fak1r m1skin.

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.