(Video) “Dia h1na aku sebab aku..”- Adik Sajat tiba2 ‘meIetup’, Mustika Iuah perasaan terbeb4n masaIah abang sendiri

Mustika (kanan) akui mula rimas dan tertekan dengan kontroversi membabitkan Sajat (kiri). Foto: mStar

SETELAH sekian lama memend4m perasaan tentang k0.ntr0.versi membabitkan usahawan sens4si Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat, adiknya Nur Mustika akhirnya tampil meIuahkan apa yang terbuku di hati.

Ujar Mustika, dia begitu terbeban dengan masaIah yang dicetvskan abangnya yang kini dilihat sedang menikmati saat bahagia setelah did4kwa berjaya meIarikan diri ke Austalia.

“Aku tak ada kena mengena dengan perbuatan Sajat. Dia tak peduli sesiapa, jadi buat apa aku nak peduli setiap t1ndakan dia.

“Tapi dvgaan bukan kecil apabila aku sebagai perempuan kena tanggvng perbuatan dia selama ni.

TONTON VIDEO LUAHAN MUSTIKA!

“Dia tinggalkan nama bvruk dan tanpa diberi pilihan aku kene tanggvng,” katanya menerusi mesej yang dikongsikan kepada mStar pada Selasa.

Lvahan berkenaan dibuat sehari selepas mStar melaporkan tentang berita yang mend4kwa Sajat kini berada di Australia selepas berjaya meIarikan diri dari Thailand.

Difahamkan kem4rahan Mustika terhadap Sajat turut berpvnca daripada s1kap net1zen yang bertindak ‘menyer4ng’ platform media sosialnya dengan pelbagai h1naan dan t0hmahan.

Repvtasi bvsuk dan dia tak penah nak minta maaf pada aku Malah dia h1na aku sebab terangkan kat media.

MUSTIKA

ADIK SAJAT

Bukan itu sahaja, Mustika turut kesaI apabila ada segeIintir media dan blog tersaIah menggunakan fotonya bagi mengiringi berita berkaitan Sajat.

“Kesiannya net1zen dpt maklumat saIah. Kalau mana yang tak tahu ini gambar Mustika dan bukan gambar Sajat… dah tentu ramai datang Instagram ni ser4ng,” tulisnya pada kapsyen bersama p0sting tangkap layar daripada sebuah portal berita.

Kata Mustika lagi, repvtasinya sebagai infIvencer juga terjej4s dengan k0.ntr0.versi Sajat.

IKA
Mustika pernah berk0ngsi cerita kepada mStar dalam pertemuan pada September lalu.

“Repvtasi bvsuk dan dia tak penah nak minta maaf pada aku. Malah dia h1na aku sebab aku terangkan kat media hari tu walaupun dia tahu aku tak bvrukkan dia langsung.

“Banyaknya pengalaman sejak k3s Sajat ni. Media pusing semua benda janji dapat story demi c0ntent. Apa jadi dengan hidup seseorang tu pun mereka tak peduli,” katanya.

Sementara itu menurut Mustika, paling mengec3wakan apabila k0.ntr0.versi membabitkan Sajat turut menjejaskan anaknya.

“Aku ni seorang ibu, ada anak kandvng. Kesan-kesan neg4tif boleh t1mpa anak aku. Macam mana dia nak ke sekolah?

“Kuatkah dia apabila orang cakap atau perIi dia atas perbuatan pakcik dia? Semoga Allah sentiasa kuatkan hati ini dalam setiap dugaan diberiNYA,” katanya.

Sajat ‘cer4i’ taIak tiga dengan Malaysia, bahagia di Australia

Nur Sajat on TikTok live. Photo: @NurSajat23/TikTok

Terdahulu semalam tuIar apabila usahawan k0smetik k0ntroversi itu telah mengesahkan dia telah berh1jrah ke Australia dan telah ‘cer4i’ taIak tiga dengan Malaysia.

Sajat memberitahu dia tidak akan kembali lagi ke negara ini.

Menerusi perk0ngsian video ‘Iive’ di Instagram miliknya, Sajat kini secara rasmi berh1jrah ke Australia dan sedang menjalani kuar4ntin di Canterbury.

Berdasarkan ‘live’ Instagram miliknya, usahawan k0smetik itu sudah merangka beberapa perancangan buat dirinya di mana salah satunya adalah membuka kembali perniagaan untuk terus menetap di situ.

“Saya berasa sangat bahagia kerana sudah bebas dan boleh menjadi diri sendiri,” kata Sajat menjawab saIah satu soalan pengikutnya.

Ketika itu di ruangan komen juga ada yang mahukan Sajat menguIas lebih lanjut tentang k3s ‘menyeIudup’ masuk ke negara jiran bagi mengelakkan dirinya dit4ngkap oleh pihak berkvasa .

“Apa yang terjadi tidaklah seperti yang disangka dan semuanya dalam keadaan baik-baik sahaja, saya juga mengh0rmati kerja pihak Polis Diraja Malaysia yang menjalankan tugas dengan baik,” katanya.

Selain itu, Sajat turut memaklumkan yang segala perniagaannya di Malaysia sudahpun dijual dan kini berh1jrah ke Australia untuk memulakan perniagaan baharu selepas selesai diku4rantin.

Di akhir ‘live’ tersebut, mengesahkan dirinya sudah berpisah dengan Malaysia dan tidak akan boleh kembali ke sini lagi, dia juga tidak berasa raIat akan hal itu dan cukup teruja untuk memulakan kehidupan yang baru di Australia.

Pada masa yang sama dia merancang untuk membuka perniagaan dan membantu rakyat Malaysia yang ingin bekerja di Australia dengan cara bekerja di bawah perniagaannya nanti.

Peluang bawa pulang Sajat tipis

Terdahulu, media melaporkan peluang untuk membawa pulang usahawan k0smetik Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat svkar susuIan desakan beberapa pihak yang mempert4hankan kebebasan tr4.nsg3nder.

Sumber memberitahu Harian Metro sehingga kini, Thailand masih belum membenarkan usahawan berkenaan diekstr4disi ke negara ini.

“Peluang untuk membawa pulang dilihat tipis susuIan desakan beberapa pihak termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) atas dasar kebebasan tr4.nsg3nder.

“Kemungkinan dia akan mendapat svaka di negara ketiga,” katanya kepada Harian Metro, hari ini.

Terdahulu, Polis Diraja Malaysia dilaporkan dalam proses mem0hon ekstr4.disi bagi membawa pulang Nur Sajat.

Pengarah Jabatan Si4satan Jnayah Bukit Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan dilaporkan berkata, proses itu akan mengambil masa kerana membabitkan pelbagai agensi berkaitan termasuk Jabatan Peguam Negara dan pihak berkvasa Thailand.

Terkini! Polis tiada maklumat Sajat di Australia

Sajat muncul di 'IG Live' dakwa sudah berhijrah ke Australia - Hiburan | mStar

Polis tidak ada maklumat berhvbung da4waan usahawan k0smetik dalam bvruan, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat, yang dit4han pihak berkvasa Thailand sebelum ini kini berada di Australia.

Pengarah Jabatan Sias4tan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan, berkata ketika ini, pihaknya tidak boleh mengesahkan sama ada d4kwaan itu benar atau sebaliknya.

“Saya tiada maklumat mengenai d4kwaan itu. Sebelum ini pun, polis ada terima maklumat usahawan berkenaan meIarikan diri ke Danga Bay, Johor Bahru (sebelum dit4han di Thailand).

“Namun sias4tan mendapati perkara itu tidak benar,” katanya kepada BH, malam ini.

Terdahulu, Nur Sajat menerusi Instagram mend4kwa dirinya sudah berada di Australia.

Usahawan itu memaklumkan sedang menjalani kuar4ntin di Canterbury, Australia dan secara rasmi berh1jrah ke negara itu dengan bantuan Kerajaan Australia, ketika sesi siaran langsung menerusi laman sosial itu.

Nur Sajat turut menegaskan dia tidak meIarikan diri, sebaliknya hanya berh1jrah.

“Kita tak Iari, kita berh1jrahlah. Tak baik kata kita Iari you all (anda semua) yang kata kita Iari tak boleh terima hakikatkan,” katanya ketika berinteraksi dengan pengikut Instagram.

 

Sumber: mStar, K! ONLINE, HMETRO, BH ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.