Pilunya.. Bapa Angkat Beritahu Apa Jadi Masa Bertemu Dgn Ayah Tlri & Keluarga Kandvng Adik Amir

MELAKA TENGAH: “Kalau boleh biarlah j.enazah Adik dik.ebumikan di tempat dia dibesarkan di rumah kami, namun jika takdlr Allah sebaliknya, kami hanya keluarga angkat dan terpaksalah redha.”

Itu luahan bapa angkat kepada kanak-kanak yang dipanggil Adik yang did.akwa l.emas dalam tong dan dipercayai did.era oleh ibu kandung dan bapa tirlnya dalam kejadlan di Taman Krubong Jaya, di sini petang Jumaat.

Md Tarmidi Yaaccob, 52 berkata, dia sekeluarga memang berhasrat untuk membawa balik j.enazah kanak-kanak tersebut ke Rawang dan dikeb.umikan di Tanah Perk.uburan Islam Bukit Beruntung, namun terk.ilan apabila masih tiada kata p.utus dari keluarga ibu kandungnya.

“Semalam ketika pihak polis panggil semua ahli keluarga ke Ibu Pejabat Polis Daerah Melaka Tengah bagi merakamkan kenyataan, kami ada berjumpa dengan nenek dan ahli keluarga kandung Adik.

Terdahulu, pr0ses bedah slasat di H0spital Melaka baru dimulakan kira-kira jam 11 pagi tadi dan keluarga angkat serta ibu kandung dan ayah tirlnya turut hadir bagi membuat pengec.aman terhadap j.enazah m.angsa yang mesra dipanggil Adik itu.

Mengulas lanjut ujar Taufah, ketika peng.ecaman itu ibunya Norlida Abu Hassan, 50, sempat mer.ayu kepada ibu kandung kanak-kanak itu untuk dikeb.umikan di kediaman dia membesar di Rawang, Selangor.

“Mereka sampai dulu di Jabatan Per.ubatan F0rensik ini untuk penge.caman, dan ayah tlri dia asyik sebut minta maaf pada Umi sepanjang pertemuan itu.

“Umi pula mer.ayu kepada ibu kandung Adik untuk beri izin kali terakhir jenazah dikeb.umikan di Rawang, namun dia (ibu kandung) cuma menggeleng tanpa berkata apa-apa,” tambahnya.

Bantal busuk pengubat rindu pada Amir - Kosmo Digital Bantal busuk pengubat rindu pada Amir – Kosmo Digital

“Isteri saya mer4yu-r4yu kepada mereka untuk membenarkan kami membawa pulang j.enazah Adik tapi mereka kata perkara itu perlu dip.utuskan sendiri oleh ibu kandungnya yang kini dit.ahan polis,” katanya ketika ditemui di pekarangan Jabatan Perubatan F0rensik H0spital Melaka di sini.

Mengulas lanjut ujarnya, dia mengharapkan Allah melembutkan hati keluarga Adik dan sempat meluahkan rasa syukur kerana urusannya sekeluarga sepanjang berada di Melaka, dipermudahkan.

“Saya tak p.utus doa supaya Allah lembutkan hati keluarga adik untuk benarkan kami bawanya pulang ke Rawang supaya isteri saya yang membesarkannya sejak lahir dapat zlarah k.uburnya selalu.

“Sepanjang saya dekat sini (Melaka) juga kami menetap di rumah inap yang pemiliknya siapa pun kami tak kenal tetapi ya Allah layanannya macam adik-beradik kami,” tambahnya sambil menyeka air mata.

“Minta D0akan Semua, Harap Ada Keaja1ban – Keluarga Angk4t Mahu Tvntut Jnazah Amir

Terdahulu, ahli keluarga angkat memaklumkan yang mereka meminta doa semua dan mengharapkan keajaiban agar dapat membawa jnzah Amir dibawa pulang ke Rawang untuk dikebvmikan.

“Kami sekeluarga mengharapkan keaja1ban dan pertolongan Allah supaya urusan membabitkan adik dipermudahkan,” kata Tuhfah Nazihah Md Tarmidi iaitu kakak angkat kepada kanak-kanak lelaki berumur tujuh tahun yang dilap0rkan mninggaI dunia dipercayai ak2bat dider4, petang kelmarin.

Tuhfah Nazihah, 26, berkata, dia sekeluarga bersyukur kerana dibenarkan membuat pengec4man adik angkatnya di bilik f0rensik Hspital Melaka, kira-kira jam 10 pagi tadi.

Katanya, mereka sekeluarga bagaimanapun hanya dibenarkan masuk ke dalam bilik f0rensik secara bergilir-gilir.

“Alhamdulillah, dengan budi bicara petugas yang s1mpati dengan kami, mereka memberi kebenaran membuat pengec4man sebelum bed4h slasat dijalankan.

“Kemungkinan jnazah akan dikebvmikan esok dan kami cuba untuk membawa jnazah pulang ke Rawang, Selangor tetapi kalau tlada jalan, kami akur. Jika di Melaka, jnazah adik akan dikebvmikan di kampung neneknya di Asahan, Jasin,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurutnya, dia sekeluarga akan mengadakan bacaan Yasin dan solat hajat berjemaah di inap desa tempat mereka menginap sementara menanti urusan bed4h slasat selesai.

“Sejak malam tadi, selepas solat Isyak, kami sekeluarga mengadakan bacaan Yasin dan solat hajat bagi memohon kepada Allah supaya semua urusan dipermudahkan.

“Kami berikht1ar tetapi serahkan segalanya kepada Allah,” katanya.

Terdahulu dilap0rkan pasangan suami isteri dir.eman tujuh hari selepas dipercayai mend.era kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun sehingga menlnggal dunia dalam kejadlan di Taman Krubong Jaya petang semalam.

Ketua Jabatan Slasatan J.enayah negeri, Asisten Komisi0ner Mohd Sukri Kaman dilaporkan berkata Ibu kandung kepada kanak-kanak itu pernah mendapatkan r.awatan pakar pslkiatri.

Bagaimanapun katanya, wanita itu hanya mendapatkan rawatan biasa dan bukan disahkan sebagai pesaklt m.ental.

 

Sumber: Awani, K ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf