“Itu Abah! Abah!”- Tngisan Anak2 Hanya Mampu Lihat Dari Jauh Jnazah Ibu Disem4dikan

Rawang : Tanah perkburan sememangnya sudah sinonim dengan situasi muram, tetapi hari ini, Tanah Perkburan Islam Bandar Tasik Puteri menjadi sksi kepada satu kesvraman yang tidak mampu digambarkan dengan kata-kata.

Lima minit sebelum pukul tiga petang, van jnazah yang tertera perkataan ‘H0spital Sungai Buloh’ memasuki perkarangan tanah perkburan itu, sebelum diparkir tepat di sebelah kbur yang baru digali, dengan beberapa individu memakai pakaian pelindung diri kemudiannya keluar dari kenderaan itu.

“Itu Abah! Abah! Abah!” jer1t sekumpulan kanak-kanak, berdiri di dekat pagar perkburan kira-kira 150 meter.

Salah seorang lelaki berpakaian putih mengangkat tangannya, dan melambaikan tangannya kepada tiga anak lelaki dan seorang anak perempuannya, Dia kemudian berpaling ke belakang untuk melihat ke dalam van jn4zah.

Di dalamnya ialah jen4zah Artini Dzolkarnaini, isterinya yang berusia 41 tahun, dan ibu kepada lima orang anak mereka.

Namun, anak-anaknya hanya dapat menghantar jn4zah ibu mereka sampai ke pagar itu, Artini didiagn0sis mengh1dap C0V1D-19 pada pertengahan bulan lalu, sebelum dia mengalami kompIikasi awal pagi hari ini.

Dari jauh, anak-anak itu menyaksikan jnazah ibu tersayang dibawa oleh lelaki berpakaian putih ke tempat persemad1annya, tngisan mereka memecah keheningan yang menghurung perkburan.

Ini adalah kisah mengenai Artini, seorang ketua jurur4wat H0spital UiTM yang terk0rban ak1bat wbak tersebut.

Artini, yang mengkhususkan diri dalam raw4tan kor0nari, diuji pos1tif terhadap kor0nav1rus semasa menjalani pemeriksaan saringan untuk kakitangan h0spital pada minggu kedua Januari.

Menurut rakan-rakannya di tanah perkburan, Artini mengndungkan anaknya yang kelima, dan oleh kerana itu dia dihantar ke H0spital Sungai Buloh untuk pemerhatian walaupun tdak menunjukkan gejala C0V1D-19.

Namun, kira-kira seminggu kemudian, keadaan situasinya semakin bruk, Artini harus dipakaikan alat bntuan pernafasan.

“Kerana pesak1t C0V1D-19 perlu ditempatkan dalam posisi meniarap ketika menerima rwatan. Dan untuk menyeIamatkannya, mereka perlu menyeIamatkan bayinya terlebih dahulu,” kata seorang rakan sekerja allahyrhamah, yang hanya mahu dikenali sebagai Yuni.

 

Ketika pembdahan dijalankan pada 22 Jan, Artini sedang hamiI minggu ke-3, dia meIahirkan b4yi perempuan.

Difahamkan, keadaan Artini sempat bertambah baik, sehingga dia tidak lagi perlu bergantung pada alat bntuan pernfasan, dia kemudian dipindahkan ke H0spital UiTM, yang juga terletak di Sungai Buloh.

Namun, keadaan itu tidak bertahan lama. Malam tadi keadaannya semakin tervk. Setelah tanpa lelah berusaha menyeIamatkannya, rakan sekerja Artini akhirnya terpaksa menerima takdir bahawa dia kembali kepada penciptanya.

Artini disahkan mninggaI dunia kira-kira pukul 5.30 pagi.

“Dia seorang pejvang. Seorang yang kuat, Sejak dia dit4han pada 14 Januari hingga malam tadi, Artini telah berjvang untuk hidupnya.

“Tapi nampaknya setakat ini saja perjvangannya,” kata Nor’asikin Abdullah, rakan sekerja lain dan merupakan sahabat rapat Artini.

KehiIangan besar bagi UiTM, berdasarkan kisah yang disampaikan oleh rakan-rakannya, boleh diketahui bahawa Artini bukan sekadar ketua jururwat biasa.

Nor’asikin, yang mengenali Artini sejak mereka di sekolah kejurur4watan sekitar 20 tahun yang lalu, mengatakan allahyarhamah sangat meminati profesionnya.

Dia telah mengambil inisiatif untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda dan Master, Kelayakan terakhir dikhaskan dalam kejurur4watan penjagaan kr1tikal.

Dia memang minat jadi jururwat. Sampai ambil master, tulis buku. Tak ada lagi jurur4wat UiTM yang tulis buku,” kata Nor’asikin.

Penyelia kejurur4watan merujuk kepada sebuah buku berjudul ‘Cor0nary Treatment and Care’ yang dikarang oleh Artini, yang diterbitkan tahun lalu.Al fatihah .

Jurur4wat HamiI Tujuh Bulan MninggaI Dunia Ak1bat C0VlD-19

Terdahulu, kita digmparkan dengan berita pemerg1an Almarhumah Artini Dzolkarnaini, Jururwat di Pusat Pakar Pervbatan Uitm, Sg Buloh ak1bat kompIikasi jngkitan C0V1D-19.

Almarhumah juga mengndung 30 minggu, anknya berjaya diIahirkan melalui kaedah Ces4rian Section pada 21 Januari lalu.

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

أَللَّهُمَّ اغْفِرْلَها وَارْحَمْها وَعَافِهاوَاعْفُ عَنْها

“Ya Allah Ya Tuhanku ampuniIah dia, rahmatilah dia, m4afkanlah dia, muliakanlah kemat1annya, lapangkanlah kburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarganya, semoga arwh di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..”

ﺁﻣِّﻴْﻦآمِيْنُ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن

Salam tkziah…

إِنَّ لِلَّـهِ مَا أَخَذَ، وَلَهُ مَا أَعْطَى، وَكُلُّ شَيءٍ عِنْدَهُ بِأَجَلٍ مُسَمَّىً، فَلْتَصْبِرْ وَلْتَحْتَسِبْ

“Sesungguhnya apa yang diambil merupakan milik Allah dan apa yang diberikan juga milik-Nya. Setiap sesuatu itu ada tempoh yang telah ditetapkan di sisi-Nya. Bersabarlah dan pohonlah ganjaran (atas kesabaran dan mus1bah tersebut)”.

Semoga keluarga arw4h tabah yang maha esa lebih sayangkan arwh, kita kehiIangan lagi seorang petugas barisan hadapan moga r0hnya tenang disana. Al fatihah.

 

Kredit: Musalleh Ahmad, imediaviral

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf