Berita baik diumum PM.. Ini Senarai Inisiatif Pemerkasa Plus Yang Diumum PM

Perdana Menteri Akan Umumkan Beri Bantuan PKP 3.0 Malam Ini, Netizen Sudah Mula Macam-macam Tapi Ramai Yang Minta Perkara Ini

Makin hari, k3s cov1d-19 di negara kita makin meningkat. Total l0ckdown yang diumumkan YAB Tan Sri Muhyidin Yassin sebagai Perdana Menteri Malaysia adalah satu keperluan demi rakyat.

Duduk di rumah itu satu kewajipan untuk kita bendung masalah penularan w4b4k ini. Ikut SOP yang telah di tetapkan jangan degil. Keluar rumah apabila ada urusan penting sahaja.

Pastikan bekalan makan cukup. Kerana ini keperluan yang perlu kita sama-sama jaga untuk kita hadapi total l0ckdown ini.

Namun beberapa figura yang dilihat menggunakan keadaan kita yang amat tersepit ini dengan pelbagai permintaan yang mungkin kita boleh anggapkan sebagai satu peluang keemasan untuk menunjukkan kepandaian mereka.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengumumkan bantuan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 pada jam 9 malam ini.

Perutusan khas itu akan disiarkan secara langsung di beberapa rangkaian stesen media elektronik negara.

Pada Jumaat lepas, Sidang Khas Majlis k3selamatan Negara (MKN) memvtuskan untuk melaksanakan ‘total l0ckd0wn’ fasa pertama di seluruh negara bermula 1 Jun sehingga 14 Jun ini bagi membendung penul4ran cov1d-19.

Sidang khas itu yang dipengerusikan oleh Muhyiddin itu turut memutuskan semua sektor tidak dibenarkan untuk beroperasi kecuali sektor ekonomi dan perkhidmatan perlu yang akan disenaraikan oleh MKN.

Pada awal permulaan PKP 1.0 dan PKP 2.0, kerajaan berbelanja banyak untuk kita dan pada ketika itu pelbagai insentif ransangan ekonomi untuk membantu rakyat.

Apabila tinjauan dibuat di laman FB Perdana menteri, ramai kalangan warganet berharap dapat keluarkan wang KWSP, m0ratorium, I-Sinar dan sebagainya seperti mana sebelum ini.

Harap dapat m0ratarium penuh

Apa-apa bantuan yang bakal diumumkan, harap-harap dapat ringankan beb4n mereka yang terk3san disebabkan PKP 3.0 ini.Sebagai rakyat kita tunggu apa yang akan di lakukan oleh kerajaan untuk menghadapi total l0ckd0wn ini. Sudah pasti ada manfaat yang baik untuk kita semua.

Terkini! Ini Senarai Inisiatif Pemerkasa Plus Yang Diumumkan Perdana Menteri

Umum mengetahui pada 28 Mei lalu, kerajaan mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Penuh di seluruh negara termasuk penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi selama 14 hari bermula 1 Jun hingga 14 Jun depan bagi membendung penularan Covid-19.

Pelaksanaan ini sudah tentu memberi sedikit kesan kepada segelintir rakyat Malaysia khususnya mereka yang bekerja didalam sektor yang tidak dibenakan beroperasi.

Terbaharu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi menerusi satu Perutusan Khas telah mengumumkan Program Pemerkasa Plus, bantuan khas bernilai RM40 Bilion.

Di bawah kami kongsikan beberapa inisiatif yang telah diumumkan PM :

1. BPR tambahan

Isi rumah berpendapatan bawah RM2,500 akan menerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) tambahan sebanyak RM500 lagi manakala isi rumah yang berpendapatan antara RM2,501 hingga RM5,000 pula akan menerima RM300. Bagi golongan bujang pula, sebanyak RM100 akan diberikan.

Bayaran akan disalurkan pada hujung bulan Jun

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memaklumkan bahawa isi rumah berpendapatan bawah RM2,500 akan menerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) tambahan sebanyak RM500 lagi.

Selain itu, isi rumah yang berpendapatan antara RM2,001 hingga RM5,000 pula akan menerima kadar RM300, manakala bagi golongan bujang pula, sebanyak RM100 akan diberikan.

Bantuan yang menelan kos sebanyak RM2.4 bilion ini akan dimasukkan ke akaun penerima pada akhir Jun nanti.

Muhyiddin memaklumkan sedemikian dalam Perutusan Khas Bantuan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 malam ini.

2. Moratorium automatik bagi golongan B40 dan rakyat hiIang pekerjaan serta perusahan Mikro dan PKS

Semua golongan B40 dan rakyat yang terjejas ekoran kehilangan pekerjaan serta perusahaan mikro dan PKS yang tidak dibenarkan beroperasi dalam tempoh PKP, diberi pilihan untuk mendapatkan kelulusan moratorium secara automatik selama 3 bulan.

Ia akan dilaksanakan segera pada bulan yang dijangka memanfaatkan lebih dari 5 juta peminjam dengan nilai sehingga 30 bilion ringgi

3. Bantuan Khas untuk pemandu pelancong, teksi , e-hailing dan lain-lain

Kerajaan akan Bantuan Khas secara one-off RM500 kepada 17 ribu pemandu pelancong, 40 ribu pemandu teksi, 11 ribu pemandu bas sekolah, 4 ribu bas persiaran dan 62 ribu pemandu kereta sewa dan e-hailing.

Selain itu Pengusaha Teksi juga ditawarkan Skim rehabilitasi bagi memboleh kan mereka menerima Moratorium selama 12 bulan dan boleh lanjut sehingga 36 bulan.

Bantuan khas one-off RM500 kepada pemandu pelancong, pemandu teksi, pemandu bas sekolah dan bas persiaran serta pemandu kereta sewa dan e-hailing

4. Lanjutan pengecualian duti setem Kempen Pemilikan Rumah (HOC) dan lanjutkan pemberian diskaun bil elektrik kepada sektor yang terjej4s

Kerajaan lanjut pengecualian duti setem Kempen Pemilikan Rumah (HOC) sehingga 31 Dis dan lanjutkan pemberian diskaun bil elektrik kepada sektor yang terjejas.

Dan yang paling mendapat perhatian semasa ucapan PM sebentar tadi adalah memaklumkan Gaji menteri, timbalan menteri selama tiga bulan mulai Jun akan disumbangkan ke dalam Akaun Amanah Bencana sebagai membiayai perbelanjaan berkaitan C0VID-19.

Tonton video penuh PM

 

Sumber: RTM, Siakap Keli, ASN

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.