“Adik Aku Minta Maaf Sebab Panggil Dia Abang”. Kisah Agong Menyamar Jadi Rakyat Biasa Yang Tak Pernah Diceritakan

 

Siapa Sebenarnya Sultan Kelantan Yg Selama Ini DIRAHSIAKAN. Mengalir Air Mata Rakyat Tengok YANG DIPERTUAN AGONG Kita Yang baru Letak Jawatan Ini.

Pepatah menyebut ‘Raja yang adil/baik raja disayangi rakyat, raja yang zalim lagi keji raja dibenci.’ Peribahasa ni aku dah ubah.

Hari ni aku bercerita tentang sultan, sultan yang menjadi kesayangan rakyat, siapa lagi kalau bukan putera Sultan Kelantan yang sudah dinobat menjadi sultan Kelantan tidak lama dulu. Sebelum ni mana pernah aku kisah pun pasal sultan. “Hadoo aku kesahh?”

‘Perkongsian status kawan FB aku’

” Ada cerita disebalik peristiwa Sultan Kelantan ini. Ya, macam orang biasa. Adik aku kawan kepada seorang tentera ada kat situ. Dah duduk-duduk baru ada yang perasan tu Sultan, minum kopi dalam cawan polisterin dan dia duduk sebelah adik aku.

” Adik aku tanya, abang dari mana. Dia jawab, dia orang sini. Lepas berbual lama baru tahu itu Sultan. Adik aku minta maaf sebab panggil dia abang. Dia peluk jer adik aku..

” Bila dah tahu Sultan, Mejar tak pandai dah nak arah. Sultan duduk dalam kumpulan sukarelawan.

” Ini mesej dari kawan. Baikkan Sultan Kelantan, sanggup turun padang senyap-senyap…”

Sementara itu, kisah yang diceritakan di atas cuma sebahagian cerita yang pernah tular tentang peribadi mulia Sultan Kelantan.

Kenapa kelantan? Aku kan org pahang. Ceritalah sultan Pahang ke, yang Dipertua Negeri.Sembilan ke? At least atuk sebelah abah aku asal Negeri Sembilan? Tidak. Tidak. Aku takkan bercerita tentang sultan negeri lain, hatta negeri Pahang yang kecoh dengan kontroversi.

Jauh sekali nak cerita pasal sultan negeri Johor, Selangor atau maca-macam negeri lain lagi. Hanya Sultan Muhammad v Kelantan yang bertahta dihati, iaitu Tuanku Muhammad Faris Petra yang ingin aku perkatakan. Kenapa? Sebab dia disayangi dan disukai ramai org bukan hanya dari kelantan malah rakyat dari negeri lain termasuk aku.

Banyak yang aku baca tentang Tuanku Muhammad Faris Petra ni. Selain rajin imamkan solat, baginda jugak rajin melawat rakyat-rakyatnya, sempoi dan penuh sederhana. Tak menyombong diri mahupun berlagak. Wajahnya saja dah terpamer jiwa kerendahan budi, Insyaallah.

Setakat ni kita tak mendengar cerita-cerita negatif tentang baginda ( kecuali tentang perkahwinan dengan gadis Rusia, itu pun ikutkan cerita positif sebab mendirikan masjid), dan sememangnya kita tak mahu mendengarnya. Apa yang boleh aku katakan, alhamdulillah dikurniakan Sultan yang begini. Tuanku Muhammad Faris Petra satu dalam seribu Sultan.

Beruntungnya kelantan memiliki ulama yang disegani seperti Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz dan ramai lagi ulama dan guru agama, begitu juga Sultan yang baru ini, penuh budi-pekerti merendah diri. Semoga Allah SWT melimpahkan rahmat kasih-sygNya kpd para ulama dan sultan seperti baginda walau dimana jua berada.

Sedikit Info mengenai baginda, ahir pada 6 October 1969. Hensem pula orangnya tu. Mudah lmembahasakan diri SAYA atau KITA, adalah putera sulung. Pernah mendirikan rumahtangga tetapi jodoh tidak panjang, baginda tidak dikurniakan cahaya mata ketika bersama isteri.

Baginda menukarkan laungan “Daulat tuanku” kepada “Allahuakbar” supaya rakyatnya mendapat pahala apabila melaungkan laungan tersebut. Gambar ketika muda yang tu adalah ketika ditabalkan sebagai Tengku Mahkota Kelantan pada Oktober 1985.

Baginda menjawat jawatan itu sehingga 13 September 2010 sebelum Dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan yang ke- 29. Mulai 13 Disember 2011, baginda telah dilantik sebagai Timbalan Yang Dipertuan Agong untuk satu penggal (5 Tahun).

Baginda dikenali sebagai seorang Raja Melayu yang warak, mesra rakyat dan mengutamakan Agama Islam dalam setiap hal.

Setakat tu dulu info mengenai baginda, kalau ada aku tambah lagi. Bukan dah tak ada tapi penat so, nk berehat seketika bersama kit kat. Oh ya, baginda jugak suka pakai jubah. Yerlah, raja-raja ,anak raja, dan orang-orang kebanyakkan macam kita mana suka selalu berjubah ni. Aku tahu pun melalui apa yang ditulis oleh media dan gambar-gambar sebagai bukti.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Newsviral

sumber : ohkisahtentangkita

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf