Selangor Diuji Lagi Tiada Bekalan Air, Ebit Lew Sekali Lagi Pantas Beri Bantuan Di Kawasan Terjej4s

Bila sebut tentang bantuan, tidak dapat dinafikan, nama Ebit Lew pastinya menjadi sebutan. Apa yang pasti, bantuan yang diberikan oleh penceramah ini sangat pantas – bukan dengan cara tunggu dan lihat.

Contohnya ketika ini, beberapa kawasan di Selangor sekali lagi dilanda g4ngguan gara-gara pembuangan sisa t0ksik dari syarikat durjana. M4ngsanya adalah rakyat Selangor sendiri, tak habis-habis dengan g4ngguan bekalan air.

Dulu mungkin boleh buat jenaka lagi isu ini, tapi rasanya sehingga ini, sudah mel4mpau sangat pencem4ran yang dilakukan.

Baru sahaja tadi Ebit Lew memuatnaik gambar tentang proses pengagihan air buat beberapa kawasan di Subang. Menurutnya, sekitar 4 lori tangki air sudah pun digunakan untuk proses bantuan tersebut.

“Sayu rasa hati bila Selangor diuji lagi tiada air. Malam ni terus order lori bawa air dan agihkan pada penduduk flat sekitar subang malam ni. Ada beberapa tempat lagi mesej saya”

“Dari siang uruskan. Walau dah malam ramai datang nak air. Tua muda pelbagai bangsa. Bawa baldi. Kami bagikan juga dalam 4 tank kecil supaya boleh bagi lebih dekat dengan blok,” kongsinya di laman Facebook.

Bertabahlah wahai warga Selangor, semoga ujian mendatang ini akan ada manisnya di masa hadapan.

G4ngguan bekalan air Lembah Klang Pada Selasa

Terdahulu, Air Selangor melaporkan pencem4ran di muka sauk LRA Rantau Panjang pada tahap 8 ton dan LRA SSP1, 2 dan 3 pula pada tahap 4 ton.

“Henti tugas keempat-empat loji ini dijangka akan menyebabkan g4ngguan bekalan air tidak berjadual membabitkan 1,139,008 akaun merangkumi 1,279 kawasan di Wilayah Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat yang mana bekalan air akan ditvtup bermula 6 petang selasa.

“Usaha untuk mencairkan bahan pelarut dan pencem4ran sudah dilakukan dengan melepaskan air dari Empangan Sungai Selangor sebanyak 300 juta liter sehari dan Empangan Sungai Tinggi sebanyak 500 juta liter sehari,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Update terkini dari laman twitter Air Selangor

Menurut kemaskini terbaru Air Selangor dilaman twitter syarikat itu pada pukul 7 malam 11/11/2020 menyatakan sehingga jam 6:00 petang, sejumlah 404 (32%) kawasan telah menerima bekalan air sepenuhnya dari 1,279 kawasan yang terlibat dengan g4ngguan bekalan air tidak berjadual ini.

Justeru itu, sebanyak 875 kawasan di wilayah yang terjej4s masih lagi dalam proses pemulihan.

Pengguna disarankan untuk membiarkan air pili mengalir sehingga jernih sebelum digunakan. Air Selangor berharap para pengguna yang mendapat bekalan air akan menggunakannya secara berhemat bagi memastikan proses pemulihan di kawasan yang masih belum mendapat bekalan air berjalan lancar seperti yang dijadualkan.

Bantuan bekalan alternatif di pili—pili awam dan Pusat Khidmat Setempat (PKS) masih lagi disediakan untuk kemudahan para pengguna yang terlibat dengan g4ngguan bekalan air tidak berjadual ini.

Image

Asyik Terg4nggu Bekalan Air, Rakyat Selangor Mahu Air Percuma Bulan Depan

Sementara itu, menurut WORLD OF BUZZ, sudah berkali-kali terjadi pencem4ran air Sungai Selangor sehingga menyusahkan penduduk, ramai yang meluahkan rasa ger4m dan kec3wa serta mempersoalkan mengapa masalah itu sering berulang.

Lebih membuatkan ramai ber4ng apabila semua kini berada di rumah berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ditambah pula dengan sambutan Deepavali Sabtu ini.

Dalam pada itu ada yang netizen mengatakan ini mungkin ‘karma’ di atas perbuatan manusia sendiri yang membuang sampah sesuka hati di dalam sungai sehingga berlaku pencem4ran .

Melihatkan sudah banyak kali terjadi g4ngguan bekalan air, ada yang memberi cadangan pampasan perlu diberikan buat rakyat Selangor yang berdepan situasi tersebut.

Malah, ada yang mahukan air percuma bulan hadapan berikutan terjadi g4ngguan bekalan air sejak semalam. Netizen turut mencadangkan jika berlaku g4ngguan air pada bulan tersebut, perlu diberi air percuma pada bulan hadapan.

 

Sumber: Facebook Ebit Lew, Twitter Air Selangor, WORLD OF BUZZ

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.