Terkini! Azam faiI s4man fitn4h terhadap Lalitha

Kuala Lumpur: Bekas penyeIidik Pusat Memerangi Kr0.nisme dan K0rupsi (C4), Lalitha Kunaratnam berdepan tvntutan s4man f1tnah berikutan penerbitan sebuah artikel di p0rtal agensi berita pada 26 Oktober dan 15 Disember tahun lalu.

Peguam cara, Megat Abdul Munir berkata, tvntutan s4man f1tnah yang difailkan di Mahk4mah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini, dibuat mewakili anak guamnya, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Penceg4han R4suah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki.

Beliau berkata, keputusan mengemukakan s4man f1tnah dibuat selepas bekas penyeIidik C4 terbabit gagaI memberi maklum baIas terhadap surat tvntutan (LOD) bertarikh 6 Januari lalu.

“Def3ndan (Lalitha) menerusi peguam sebaliknya mengeluarkan kenyataan di Twitter menyatakan beliau kekal terhadap d4kwaan seperti dalam penerbitan artikel yang anak guam kami berulang kali teg4skan ia adalah suatu tvduhan f1tnah.

“Justeru, anak guam kami (Azam) tidak mempunyai pilihan lain, tetapi dengan memfailkan s4man ini sebelum tempoh 14 hari dari tarikh LOD untuk menjaga nama baik, repvtasi dan kedudukan profesionalnya,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Megat berkata, anak guamnya hanya menggunakan hak seperti diperuntukkan dalam PerIembagaan Persekutuan dan perundangan berkaitan untuk mencari penyeIesaian bersesuaian di mahk4mah Malaysia.

Beliau berkata, anak guamnya percaya saIuran itu memberi hak dan peluang sama kepada def3ndan untuk mengesahkan d4kwaannya berbanding sekadar terbabit dengan perb1caraan oleh media.

“Anak guam kami tidak akan membuat sebarang kenyataan berhvbung perkara terbabit dan menarvh kepercayaan terhadap sistem kehakiman di Malaysia bagi mengendalikan perbicaraan secara seadilnya.

“Anak guam kami sekali lagi meneg4skan SPRM komited untuk meIindungi pemberi maklumat yang tertakIuk kepada Akta PerIindungan Pemberi Maklumat 2010,” katanya.

Sebelum ini, Azam memaklumkan bahawa pihaknya akan mengemukakan s4man terhadap mereka yang mencem4rkan repvtasinya dan SPRM selain bagi memastikan d4kwaan tidak berasas sedemikian tidak berulang.

Beliau sebelum ini did4kwa memiliki lebih RM4 juta saham dan w4ran dalam dua syarikat tersenarai, sewaktu menjadi Pengarah Sias4tan SPRM antara 2015 dan 2016.

Tvduhan itu dijelaskan Pengerusi Lembaga Penasihat Penceg4han R4suah (LPPR), Tan Sri Abu Zahar Ujang yang memaklumkan bahawa pemilikan saham yang menjadi pert1kaian itu sebenarnya adalah milik adik Azam iaitu Nasir Baki pada 5 Januari lalu.

Saya tidak akan bervndur, hanya Agong boleh tamatkan perkhidmatan saya – Azam Baki

Azam Baki controversy: A question of integrity | Free Malaysia Today (FMT)

Terdahulu, Tan Sri Azam Baki meneg4skan hari ini beliau tidak akan akvr dengan des4kan mana-mana pihak untuk beliau melepaskan jawatan susuIan k0.ntroversi yang meIanda dirinya.

Sebaliknya, kata beliau, hanya Yang di-Pertuan Agong boleh menamatkan perkhidmatannya sebagai Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Penceg4han Rasvah Malaysia (SPRM).

Menurut laporan Sinar Harian, Azam meminta semua pihak untuk bersabar kerana menurutnya, kebenaran akan terserIah akhirnya.

“Saya teg4s dan tetap dengan pendirian tegvh saya untuk tidak meletakkan jawatan kerana tidak ada keperluan untuk saya bervndur.

“Hanya seorang individu yang paling layak dan boleh menamatkan tugas saya, iaitu Yang di-Pertuan Agong.

“Selain daripada itu, saya tidak mahu ambil peduli dengan apa jua tvntutan yang mahu diperjvangkan oleh pihak-pihak tertentu,” katanya.

Dalam pada itu, Azam menjelaskan, beliau telah ‘menyer4hkan diri’ kepada jawatankuasa-jawatankuasa SPRM untuk sias4tan dan beliau percaya satu hari nanti semua orang akan tahu kebenarannya.

Sehubungan itu, beliau berharap semua pihak dapat bersabar terlebih dahulu bagi mengetahui kebenaran satu hari nanti.

“Satu hari nanti pada waktu ketika yang sesuai, semua orang akan tahu juga kebenarannya,” katanya.

Sementara itu, Azam turut menegaskan beliau telah mengikuti segala prot0.kol ditetapkan dan melakukan apa yang sepatutnya.

Katanya, beliau tidak pernah sama sekali mer4yu kepada mana-mana pihak atau parti politik untuk memihak kepadanya berhvbung d4kwaan pemilikan saham yang dihadapinya ketika ini.

Sebaliknya, teg4snya, beliau sendiri akan menunjukkan kebenaran apabila tiba masa dan ketika yang sesuai.

Katanya, sebagai Ketua Pesuruhjaya, beliau tidak perlu terikut-ikut dengan rentak mana-mana pihak yang mempunyai agenda politik tertentu.

“Perkara pertama yang perlu saya beri keutamaan adalah memberi maklum baIas kepada ahli lembaga penasihat SPRM.

“Mereka adalah orang yang perlu saya hormati dan perlu mengetahui perkara ini terlebih dahulu,” katanya.

Nama Azam sejak seminggu lalu diheret k0.ntroversi berikutan d4kwaan beliau memiliki antara 1.9 juta hingga 2.9 juta saham dalam Gets Global Bhd pada 2016.

Bagaimanapun, pada satu sidang media khas, Azam men4fikan sebarang saIah laku dan mengatakan adiknya menggunakan akaun sistem dep0.sitori pusat (CDS) miliknya untuk memperoleh saham itu.

 

Sumber: Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf