(Video) Detik2 Cem4s Motosikal TergeIincir Dalam Arus Ketika Cuba Red4h B4njir, Per4kam Dipuji Cepat Bert1ndak

Banj1r di Johor semakin membvruk dengan lebih 5,818 m4ngsa telah dip1ndahkan di beberapa daerah termasuk Kluang, Kota Tinggi, Johor Bahru, Kulai dan Batu Pahat.

Terbaru, dalam video dikongsikan Info Roadblock JPJ/Polis, seorang penunggang motosikal dipercayai di Kota Tinggi, Johor telah tergeIincir dalam arus banj1r apabila motosikal ditvnggangnya terbalik ke bahu jalan.

Keadaan itu dikatakan berpvnca daripada 4rus der4s yang memenuhi sebatang jalan dari Mawai menghala ke Tugu Udang.

Bagaimanapun, m4ngsa dilaporkan sel4mat.

Rakaman pada saat ke 26 menjadi gel4p dan kel4m kabvt dipercayai kerana per4kam sedang membantu menyelam4tkan m4ngsa.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet memuji t1ndakan perakam yang dipercayai bert1ndak terus membantu m4ngsa yang terl1bat dalam kejad1an itu.

Terbaik, terus bert1ndak

Bagus,  bukan setakat r4kam

Ni baru hero, bukan kaki v1ral

Jangan kec4m penunggang

Tonton video di bawah:

Banj1r Johor: M4ngsa meningkat kepada 1,780

Anggota Bomba dan Penyel4mat Pasir Gudang mered4h air banj1r sedalam lima kaki dengan berp4ut pada tali ketika menyel4matkan kanak-kanak dan seorang dewasa dalam kejad1an banj1r di Kampung Sentosa, Masai hari ini. Foto RAJA JAAFAR ALI

Dalam pada itu, Kosmo melaporkan hari ini benc4na banj1r yang memasuki hari kedua mel4nda negeri Johir mencatatkan 1,780 m4ngsa banj1r daripada 500 keluarga melibatkan lima buah daerah setakat pukul 8 malam hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri Johor, R. Vidyananthan berkata, jumlah itu mencatatkan peningkatan secara mend4dak berbanding 1,000 m4ngsa banj1r yang direkodkan pada pukul 4 petang tadi.

Beliau berkata, peningkatan jumlah tersebut menyaksikan bilangan pusat pemindahan sementara (PPS) yang dibuka meningkat dua kali ganda kepada 28 PPS di Johor Bahru, Kluang, Kota Tinggi, Kulai dan Batu Pahat.

Seorang penduduk, Atira Mohd. Hatta melihat keadaan kampungnya di Kampung Sepakat Jaya, Skudai yang di landa banj1r berikutan hujan leb4t hari ini. Foto: RAJA JAAFAR ALI

“Kesemua m4ngsa banj1r yang dipindahkan itu datangnya daripada 39 buah kampung yang terjej4s benc4na banj1r .

“Daerah Kluang terjej4s tervk akibat benc4na banj1r apabila seramai 698 m4ngsa daripada 206 keluarga dip1ndahkan ke 12 PPS di daerah itu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Vidyananthan berkata, daerah Johor Bahru merek0dkan seramai 690 m4ngsa banj1r daripada 189 keluarga diikuti Kota Tinggi melibatkan 286 m4ngsa daripada 66 keluarga, Kulai dengan 99 m4ngsa daripada 25 keluarga dan Batu Pahat membabitkan tujuh m4ngsa daripada empat keluarga.

Beliau berkata, taburan PPS yang dibuka setakat ini ialah 12 di Kluang diikuti Johor Bahru (6), Kota Tinggi (7), Kulai (2) dan Batu Pahat (1).

“Punca banj1r melanda negeri ini berpvnca daripada hujan sederhana lebat yang berpanjangan sejak semalam menyebabkan beberapa kawasan dinaiki air.

“Bencana banj1r tahun ini merekodkan satu kes kemat1an dipercayai diseb4bkan lem4s di Kampung Contoh, Kahang, Kluang.

“Sementara itu, sebuah laluan di Jalan Pengerang-Kota Tinggi terpaksa ditvtup sementara setelah ditengg3lami air akibat banj1r ,” katanya.

 

Sumber: Info Roadblock JPJ/Polis, Siakap Keli, K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf