‘Ambillah kedai runcit ni, saya tak mampu bayar k0mpaun’- Kedai Runcit Pula Dik0mpaun RM50k

Selepas tular gerai burger depan rumah serta gerai menjual colek tepi jalan dikenakan k0mpaun RM50,000, seorang peniaga kedai runcit pula mendapat nasib yang sama.

Peniaga kedai runcit Mansah Marjurin, 47, itu dikenakan k0mpaun pada Ahad lalu bagi kes4lahan ber0perasi lebih masa ketika Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP).

“Ambillah kedai runcit saya sebagai ganti, saya memang tidak mampu untuk memb4yar k0mpaun sebanyak RM50,000,” demikian luahannya.

Ambillah kedai runcit, saya memang tak mampu bayar kompaun RM50K'

Mansah yang berniaga kedai runcit di Jalan Chempaka, Kelantan, berkata sememangnya dia tidak mampu untuk membayar k0mpaun kerana bayaran rumah juga sudah tertvnggak sejak tujuh bulan lalu, selain sebuah kereta ditar1k pihak bank sejak PKP.

Menceritakan kejadian jam 11.40 malam ketika didatangi empat anggota polis, bapa kepada tiga anak berusia tiga hingga sembilan tahun itu berkata, kedai runcit miliknya sudah ditvtup, namun hanya pintu kecil tidak berkvnci kerana ketika itu ada saudara datang berkvnjung.

Katanya, tanpa ada budi bicara dan sias4tan lanjvt, anggota polis berkenaan terus menulis k0mpaun dengan jumlah RM50,000 bagi kes4lahan ber0perasi melebihi had masa dan beredar.

“Kedai saya sudah tvtup, saya ada bukti CCTV (bawah). Hanya lampu sahaja menyala kerana masih ada anak saudara saya di dalam untuk mengem4s. Semua pagar utama sudah ditvtup.

“Saya sangat terkejvt apabila didatangi empat pegawai polis dan terus meny4man saya sebanyak RM50,000 dan terus beredar apabila siap meny4man tanpa bvdi bicara,” katanya ketika ditemui di kedainya.

Foto: Malaysiakini

“Memang saya sudah tvtup kedai dengan semua pintu sudah dikvnci, namun jam 10 malam saudara isteri datang berkvnjung dan ketika itu kami sedang berb0rak di dalam kedai.

“Pintu kecil pula dibuka kerana ada anak kecil yang keluar masuk, bukannya untuk pelanggan. Selepas itu saya terkejvt apabila anggota polis datang dan bertanyakan kenapa kedai masih beroperasi.

“Saya sudah jelaskan dengan menunjukkan pintu gril yang ditvtup, namun tetap dis4man RM50,000,” katanya ketika ditemui hari ini.

Foto: Malaysiakini

Mansah yang berasal dari Bukit Tinggi, Klang mengakui sangat terkejvt melihat jumlah k0mpaun yang dikenakan kerana pendapatannya hanya bergantung kepada jualan kedai runcit dan isteri yang tidak bekerja.

“Sejak malam itu, saya bvntu dan tidak mengetahui apa yang perlu dilakukan. Saya juga belum tampil membuat r4yuan di Pejabat Kesihatan Daerah kerana masih dalam keadaan terkejvt. Mungkin hari ini saya pergi membuat r4yuan.

“Saya akan pergi ke Pejabat Daerah untuk membuat r4yuan hari ini.

“Saya berharap ada pihak yang boleh dan membantu saya dalam urusan ini kerana saya memang betul-betul bvntu,” katanya.

“Jika diminta b4yar, memang saya tidak mampu, ambillah kedai runcit saya sebagai ganti,” katanya yang tinggal di Taman Tanjung Mas, di sini.

Media semalam melaporkan, Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat memaklumkan, pihaknya mengambil pendekatan untuk meneliti k0mpaun RM50,000 yang dikenakan terhadap tiga peniaga iaitu Wan Mohd Faisal, Azizi dan Mansah termasuk seorang peniaga burger pada Ahad lalu.

Peniaga burger, Wan Mohd Faisal dikenakan kompaun RM50,000 kerana berniaga lebih masa dalam tempoh PKP. Peniaga burger, Wan Mohd Faisal dikenakan k0mpaun RM50,000 kerana berniaga lebih masa dalam tempoh PKP.

Mohd Azizi dan isterinya, Nik Norwati dari Kampung Chekok Tengah dikenakan saman RM50,000 kerana beroperasi lebih masa. - NSTP/Nor Fazlina Abdul Rahim Mohd Azizi dan isterinya, Nik Norwati dari Kampung Chekok Tengah dikenakan k0mpaun RM50,000 kerana beroperasi lebih masa. – NSTP/Nor Fazlina Abdul Rahim

“Peniaga itu akan dipanggil untuk ditawarkan nilai k0mpaun mengikut garis panduan (Penetapan Nilai Tawaran K0mpaun dan Kadar Pengurangan K0mpaun) yang ditetapkan bagi kes4lahan di bawah Akta 342 dan peraturan-peraturan di bawahnya,” katanya.

 

Sumber: Berita Harian, Malaysiakini

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.