Pernah Gemp4rkan Negara Dengan Kes ‘1 Sen’, Aman Shah D4kwa Sistem Bank Malaysia Tidak Sel4mat

Buat mereka yang lahir di era 80an atau awal darinya, pasti pernah terdengar satu kes yang begitu menggemp4rkan negara dimana seorang pegawai bank berjaya mengg0dam dan memecahkan kod kesel4matan sistem bank sehingga bergelar jutawan segera.

Lebih menarik apabila pegawai bank terbabit yang bernama Aman Shah dilaporkan hanya mengambil 1 sen dari setiap akaun pelanggan HockHua Bank setiap hari selama 14 hari dan berjaya meraih RM 4 juta dari kegiatan tersebut.

Semua taktik l1ciknya itu berjaya dikesan selepas dia tampil menerusi satu temu ramah dalam satu rancangan televiysen kerana kereta-kereta mewah yang dimilikinya antaranya Lamborghini Countach (RM1.3 Juta) , Mercedez Benz 300 SL (RM500 K) , Porsche 928 S4 (RM638,000) dan banyak lagi.

Itu pun secara kebetulan dimana seorang penonton rancangan tersebut adalah bekas majikannya sendiri .

Antara kereta mewah yang dimiliki Aman Shah

Selepas hampir 30 tahun, nama Aman Shah sekali lagi muncul di muka akhbar. Aman Shah yang sebelum ini aktif di laman Facebooknya dilihat tampil menerusi satu temu bual ekslusif bersama Mingguan Malaysia (Utusan Malaysia)

Yang menariknya Aman menerusi temu bual tersebut mendakwa sesetengah sistem perbankan di negara kita terlalu banyak kelem4han sehingga boleh dip1ntas oleh pengg0dam.

Keratan Akhbar Utusan Malaysia

Padanya teknologi istem yang digunakan oleh beberapa bank di Malaysia pada ketika ini hanyalah bersifat copy and paste dan diambil dari sistem terdahulu.

Malah ada segelintir yang menggunakan perisian open source, menyebabkan wujudnya loophole yang jika dibiarkan akan mudah menjadi sasaran pengg0dam sekaligus merisikokan wang pendeposit.

“Jika kita cakap pasal struktur kesel4matan bank, sebenarnya banyak l0mpong. Bila orang macam saya ini g0dam, baru orang sedar. Sistem sekarang ini juga macam itu, sebenarnya ‘cucu’ sahaja kepada sistem yang terdahulu.

“Yang ada sekarang ini adalah ‘cucu’ kepada sistem dahulu, sebab itu contohnya Windows ada versi 2.0, 3.0 dan 2000 misalnya. Semua sama sahaja. Saya beritahu, sekarang lagi senang nak g0dam. Kamu bagi saya laptop sekarang, besok saya boleh pindahkan wang. Nak buat atau tak sahaja,” katanya Utusan Malaysia.

Tambahnya lagi hasil pemerhatian yang dilakukannya, dia mendapati sistem kesel4matan bank yang diguna pakai masih terdapat sekurang-kurangnya 20 peratus kelem4han dengan kes1lapan utama adalah demi penj1matan k0s dengan membangunkan sistem kesel4matan yang kurang optima.

“Bank-bank pakai apa sekarang? Firewall? Saya perasan sesetengah bank di Malaysia sekarang, kes1lapan paling ketara, banyak program dalam itu mereka nak jimat kos. Mereka guna open source sahaja, bermakna ia kurang selamat,” katanya sewaktu diminta mengulas mengenai wujudnya aduan keh1langan wang di dalam bank sedangkan mereka tidak melakukan sebarang transaksi.

Selain itu Aman turut menekankan bahawa urusan membangun kesel4matan sistem perbankan sepatutnya dilaksanakan oleh Pakar IT yang mempunyai kelayakan dan merit.

Namun di Malaysia menurutnya diserahkan kepada kroni yang tidak layak.

“Di Malaysia ini, maaf cakap, ia bukan tentang merit. Orang yang membangunkan sistem kesel4matan perbankan pun, ada kait dengan pihak atasan. Jadi kamu tiada merit untuk bangunkan sistem itu. Benda ini sampai sekarang berlaku.

“Kalau kamu ded4hkan maklumat bahawa sistem itu tak sel4mat, saya rasa semua orang akan keluarkan duit dari bank masing-masing. Depositor akan lari dan kesannya, musn4h ekonomi,” katanya lagi menerusi Artikel Sistem bank Malaysia tidak selamat

Bekas pengg0dam ini juga ada tampil dalam satu lagi artikel temu bual bersama Utusan yang bertajuk Sistem kita copy and paste – Aman Shah, namun anda perlu melanggan utusan premium untuk membaca artikel ini.

 

Sumber: Utusan Online, Buzzkini

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.