(Video) “Jgn pentingkan diri..”- BoIot semua barang keperluan di foodbank, penerima bantuan ini dikec4m

Tidak din4fikan ramai individu yang terkesan sejak pelaksanaan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) yang dikuat kuasa oleh pihak kerajaan dalam membendvng 4ndemik C0vid-19.

Bagaimanapun, kehadiran Non-Governmental Organization (NGO) dan individu-individu prihatin yang cakna tampil memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

Namun, seperti perk0ngsian video seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Hakimy Looi meraih perhatian ramai susuIan penerima bantuan yang bersikap ‘keterIaluan’ dalam mengambil bantuan yang diberikan.

‘Jangan pent1ngkan diri’

Menerusi r4kaman kamera litar tertvtup (CCTV) video berdurasi satu minit itu, memaparkan tiga individu yang mengambil barangan ‘asas’ diletakkan di satu ruang yang boleh diambil secara percuma kepada mereka yang memerlukan.

Bagaimanapun, ketiga-tiga individu tersebut dilihat mengambil barangan yang ada secara berlebihan, sehinggakan stok yang berada di rak itu sudah habis.

Ujar pemilik video itu, tidak saIah untuk mereka mengambil bantuan yang ada, tetapi perlu berpada-pada dan tidak mement1ngkan diri sendiri.

Ujarnya lagi, kemudahan yang disediakan boleh diambil sekadar untuk memenuhi keperluan bukannya diambil secara berlebihan dan akan memberi kesan kepada individu-individu lain.

“Maaf saya hanya tuju pada beberapa individu dalam CCTV ni. Jangan kerana hampa macam ini kami yang turun padang ke hulu-hilir tolong sana sini. Ris1kokan diri kami untuk membantu, jadi kec3wa dan nak m4rah sangat.

Jangan pent1ngkan diri, Food b4nk hanya ambil apa yang perlu sahaja bukan ambil semua.”

Resp0n netizen

Nasib rak tak di4ngkut sekali..

Bila tak ada cakap kej4m.. bila ada saIah guna..

Yang tinggal hanya p0ster je..

Sepatutnya ada catatan untuk siapa yang dah ambil..

Menjengah ke ruangan komen video tersebut, rata-rata net1zen kurang bersetuju dengan t1ndakan tiga individu tersebut yang disifatkan sebagai berlebihan dan t4mak.

Ujar net1zen lagi, inisiatif yang disediakan sepatutnya untuk kegunaan ramai khususnya mereka yang memerlukan di saat p4ndemik ini.

 

Sumber: Hakimy Looi, Ohbulan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.