Anak Fendy Caliph Buskers suka Rina Harun, minta suap makanan – “Anak saya ni bvta dan avtisme… dia mudah mesra dengan orang”

Foto: mStar

SIFAT ramah yang dit0njolkan Menteri Pembangunan Wanita Keluarga Dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun ketika mengunjungi kediaman anggota Caliph Buskers, Fendy Adlun mengundang kec4man netizen selepas didapati tidak mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P).

Semuanya gara-gara tindakan Rina menyuap makanan secara sentuh terus kepada anak perempuan Fendy iaitu Nur Azalea Zafirah, 6, yang juga merupakan seorang kanak-kanak istimewa.

Tampil menjelaskan keadaan sebenar, Fendy berkata dia berharap orang ramai memahami situasi anaknya yang mengalami masalah autisme serta cacat penglihatan.

“Anak saya ni bu.ta dan aut1sme… dia ni mudah mesra dengan orang. YB Rina hanya menyantuni anak saya dan bagi saya tak ada salah pun.

“Dia sendiri minta disuapkan makanan tu untuknya… budak aut.isme ni lain tau.

“Apabila dia selesa dengan orang dia nak macam-macam. Jadi kita tak boleh harapkan dia faham seperti mana kita faham, ” ujarnya ketika dihubungi mStar pada Sabtu.

komen netizenAntara komen net1zen di laman Twitter.

Foto Rina menyuap makanan kepada kanak-kanak itu kec0h diperkatakan di media sosial kerana tindakan itu boleh mengundang pelbagai masalah kesihatan khususnya j4ngk1tan v1rus c0v1d-19.

Terdahulu Fendy yang juga pemain dram Caliph Busker itu menerima kunjungan Rina dan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal ke kediamannya di Sentul, Kuala Lumpur secara berasingan.

Apabila dia selesa dengan orang dia nak macam-macam. Jadi kita tak boleh harapkan dia faham seperti mana kita faham

FENDY ADLUN

PEMAIN DRAM CALIPH BUSKERS

Ia susulan video yang dimuat naik Fendy di Facebook bertujuan meminta bantuan rumah mampu milik di sekitar Kuala Lumpur daripada pihak berwajib.

Bercerita lanjut tentang sikap anaknya, Fendy berkata kanak-kanak itu sentiasa mengharapkan perhatian daripada orang terdekat dengannya.

Malah kanak-kanak berkenaan mahu segala permintaannya dipenuhi terutama jika dia berasa selesa dengan individu yang ditemuinya.

fendyyyalFendy dan anaknya menerima kunjungan daripada Datuk Seri Rina Harun.

“Kalau kanak-kanak normal senang nak explain, tapi anak saya ni lain… kena layan dia dan meraikan dia.

“Sekiranya apa yang dia nak tu tak dapat, dia akan mengamvk tapi dalam keadaan yang terkawal, ” katanya.

Rina Harun m0hon maaf suapkan anak Fendi Caliph Busker, zahir terima kasih atas tegvran

Rina Mohd Harun (@RinaMohdHarun) | TwitterMenurut Rina, beliau sentiasa mengamalkan kebersihan kendiri setiap masa dengan menggunakan sanitasi tangan sebelum dan selepas menyantuni kumpulan sasar yang memerlukan bantuan. – Foto Pejabat Menteri PWKM

TERDAHULU, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun mem0hon maaf atas tindakannya menyuapkan anak perempuan penyanyi Fendi Caliph Busker ketika menyantuni keluarga terbabit di ibu negara pada Sabtu.

Dalam satu kenyataan media, Rina antara lain menzahirkan perm0honan maaf itu susulan t1ndakannya itu yang mendapat banyak komen daripada orang ramai.

“Pertamanya, saya ingin menzahirkan ucapan terima kasih kepada rakyat Malaysia yang sentiasa prihatin akan pematuhan S0P dalam usaha menangani penyeb4ran w4bak C0vid-19.

“Berikutan berita yang tular berkenaan tindakan saya menyuapkan makanan kepada seorang kanak-kanak 0KU bernama Nur Azalea Zafirah, berusia 6 tahun yang merupakan anak kepada saudara Fendi Adlun, pemuzik Caliph Buskers.

“Saya mem0hon maaf andai kiranya tindakan resp0nsif saya tidak menyenangkan mata dan men1mbulkan persoalan dan keb1mbangan kepada sesetengah pihak,” jelasnya.

Tambah Rina, kanak-kanak tersebut mengalami c4cat pengIihatan dan avtisme. Malah kanak-kanak itu tambahnya, tidak mampu makan sendiri dan perlu dibantu.

“Untuk makluman semua, kanak-kanak tersebut merupakan seorang kanak-kanak OKU penglihatan dan autisme yang mana anak ini berada dalam keadaan kvrang ceria ketika ketibaan saya.

“Namun kanak-kanak tersebut beransur cer1a dan tenang apabila dipvjuk dan ditawarkan hidangan makanan yang saya bawa. Bapa beliau sendiri memaklumkan bahawa anaknya tidak mampu makan sendiri dan perlu dibantu dalam menyuapkan makanan kepada anaknya.

“Hati saya menjadi lebih tersentvh apabila kanak-kanak tersebut sendiri menyebut “Nak Aunty suapkan…” kepada saya. Untuk tidak menghampakan anak istimewa ini, saya terus menyuapkan makanan tersebut sebagai sebahagian pendekatan psikos0sial dalam menzah1rkan rasa kasih saya sebagai seorang wanita kepada kanak-kanak apatah lagi buat insan yang kurang bernasib baik ini,” jelas Rina lagi.

Tegasnya, beliau sentiasa mengamalkan kebersihan kendiri setiap masa dengan menggunakan sanitasi tangan sebelum dan selepas menyantuni kumpulan sasar yang memerlukan bantuan.

Bagaimanapun, beliau turut menzahirkan ucapan terima kasih terhadap orang ramai yang sedia menegurnya bagi memperbaiki tugasan sehariannya.

“Terima kasih sekali lagi buat komen-komen yang membina yang diberikan dalam usaha memperbaiki tugasan, amanah dan tanggungjawab kebajikan yang saya usahakan.

“Semoga kita terus dilindungi dan keluar dari kemelut p4ndemik C0vid-19 ini dengan segera,” jelas Rina lagi.

Kejadian itu tuIar dalam media sosial apabila Rina didapati tidak mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) seperti penj4rakan fizikal malah menyuap anak orang secara sentvh terus semasa kunjungannya ke kediaman Fendi pada pagi Sabtu.

Dalam lawatan itu Rina turut menyalurkan Bantuan Bakul Makanan kepada pemain dram kumpulan Caliph Buskers serta menyelaras proses permohonan 0KU beliau setelah bantuan Elaun Pekerja OKU tamat pada tahun 2019.

Turut disampaikan, sumbangan tunai Yayasan Kebajikan Negara dan juga Tabung Bantuan Segera Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Kunjungan itu turut dihadiri Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Wan Ahmad Fayshal Wan Ahmad Kamal.

Keperitan hidup Fendy Caliph Buskers dapat perhatian kerajaan

 

Sumber: mStar, AWANI

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf