“Jgn Dlm Keseronokan Sambut Raya K0rban Penyebab Kita Pun Sama2 ‘Terk0rban’” – Noor Hisham

Tak lama lagi, Hari Raya Aidiladha akan tiba dan kita tidak dibenarkan lagi menyambut seperti tahun-tahun sebelumnya untuk kebaikan bersama.

“Jangan pula dalam keseronokan menyambut Hari Raya K0rban menyebabkan kita sama-sama ‘terk0rban’ dek kerana C0vid-19,”

9 sekatan jalan raya di KL - YouTube

Demikian pesanan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah yang menyeru masyarakat di negara ini agar tidak mengulangi sikap tidak bertanggungjawab khususnya semasa sambutan Hari Raya Aidiladha, Selasa depan.

Beliau meminta masyarakat mengambil iktibar daripada kes-kes p0sitif C0vid-19 yang dilaporkan dalam kIuster komuniti ekoran sambutan perayaan, aktiviti kvnjung-mengvnjung dan merent4s negeri.

“Masyarakat diingatkan bahawa Iarangan rent4s daerah dan negeri masih lagi berkuat kuasa. Begitu juga Iarangan kvnjung-mengvnjung bagi menyambut perayaan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sebanyak 17,106 individu dikesan p0sitif C0vid-19 daripada 267 kIuster komuniti yang tercetvs antara lain ek0ran sambutan perayaan, aktiviti kvnjung-mengvnjung dan rent4s negeri bagi tujuan berkenaan.

Apapun, jangan pentingkan diri sendiri. Kita masih belum menang dan w4bak ini masih lagi ada disekeliling kita. Patuh S0P yang telah ditetapkan ya semua.

Health DG moots double face masks or face shields at hospitals, high risk areas

Mengulas lanjut, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, semua orang harus mengambil iktibar dengan ins1den sebelum ini yang menyebabkan penuIaran kes dan kIuster dalam komuniti.

Menurutnya, bermula 1 Jun 2021 iaitu sejak permulaan pelaksanaan ‘t0tal l0ckd0wn’ sehingga data terkini 16 Julai 2021, sebanyak 267 kIuster komuniti dengan jumlah 17,106 kes p0sitif C0vid-19 telah dilaporkan.

“Daripada jumlah 17,106 kes tersebut, 105 kem4tian telah dilaporkan sehingga kini dan 42 kes sedang mendapatkan r4watan di unit r4watan rapi (ICU).

“KIuster-kIuster komuniti ini tercetvs susulan sambutan majlis perayaan yang lalu (Hari Raya Aidilfitri dan Hari Gawai), aktiviti kvnjung-mengvnjung di kawasan kejiranan atau kampung, perjumpaan antara ahli keluarga dari rumah-rumah yang berlainan serta majlis pengebvmian.

“Beberapa kIuster komuniti ini turut melibatkan aktiviti rent4s negeri bagi tujuan yang disebutkan di atas,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Tambahnya, KKM khuat1r dengan 21 kIuster yang didapati tercetvs akibat aktiviti merent4s negeri.

“Dalam tempoh 1 Jun 2021 sehingga 16 Julai 2021 sahaja, sebanyak 1,010 kes p0sitif C0vid-19 telah dilaporkan dalam 21 kIuster ini, iaitu daripada 5,681 individu yang disaring (kadar positiviti 17.8 peratus).

“KIuster-kIuster ini didapati melibatkan aktiviti rentas negeri bagi tujuan sambutan perayaan, mengvnjungi ahli keluarga, menghadiri majlis pengebvmian serta atas urusan kerja,” ujarnya.

Teg4snya, negeri yang melaporkan jumlah kIuster rent4s negeri tertinggi sejak 1 Jun 2021 adalah Perak dengan lapan kIuster (38.1 peratus), Terengganu dengan lima kIuster (23.8 peratus) serta Kelantan dengan tiga kIuster (14.3 peratus).

Tambanya lagi, Iarangan kvnjung-mengvnjung bagi menyambut perayaan juga masih lagi berkuat kvasa dan rakyat harus mematuhinya.

“Justeru, KKM ingin mengambil kesempatan ini untuk menyeru masyarakat supaya mengambil ikt1bar dan tidak mengulangi sikap tidak bertanggungjawab, khususnya semasa sambutan Hari Raya Aidiladha yang akan diraikan pada 20 Julai 2021.

 

Sumber: K! ONLINE, Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.