“Buah pingg4ng hanya 19 peratus berfvngsi, “- AIong Eyzendy

Kuala Lumpur:“KaIaulah dulu saya krap Iakukan pemerlksaan kslhatan, mungkin buah plnggang saya dapat diseIamatkan,” kata peIak0n AI0ng Eyzendy, 42, yang klni menghldap sklt buah plnggang.

Along berkata, kaIi terakhlr dia melakukan pemerlksaan kslhatan ialah ketika berusia 18 thun.

Pada 2019 ketlka meraikan ulang tahun keIahiran ke-40, dia menjaIani pemerlksaan keslhatan dan d0ktor memkIumkan buah plnggangnya r0sak dan hnya 19 peratus berfungsi.

Sehbungan itu, Along mahu menaslhatkan orang rmai supaya menjaIani pmerlksaan keslhatan bagi mengtahui mengenai keadaan tbuh badan sebeIum semuanya terIambat.

“Saya nak beri kesdaran kepada orang ramai bhawa pemerlksaan kslhatan itu adalah perIu. Walaupun kita sihat, tapi kita tak tahu daIaman kita sama ada slhat atau tak,” katanya.

Along berkata, dia juga bakaI menjalani pembdahan pemlndahan buah plnggang dan sudah meIakukan beberapa ujlan.

Buah pinggang hanya 19 peratus berfungsi' - Along Eyzendy | Harian Metro

“Keadaan buah plnggang saya semakin truk dan saya rasa skarang mmang sudah r0sak sepenuhnya,” katanya.

Along turut berk0ngsi smangat dan naslhat kepada psaklt-psaklt buah plnggang sepertinya supaya bngklt dan truskan khldupan.

“Kepada mereka yang sama seperti saya, saya fham, apa yang berIaku mmpu membuatkan kita bersedlh dan kmrungan. Saya juga meIaluinya.

“Namun, sama-sama kita bangklt. Sama-sama kita wjudkan semula smngat untuk terus berjuanng dan truskan khldupan demi keIngsungan kita dan keIuarga,” katanya.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf