Penerima hati pertama di Malaysia, Afiq Ikmal mninggal dunia

SELAYANG – Penerima hati pertama negara, Mohd Afiq Ikmal Muhammad Zaini, 23, yang sebelum ini dilap0rkan kr1tikal sejak 13 Februari lalu mninggal dunia pada Selasa.

Berita tersebut dik0ngsikan Leftenan Kolonel Bersekutu (PA) Angkatan Pert4hanan Awam Malaysia, Wan Mohd Hafizam Wan Ismail yang juga penderma hati kepada Mohd Afiq Ikmal.

Wan Mohd Hafizam berkata, pihaknya menerima panggilan daripada bapa Mohd Afiq, Muhammad Zaini Rahim pagi tadi memaklumkan berita tersebut.

Penerima hati, Mohd Afiq Ikmal dilaporkan kritikal

“Panggilan diterima selepas Subuh ketika saya dalam perjalanan pulang selepas berjemaah di surau berhampiran rumah.

“Sememangnya saya terkejvt kerana semalam (Isnin) semasa mel4watnya bacaan jantvngnya normal, namun kita kena reda,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Selasa.

K0ngsinya lagi, Isnin lalu beliau bersama pihak keluarga juga sempat membuat panggilan bersama Tuan Yang Terutama (TYT) Yang Di-Pertua Negeri Melaka, Tan Sri Mohd Ali Mohd Rustam.

“Mohd Ali antara individidu yang mengikut rapat proses pembed4han pemindahan hati Mohd Afiq sewaktu menyandang jawatan sebagai Timbalan Menteri Kesihatan ketika itu.

“Walaupun beliau tidak dapat hadir melawat Mohd Afiq, beliau hantar wakil bagi mengetahui perkembangan keadaan terkini Mohd Afiq semalam,” katanya.

Wakil TYT Melaka, Datuk Nasir Ghani menemui bapa Mohd Afiq, Muhammad Zaini (kanan) dan Wan Mohd Hafizam di Hospital Selayang pada Isnin.Wakil TYT Melaka, Datuk Nasir Ghani menemui bapa Mohd Afiq, Muhammad Zaini (kanan) dan Wan Mohd Hafizam di Hospital Selayang pada Isnin.

Katanya, jnazah bakal dibawa pulang ke Tikam Batu, Kedah hari ini untuk urusan pengebvmian.

“Buat masa ini jnazah berada di Unit F0rensik Hospital Selayang untuk bed4h si4sat.

“Saya juga akan pulang ke Kedah bagi menghadiri pengebumian tersebut,” katanya.

Sinar Harian sebelum ini melaporkan keadaan Mohd Afiq yang dimasukkan ke Hospital Selayang sejak 13 Februari lalu selepas ditemui dalam keadaan tidak sed4rkan diri.

Mohd Afiq menjalani pem1ndahan hati ketika usianya 14 bulan.

Penerima hati, Mohd Afiq belum sedar

Terdahulu pada 15 Februari, media Sinar Harian melaporkan Mohd Afiq Ikmal Muhammad Zaini, 23, yang pernah menjalani pem1ndahan hati ketika kecil kini dimasukkan ke Hospital Selayang di sini sejak Sabtu lalu.

Bapanya, Muhammad Zaini Rahim, 50, berkata, anak sulung daripada tiga beradik itu ditemui dalam keadaan tidak sed4rkan diri di rumahnya di Rawang.

Sehari sebelum kejadian katanya, anaknya mengadu sak1t pervt disebabkan g4strik.

“Malam sebelum kejadian, dia ada mengadu sak1t pervt dan tidak boleh tidur. Pagi esoknya, dia bangun bersarapan dan makan ubat sebelum tidur semula.

“Pada tengah hari sewaktu kami kejvtkan dia untuk makan ubat, dia tidak beri t1ndak b4las dan terus dibawa ke Hospital Selayang untuk menerima r4watan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Isnin.

Muhammad Zaini berkata, doktor kini sedang berusaha untuk menstabilkan keadaan Mohd Afiq Ikmal selepas berlaku ‘rej3ction’ yang menyebabkan hatinya tidak berfungsi dengan baik.

“Apa yang penting sekarang adalah bagi memastikan keadaannya stabil dahulu. Kemudian barulah fikir r4watan selanjutnya sama ada pembed4han susulan atau pem1ndahan hati.

“Buat masa ini keluarga berser4h. Kami tak tahu keadaannya sama ada dia dapat kembali pulih atau tidak. Kami memang dimaklumkan akan ada k0mplikasi semasa pembed4han dulu, tapi ia juga bergantvng kepada keadaan,” katanya.

Menurutnya, anaknya itu bergantvng kepada ubat-ubatan selepas menjalani pembed4han pem1ndahan hati selain r4watan susulan serta sering keluar masuk hospital.

“Dia boleh berjalan, naik basikal pun boleh cuma tak kuat. Sebelum sak1t dia sempat belajar bawa kereta dan dalam perancangan untuk ambil lesen kereta.

“Imunisasi dia lem4h dan mudah jatvh sak1t. Apabila dem4m atau p4ru-p4ru bermas4lah, dia akan dimasukkan dalam wad. Cuma ini kejadian pertama dia ditemui dalam keadaan tidak sed4rkan diri,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf