GagaI KawaI Em0si, Lelaki Ser4ng B0mba Direm4n 4 Hari Walau ‘Report Polis’ Dah Ditarik

Sejak pagi tadi tular di media sosial satu video memperlihatkan seorang lelaki menyer4ng seorang angg0ta b0mba yang sedang bertugas.

Menerusi video tersebut yang dir4kam menggunakan b0dy cam milik seorang lagi angg0ta b0mba, lelaki tersebut dikatakan tidak berpvas hati kerana pasukan penyeIamat itu l4mbat tiba sehingga rumah pvsaka mereka mvsnah terb4kar.

Dia yang gag4l mengawal em0sinya kemudian meIuru kepada m4ngsa sebelum menyer4ng dan menoIaknya sehingga terjatvh.

Lelaki serang anggota bomba direman empat hari

T1ndakannya agres1f lelaki itu membuatkan seorang rakan setugas m4ngsa yang sedang mem4damkan api terp4ksa menyembvrkan air sembvran terhadap lelaki tersebut dan beberapa lagi svspek dalam usaha menghaIang mereka dari terus menghampiri m4ngsa yang sudah pun tersvngkur.

Kejadian yang beraku di Kampung Belipat, Lawas, pada jam sekitar 3 petang semalam itu kemudian mula disi4sat Polis Diraja Malaysia (PDRM) selepas m4ngsa membuat laporan pada jam 9 malam tadi.

Namun dia kemudiannya menar1k balik laporan selepas svspek bertindak mem0hon maaf kepadanya tidak sampai 3 jam kemudiannya.

Direm4n 4 hari bermula hari ini

Terbaru Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Aidi Ismail memaklumkan lelaki berusia 30 tahun itu bagaimanapun sudahpun dit4han rem4n selama empat hari mulai hari ini.

Jelas Aidi,  polis akan tetap meneruskan sias4tan walaupun m4ngsa sudah menar1k kembali laporan polis yang dibuatnya terhadap svspek.

“Kertas sias4tan akan dimajukan kepada T1mbalan Pend4kwa Raya untuk ar4han selanjutnya,” katanya menerusi laporan Harian Metro.

Sias4tan akan dijalankan mengikut Sksyen 186 K4nun Kes3ksaan kerana menghaIang penjawat awam dan Sksyen 332 k4nun yang sama kerana menced3rakan penjawat awam.

G4gal Kaw4l Em0si Rumah Pvsaka Musn4h, Penduduk Ser4ng B0mba. D4kwa Lambat Sampai Pad4m Keb4karan

TERDAHULU gara-gara did4kwa l4mbat tiba ke lokasi kejadian, seorang angg0ta Bomba diser4ng penduduk.

Kejadian yang berlaku di Kampung Belipat, Lawas, Sarawak itu membabitkan seorang angg0ta yang sedang terlibat dalam tugas pemad4man keb4karan sebuah rumah setingkat ditvmbuk lelaki berkenaan dari arah belakang.

Ekoran ser4ngan agres1f tersebut, angg0ta b0mba berkenaan mengalami ced3ra r1ngan dan telah membuat laporan polis.

Terdahulu, pasukan B0mba dan PenyeIamat Lawas menerima panggilan kecem4san berhvbung keb4karan itu pada jam 3.18 petang.

Sebuah jentera dengan kekuatan tujuh angg0ta bergeg4s ke lokasi yang terletak enam kilometer dari balai berkenaan.

Difahamkan, ketika b0mba tiba, sebahagian besar rumah yang berstrvktur tidak kekal itu sudah mvsnah.

Kerja-kerja ‘f1re bre4k’ kemudian dilakukan selain tekn1k ‘rece0’ untuk mengeIakkan api mereb4k.

Penghuni rumah berkenaan yang terdiri daripada empat sekeluarga bagaimanapun sempat menyeIamatkan diri.

Pengarah B0mba dan PenyeIamat Sarawak, Khirudin Drahman berkata, dalam kejadian keb4karan rumah yang berlaku sekitar jam 3.18 petang itu, saIah seorang pegawai b0mba yang sedang menjalankan tugas-tugas pemad4man diser4ng oleh orang awam di tempat kejadian.

Jelasnya, kejadian seumpama ini adalah kali pertama berlaku melibatkan pegawai b0mba di Sarawak.

Pegawai b0mba yang diser4ng telah bertindak profesi0nal semasa menjaIankan tugas beliau dan bertindak baIas melalui saluran yang betul iaitu dengan membuat laporan polis pada jam 9.14 malam tadi.

Bagaimanapun, sekitar jam 12.45 tengah malam tadi, pegawai b0mba tersebut atas bvdi bicara beliau telah menar1k balik laporan polis yang dibuat sebelum ini setelah menerima perm0honan maaf daripada peIaku yang menyes4l dan menyedari ke atas kesaIahan yang dilakukan oleh beliau ek0ran daripada keg4galan beliau meng4wal em0si setelah melihat rumah pvsaka mereka telah mvsnah terb4kar.

Sehvbungan itu, Khirudin berharap masyarakat sentiasa mengh0rmati dan memahami tugas dan tanggungjawab b0mba dalam menangani sesuatu ins1den terutamanya melibatkan ins1den kebak4ran dan penyeIamatan.

 

Sumber: Harian Metro, BK

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf