‘(Arw4h) Dalam beg, tak bagi tengok’ – Abang

Kuala Lumpur: Waris m4ngsa nahas helikopter yang hadir di bilik jen4zah Hospital Canselor Tuanku Muhriz tidak dibenarkan membuat pengecaman mayat berikutan terikat dengan prosedur operasi standard (SOP) C0vid-19.

Keluarga m4ngsa hadir jam 4.40 petang tadi selepas jen4zah yang dibawa menggunakan trak polis tiba di hospital berkenaan pada 4.23 petang.

Ahli keluarga m4ngsa hanya dibenarkan masuk ke bilik jen4zah berkenaan namun tidak dibenar melakukan proses pengec4man.

Dr Mohd Izani Mohamed Rawi, 48, abang sulung kepada arw4h Mohd Irfan Fikri, 44, memaklumkan dia diberitahu untuk menunggu keputusan C0vid-19 terlebih dahulu dan selepas itu baru proses bedah sias4t diteruskan.

“(Arw4h) Dalam beg, tak bagi tengok. Tiada siapa boleh tengok jen4zah lagi.

“Apabila dapat keputusan (C0vid-19) baru boleh teruskan dengan bedah sias4t atau sebagainya. Tetapi kalau positif Kementerian Kesihatan ambil (jen4zah) terus.

“(Keputusan C0vid-19) Secepatnya esok. Mungkin cepat mungkin lamb4t. Kita tunggu mereka (pihak hospital) hubungi,” katanya kepada media di sini, hari ini.

Wan Nani Bazlin (dari kiri) isteri kepada mangsa Mohd Irfan Mohamed Rawi yang maut terlibat dalam kejadian sebuah helikopter terhempas. FOTO Aswadi Alias
Wan Nani Bazlin (dari kiri) isteri kepada mangsa Mohd Irfan Mohamed Rawi yang m4ut terl1bat dalam kejadian sebuah helikopter terhemp4s. FOTO Aswadi Alias

Usaha media untuk mendapatkan respons isteri arw4h Mohd Irfan dikenali sebagai Wan Nani Bazlin turut g4gal apabila beliau dan beberapa individu lantas memasuki sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) berwarna putih sejurus keluar dari bilik jen4zah, lalu beredar dari tempat kejadian.

Mohd Izani berkata, isteri arw4h tidak bercakap apa-apa dan cuma men4ngis.

Selain itu, media juga g4gal mendapatkan maklum balas daripada keluarga arw4h Mohd Sabri Baharom yang m4ut dalam insiden sama.

MGF08112020_JENAZAH-HELI-HUKM10-1Reaksi sugul Isteri m4ngsa Mohd Irfan Mohamed Rawi, Wan Nani Bazlin tiba di pekarangan f0rensik bagi proses pengec4man m4yat suaminya yang terl1bat dalam kejadian dua helikopter bertembvng dan terhemp4s di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras, Kuala Lumpur. foto HAZROL ZAINAL

MGF08112020_JENAZAH-HELI-HUKM01Isteri m4ngsa Mohd Irfan Mohamed Rawi, Wan Nani Bazlin (tengah) bersama ahli keluarga yang lain tiba di pekarangan f0rensik bagi proses pengec4man m4yat yang terl1bat dalam kejadian dua helikopter bertembvng dan terhemp4s di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras, Kuala Lumpur. foto HAZROL ZAINAL

MGF081120_KEJADIAN-HELI-TERHEMPAS-1Ahli keluarga, Dr Mohd Izani Mohamed Rawi, 48, bersama adik-beradik lain menanti jen4zah adiknya, Mohd Irfan Mohamed Rawi, 44, dalam kejadian dua helikopter bertembvng dan terhemp4s di Hospital Kuala Lumpur (HKL). foto SYAFIQ AMBAK

MGF08112020_JENAZAH-HELI-HUKM05Reaksi svgul Isteri m4ngsa Mohd Irfan Mohamed Rawi, Wan Nani Bazlin tiba di perkarangan f0rensik bagi proses pengec4man m4yat suaminya yang terl1bat dalam kejadian dua helikopter bertembvng dan terhemp4s di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras, Kuala Lumpur. foto HAZROL ZAINAL

“Bawak Molek Heli Tu, Loni Musim Angin Ribut,”- Ayah Sempat Tinggal Pesan Terakhir Sebelum Anak ‘Pergi’

Trag3di dua helikopter yang bertembung dan terhemp4s sehingga meng0rbankan dua nyawa di Taman Melawati, tengah hari tadi, ternyata menyed1hkan dan menggemp4rkan ramai pihak.

Kedua-dua m4ngsa yang m4ut dikenali sebagai Mohd Sabri Baharon, 56, dan Mohd Irfan Mohamed Rawi, 44 dipercayai dalam penerbangan latihan dari Subang menuju ke Genting Sempah.

Apa yang menyentuh hati, bapa kepada salah seorang m4ngsa yang terk0rban, arw4h Mohd Irfan Mohamed Rawi sempat men1tipkan pesan terakhir selain ibunya sempat bertanyakan soalan kepada arw4h, malam sebelum kejadian.

Gambar: Facebook Irfan F. Rawi

Menerusi status terakhir yang dimuat naik oleh arw4h, bapa arw4h sempat berpesan supaya arw4h membawa helikopter dengan berh4ti-h4ti kerana bimbang dengan keadaan cuaca yang kini tidak menentu.

Arw4hjuga sempat membalas komen tersebut, kira-kira tiga jam sebelum nahas berlaku.

Semoga ahli keluarga kedua-dua arw4h diberikan ketabahan dan semoga mereka ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman. Amin.

Gambar: Facebook Irfan F. Rawi

Nak pergi mana tu Irfan?

Bawa elok-elok helikopter tu..

Rata-rata netizen yang membanjiri komen di ruangan sama turut terkejvt dan mengucapkan salam takziah kepada ahli keluarga arw4h.

 

Sumber: HMetro, Irfan R. Rawi, Siakap Keli, MalaysiaGazette

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf