“Anak buah sndiri pgkhi4nat”- KPN ded4h 34 pengvatku4sa sek0ngkol dgn G3ng Nicky

Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador hari ini mended4hkan seramai 34 pegawai dan anggota pengvatkvasa terl1bat sebagai ahli G3ng Nicky, kvmpulan yang dika1tkan dengan Penga.sas Winner Dyn4sty Group, Nicky Liow Soon Hee.

Kes4l dengan t1ndakan itu, Abdul Hamid berkata pihaknya tidak akan berk0m.pr0mi dengan anggota yang terl1bat dan t1ndakan teg4s akan menanti pegawai terl1bat.

“Terdapat beberapa orang pegawai polis yang diper.cayai terl1bat membantu s1nd.iket ini dan akan saya ambil t1ndakan terhadap 34 pegawai dan anggota pengvat kvasa yang terl1bat.

“Tidak ada lagi am4ran-am4ran, sudah pvas dan sudah cvkup am4ran diberikan kepada mereka supaya dari dulu lagi telah saya katakan, pv.tuskan apa juga hvbu.ngan mereka dengan kvmp.ulan ini.

“Tetapi nampak gayanya, daripada hasil t1.ndakan yang diambil ini terdapat pengkh1.anat di kalangan anak buah saya,” katanya dalam sidang media di ibu pejabat polis Bukit Aman, Kuala Lumpur, hari ini.

Bagaimanapun diminta mengulas agensi pegawai dan anggota pengvatkvasa yang terl1bat, Abdul Hamid tidak mengvlas l4njut dan berkata belum ada tangk4.pan dibuat buat masa ini.

“Saya nak tengok sej4k bila mereka ambil duit atau dib4yar untuk tvtup mvlut. Sewaktu saya atau sebelum saya (jadi ketua polis negara).

“Senarai mereka terl1bat yang diperoleh akan diperh4.lusi dan si4sat. Selepas yakin dan bvkti cvkup (akan t4.ngkap),” katanya.

Abdul Hamid juga berkata pasukan petugas ibu pejabat polis Kontinjen (IPK) Johor akan membuat t4.ngkapan dalam masa terdekat.

G3ng Nicky tvmpas, 118 individu dit4han

Kumpulan 'Geng Nicky' lumpuh, polis buru Nicky Liow

Terdahulu, Seramai 118 individu dit4han menerusi 70 serbvan dalam 0perasi Pelican 3.0 yang dilakukan bagi menges4n dan men4han anggota kvmpulan G3ng Nicky yang did4langi Pengasas Winner Dyn4sty Group Datuk Seri Nicky Liow Soon Hee pada 20 hingga 28 Mac lalu.

Antara individu yang dit4han berkenaan adalah dua adik kepada Soon Hee, masing-masing bergelar Datuk Seri serta Datuk berusia 28 dan 30 tahun, selain seorang lagi Datuk Seri bersama lima Datuk lain.

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, daripada jumlah itu, 42 lelaki membab1tkan 27 w4rga tempatan serta 15 w4rga China serta enam wanita termasuk tiga w4rga China dit4han mengikut Akta Kes4lahan Kesel4matan L4.ngkah-L4.ngkah Khas 2012 (S0SMA).

“Dua belas lagi individu membabitkan 11 w4rga China termasuk seorang wanita serta seorang wanita Myanmar dit4han mengikut Akta Im1gresen 1959/69, manakala lapan lagi lelaki tempatan dit4han kerana didapati p0sitif.

“Dua puluh lima lelaki dan 25 wanita w4rga tempatan pula dibeb4skan selepas pr0ses d0kumentasi,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, di sini, hari ini.

KETUA Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador bersama Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay bersama barang rampasan ketika mengadakan sidang media khas mengenai rangkaian sindiket pengubahan wang haram antarabangsa di Bukit Aman. FOTO BERNAMA

Geng Nicky: Dua Datuk Seri, enam Datuk antara yang ditangkap | Astro Awani

Turut hadir dalam sidang media itu adalah Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.

Abdul Hamid berkata, pihaknya mer4.mpas wang tunai pelbagai mata wang berjumlah RM773,145 serta 16 kenderaan mewah bernilai RM6.67 juta dalam serbvan berkenaan.

“Selain itu, kami juga mer4.mpas pelbagai barangan lain seperti jam tangan berjenama yang akan dinilai semula oleh pakar bagi mendapatkan nilaian sebenar.

“Kami juga sudah membekvkan 41 akaun bank bernilai RM4.05 juta dan 35 kenderaan bernilai RM8.86 juta membabitkan 21 individu dan 16 entiti termasuk Yayasan Winner Emper0r Sedunia serta Pertubuhan Integr1ti Nicky Liow Malaysia mengikut S3ksyen 44(1) Akta Penceg4.han Pengub4.han Wang H4.ram dan Penceg4.han Pembi4.yaan Keg4.nasan (AMLATFPUAA) 2001.

“T1ndakan lanjut menjej4k dan membekvkan aset-aset berupa tanah, rumah dan bangunan sedang dijalankan,” katanya.

Beliau berkata, 0perasi khas itu dijalankan susulan maklumat r1sikan yang diperoleh pada pertengahan Januari lalu oleh Jabatan Sias4tan Jnayah Komersial (JSJK) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor selepas 0perasi Pelican 2.0 membabitkan kegi4tan M4cau Sc4m.

Katanya, hasil sias4tan dilakukan mended4hkan kewvjudan aktiviti pen1.puan dalam talian menggunakan ‘ak4un keld4i’ dan mempunyai trans4ksi kewangan dengan syarikat milik Winner Dyn4sty Group.

“Hasil daripada dapatan itu, pihak t4sk f0rce mengembangkan lagi sias4.tan dan mendapati terdapat sejumlah ‘keld4i ak4un’ yang mempunyai kaitan dengan syarikat dan individu bersekvtu dengan Syarikat Winner Dyn4sty Group.

“Keld4i ak4un berkenaan diperc4yai terbab1t dengan akt1viti jen4.yah k0mersial seperti al0ng, pelabvran tidak wvjud dan t1pu jual beli dalam talian,” katanya.

Polis cari Datuk Seri Nicky Liow

Katanya, semakan mendapati terdapat lima syarikat yang bersekvtu dengan Winner Dyn4sty Group berserta pengarahnya diperc4yai terbab1t dalam akt1viti pengub4.han wang h4ram.

Sebelum ini, Harian Metro melap0rkan polis Johor menges4n seorang ahli perniagaan bergelar Datuk Seri yang dikehendaki kerana disy4ki terbabit dalam sind1.ket pengub4.han wang h4ram serta jnayah k0mersil.

Ayob Khan dipetik berkata, Soon Hee, 33, yang beralamat terakhir di Trigon Residence Unit 1009, Puchong, Selangor dikehendaki bagi membantu sias4tan yang dijalankan mengikut S3ksyen 130V hingga 130ZB K4nun Kes3ksaan bagi kes4lahan kvmpulan jnayah ter4ncang.

Menurutnya, Polis Johor mengadakan 0perasi dan serbvan di Puchong, Selangor dan men4han 12 individu termasuk seorang lagi yang bergelar Datuk Seri.

Selain itu, polis Johor juga mengesan bekas Timbalan Pend4kwa Raya, Md Azar Izwam Mohd Arifin @ Datuk A Janus, 42, kerana disy4ki terbabit dalam sind1.ket berkaitan pengvbahan wang har4m serta jnayah komersial berhvbung kes sama berkaitan Soon Hee.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf