Ajak ahli Parlimen mohon Agong b4tal d4rurat, rakyat beng4ng dengan Anwar

Seperti semua sedia maklum, negara kini sedang dil4nda pelbagai mus1bah antaranya w4bak C0vid-19, benc4na banj1r dan kemelut politik yang seakan-akan tiada kesudahan.

Terbaru, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mencadangkan semua ahli Parlimen menghantar surat kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memohon perkenan baginda bagi memb4talkan pr0klamasi d4rurat.

Memetik laporan BH Online, Presiden PKR itu mengakui sudah menghantar surat kepada semua ahli Parlimen untuk berbuat demikian secepat mungkin.

Tambah ahli Parlimen Port Dickson itu, beliau berharap agar permohanannya mendapat ihsan Yang di-Pertuan Agong selain menitahkan agar sidang Parlimen harus diadakan segera sebelum 31 Januari.

“Semoga warkah ini mendapat ihsan YDPA dan mengadakan sidang Parlimen sebelum 31 Januari untuk memb4haskan isu d4rurat, C0vid-19 dan ekonomi,” ujarnya.

Mengulas lanjut tindakan itu, beliau antara lain mend4kwa Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan ters4sar dalam menyampaikan nasihat kepada Yang di-Pertuan Agong apabila memohon pr0klamasi d4rurat yang disifatkannya tidak berkaitan dengan C0VID-19, banj1r atau kemelut ekonomi negara.

Ahli Parlimen Port Dickson itu juga percaya, perundangan dan peruntukan sedia, termasuk pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), PKP Bersyarat (PKPB) dan PKP Pemulihan (PKPP), cukup untuk mengek4ng penul4ran C0VID-19.

Pengisytiharan d4rurat bagi menangani anc4man C0VID-19 yang berkuat kuasa 11 Januari lalu hingga 1 Ogos depan, sudah diwarta dan disiarkan di laman web rasmi Pejabat Peguam Negara, hari ini.

Warta Kerajaan Persekutuan bertarikh 12 Januari lalu itu dikeluarkan oleh Perdana Menteri dengan titah perintah Yang di-Pertuan Agong.

Bagaimanapun, t1ndakan Anwar menerima kec4man hebat wrganet yang menyifatkan beliau ‘kemarvk kuasa’ di saat beberapa negeri dilanda banj1r tervk selain kes C0vid-19 yang mencatat empat angka setiap hari.

Bagi la PKP ‘settle’ baru rebut balik!

Kenapa g1la kuasa sangat?

Kes1an ‘frontliners’ pen4t bekerja

Pentingkan diri sendiri

Selasa lalu, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memperkenankan tempoh pelaksanaan d4rurat hingga 1 Ogos 2021 atau suatu tarikh yang lebih awal jika angka kes p0sitif C0VID-19 harian dapat dik4wal dan diturunkan dengan berkesan.

Seri Paduka turut berkenan terhadap cadangan kerajaan bagi pembentukan satu Jawatankuasa Khas Bebas yang akan dianggotai Ahli Parlimen kerajaan dan pemb4ngkang serta pakar-pakar kesihatan dan yang berkaitan bagi mengendali perjalanan d4rurat negara.

Sehari sebelum itu, Perdana Menteri pada sesi menghadap Yang di-Pertuan Agong, menyembah maklum keputusan Mesyuarat Jemaah Menteri mengenai cadangan pelaksanaan d4rurat sebagai langkah pr0aktif untuk memb3ndung dan melandaikan kes p0sitif C0VID-19 harian yang mencec4h empat angka secara berterusan sejak Disember lalu.

D4rurat itu tidak membabitkan sebarang bentuk r4mpasan kuasa t3ntera atau pelaksanaan per1ntah berkvrung, sebaliknya urusan pentadbiran kerajaan Persekutuan dan negeri terus berfungsi seperti biasa.

 

Susah juga kalau macam ni. Semua rakyat perlu hormat titah Agong. Baginda pun tengah sibuk turun padang bantu mangsa banjir. Belajarlah untuk terima keputusan!

 

Sumber: BH Online & Twitter Berita Harian, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.