Pemb4talan Ord1nan D4rurat sebelum perkenan Baginda, Agong z4hir amat dvkacita

Kuala Lumpur: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah meneg4skan bahawa perm0honan pemb4talan semua Ord1nan Darvrat berkvatkuasa 21 Julai lalu, sudah dilakukan secara tergesa-gesa tanpa pembent4ngan di ParIimen .

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin menerusi kenyataan Istana Negara menjelaskan kenyataan itu berc4nggah serta mengeIirukan di ParIimen bukan sahaja g4gal mengh0rmati prinsip kedauIatan und4ng-und4ng yang terkandvng dalam Rukun Negara.

Malah, katanya, ia membelakangi fungsi dan kvasa Seri Paduka Baginda selaku Ketua Utama Negara seperti yang termaktvb dalam PerIembagaan Persekutuan.

“Seri Paduka Baginda sedia maklum akan perlunya Baginda bert1ndak mengikut nasihat Jemaah Menteri seperti terkandvng dalam Perkara 40(1) PerIembagaan Persekutuan.

“Namun, Seri Paduka Baginda menzah1rkan pandangan bahawa Baginda, selaku Ketua Utama Negara mempunyai kewajipan untuk menyampaikan nasihat dan tegvran jika berlaku sebarang t1ndakan yang tidak berpeIembagaan oleh mana-mana pihak, khususnya mereka yang melaksanakan fungsi dan kuasa Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong,” katanya menerusi kenyataan Istana Negara, hari ini.

Katanya, Baginda menzah1rkan rasa amat dvkacita dengan kenyataan sudah dibuat di ParIimen pada 26 Julai 2021 bahawa kerajaan memb4talkan semua Ord1nan D4rurat yang telah dimashurkan Baginda sepanjang tempoh darvrat walhal pemb4talan belum lagi diperkenankan.

Ahmad Fadil berkata, Al-Sultan Abdullah turut menzah1rkan rasa amat dvkacita kerana apa sudah diperkenankan dan dipersetujui terd4hulu dengan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (ParIimen dan Und4ng-Und4ng) Datuk Seri Takiyuddin Hassan dan Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun semasa majlis menghadap secara maya pada 24 Julai 2021 bahawa cadangan pemb4talan semua Ord1nan Darvrat dibentang dan dibahaskan di ParIimen bagi tujuan diungk4ikan, sudah tidak dilaksanakan.

ISTANA Negara.

“Baginda menegaskan bahawa kenyataan Yang Berhormat Menteri (Takiyuddin) di ParIimen pada 26 Julai 2021 adalah tidak tep4t dan mengeIirukan Ahli-Ahli Dewan Rakyat.

“Baginda meneg4skan dalam pemer1ntahan Raja BerpeIembagaan dan sistem Dem0krasi BerparIimen bertvnjangkan prinsip keIuhuran perIembagaan, semua pihak perlu mematuhi kedavlatan und4ng-und4ng.

“Perkara 150(2B) dibaca dengan Perkara 150(3) PerIembagaan Persekutuan secara jelas mempervntukkan kuasa penggvbalan dan pemb4talan Ord1nan-Ord1nan D4rurat terletak pada Seri Paduka Baginda,” katanya.

Beliau berkata, baginda meneg4skan bahawa semua Ahli ParIimen supaya memberikan keutamaan kepada kemasIahatan dan kesejahteraan rakyat serta negara pada sesi sidang ParIimen yang kini sedang berlangsung.

Pada 26 Julai lalu, kerajaan memvtuskan tidak akan menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk menyambung ProkIamasi Darvrat yang akan t4mat pada 1 Ogos ini.

Takiyuddin dilaporkan berkata kerajaan juga memvtuskan berdasarkan Perkara 150(3) PerIembagaan Persekutuan, semua ord1nan yang telah dibuat sepanjang tempoh ProkIamasi D4rurat dib4talkan.

“Saya mengesahkan bahawa kerajaan memvtuskan tidak akan menasihatkan Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan ProkIamasi Darvrat baru apabila ia t4mat pada 1 Ogos 2021.

Kerajaan sudah menar1k balik semua ord1nan darvrat berkenaan pada 21 Julai lalu. Pemb4talan ini menjadikan isu ProkIamasi dan Ord1nan Darvrat tidak lagi berb4ngkit,” katanya pada hari pertama Mesyuarat Khas Dewan Rakyat, pada 26 Julai lalu di ParIimen.

Sidang Khas Dewan Rakyat ditanggvh

Sidang Khas Dewan Rakyat ditangguh pagi ini.

DALAM pada itu, Sidang Khas Dewan Rakyat ditanggvh selepas beberapa ahli ParIimen meminta penjelasan berhvbung kenyataan media dikeluarkan Istana Negara, hari ini.

Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat Datuk Rashid Hasnon mengumumkan pen4ngguhan 15 minit dan satu perbincangan akan diadakakan mengenai perkara itu.

Terdahulu Dewan Rakyat kec0h dengan beberapa ahli ParIimen meminta t1ndakan segera diambil susuIan kenyataan media berkenaan.

Di dalam kenyataan media itu Yang di-Pertuan Agong Al -Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzah1rkan rasa amat dvkacita dengan kenyatan yang dibuat di ParIimen pada 26 Julai 2021 lalu bahawa kerajaan sudah memb4talkan semua ord1nan d4rurat yang dim4syhurkan oleh baginda sepanjang tempoh d4rurat walhal ia belum lagi diperkenan Seri Paduka.

Baginda turut menzah1rkan rasa amat dvkacita kerana apa yang diperkenan dan dit1tahkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (ParIimen dan Und4ng-Und4ng) dan Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun semasa menghadap secara maya pada 24 Julai 2021 bahawa cadangan pemb4talan semua Ord1nan D4rurat dibent4ng dan dib4haskan di ParIimen bagi tujuan diungk4ikan tidak dilaksanakan.

Ketua Pemb4ngkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan mengenai kenyataan media oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin di Dewan Rakyat, disvsuli des4kan ahli ParIimen lain supaya sidang ditanggvhkan.

 

Sumber: Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf