Yang terlepas ‘balik kampung’, polis akan singgah rumah banyak kereta

JIKA kerajaan tidak membenarkan orang ramai ‘balik kampung’ sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun ini, maka keadaannya tidak akan banyak berbeza seperti tahun lalu.

Sehvbungan itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan melakukan rondaan dan pemeriksaan dari rumah ke rumah pada sambutan Hari Raya ini, sebagaimana yang dilaksanakan tahun lalu.

Abd Rahim Jaafar

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Rahim Jaafar berkata, rondaan itu dilakukan bagi memastikan tiada mana-mana pihak ataupun individu yang dikesan merent4s negeri tanpa kebenaran.

Menurut beliau, tindakan itu juga sebagai langkah memastikan kadar pematvhan prosedur 0perasi standard (S0P) dalam memvtuskan rantaian w4bak C0VID-19 berada pada tahap baik serta mengurangkan risiko jangk1tan w4bak pada musim perayaan.

Katanya, pematuhan SOP ada kalanya diingk4ri segel1ntir pihak dengan mengambil peluang merent4s negeri ketika cuaca yang tidak mengizinkan pihak berkuasa melakukan k4walan dan pemer1ksaan.

Belum masanya untuk rentas negeri: KKM

“Kadang-kadang bukannya disebabkan surat rent4s negeri dan sebagainya, mereka yang terlepas (pemer1ksaan) oleh kerana hvjan lebat, anggota kita tidak dapat bertugas waktu itu (hujan) kerana memb4hayakan mereka, jadi mereka berl1ndung di pondok-pondok (kesel4matan).

“Ketika itu (hujan), mereka (orang ramai) ambil kesempatan untuk melepas pemer1ksaan,” kata beliau kepada pemberita di Ipoh hari ini, memetik laporan AstroAwani.com.

Abd Rahim sebelum itu melancarkan buku 69 Kom4ndo Lahad Datu Mac 2013 sempena lawatan kerja beliau di kem Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta, dekat sini.

Hadir sama Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalatrash Wahid.

Berikutan itu, Abd Rahim berkata, PDRM akan menggunakan strategi yang sama seperti tahun lalu dengan mengadakan pemer1ksaan dari rumah ke rumah.

PKPB: Polis Kubang Pasu mula ronda dari rumah ke rumah, buru kenderaan rentas negeri tanpa kebenaran - paultan.org

“Kalau kita tengok banyak sangat kereta dekat sesebuah rumah, maka anggota kita akan mengadakan pemer1ksaan, ada surat kebenaran untuk balik atau sebagainya,” jelas beliau lagi.

Dalam perkembangan lain, Abd Rahim meminta agar rakyat tidak kel1ru dengan arahan berkenaan pergerakan rent4s negeri yang dinyatakan Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, baru-baru ini.

Katanya, walaupun pergerakan rent4s negeri hanya dibenarkan pada hari Isnin hingga Khamis sahaja, namun ia terkecvali sekiranya berlaku sebarang kecem4san ataupun urusan kerja yang mendes4k.

 

Sumber:Utusantv

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf