Boy Iman did3nda RM5,000, Ini kes4lahan beliau kali ini…

Putrajaya: Pelakon dan penerbit, Datuk Boy Iman serta syarikatnya DBI Properties Sdn Bhd, did3nda RM5,000 oleh Mahkamah Majistret di sini, tadi, kerana tidak mematuhi perintah Tr1bunal Tvntutan Pengguna Malaysia (TTPM) yang dikeluarkan tiga tahun lalu.

Majistret Shah Wira Abdul Halim menjatvhkan hvkuman itu selepas Boy Iman atau nama sebenarnya Noruliman A Rahman, 41, selaku Orang Kena S4man (OKS), mengaku bers4lah atas pertvduhan dihadapi.

Shah Wira menjatuhkan hvkuman d3nda RM3,000 atau penjara setahun terhadap Boy Iman dan RM2,000 terhadap DBI Properties. OKS membayar d3nda itu.

Mengikut pertvduhan, Boy Iman dan DBI Properties didapati g4gal mematuhi per1ntah TTPM bertarikh 28 Februari 2017 yang dibuat di Pejabat TTPM, di sini, yang memerintahkan OKS dan syarikatnya memb4yar RM12,000 kepada Hanis Mohd Samah, 58, iaitu pihak yang menvntut dalam tvntutan itu selepas 14 hari dari tarikh per1ntah diserahkan.

Kes4lahan did4kwa dilakukan di Pejabat TTPM di Persiaran Perdana Presint 2, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan Putrajaya, di sini pada 5 Oktober 2017 mengikut Seksyen 117(1) Akta Perlindungan Pengguna 1999, dan boleh dihvkum mengikut sksyen sama yang mempervntukkan hvkuman d3nda maksimum RM10,000 atau penj4ra sehingga dua tahun.

Pelakon dan penerbit, Boy Iman dan syarikatnya DBI Properties Sdn Bhd didenda RM5,000 oleh Mahk4mah Majistret hari ini atas pertvduhan g4gal mematuhi perintah Tr1bunal Tvntutan Pengguna Malaysia berjumlah RM12,000 empat tahun lalu. – Foto NSTP/Luqman Hakim Zubir

Terdahulu, peguam Mohd Asmawi Mohd Yusof yang mewakili OKS, memohon d3nda minimum memandangkan anak guamnya sudah memb4yar separuh daripada jumlah itu.

“Sebelum ini, OKS sudah membayar RM6,000 manakala bakinya akan dibayar oleh rakan kongsi syarikat itu, namun pembayaran yang dijanjikan itu g4gal dibuat. Dalam perbincangan, OKS dan rakan kongsinya itu berjanji untuk membayar separuh-separuh. OKS juga sudah diisyt1harkan mvflis,” katanya.

Pegawai Pend4kwa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Khatijah Abdul Rajah memohon hvkuman setimpal terhadap OKS, mengambil kira kervgian yang dialami pengadu dalam kes ini.

“Selain itu pengakuan s4lah bukan faktor untuk mahkamah mer1ngankan hvkuman terhadap OKS, apatah lagi dalam kes ini OKS menunjukkan sikap tidak ser1us dan tidak gent4r dengan undang-undang. Tambahan pula OKS adalah seorang selebriti,” katanya.

Mengikut fakta kes, semasa pendengaran kes di TTPM pada 28 Februari 2017, OKS g4gal menghadirkan diri walaupun ada dalam pengetahuannya berkenaan tvntutan terhadapnya.

Presiden Tr1bunal memerintahkan OKS membayar balik kepada pihak yang menvntut, iaitu Hanis sebanyak RM12,000 dalam masa 14 hari dari tarikh perintah diserahkan.

Pada 21 Mac 2017, OKS yang juga s4lah seorang pengarah syarikat DBI Properties menerima salinan perintah melalui serahan tangan, oleh pasukan penguat kuasa bagaimanapun selepas tiga tahun, perintah itu masih g4gal dipatuhi.

Pada 10 Oktpber tahun lalu, Mahkamah Majistret Putrajaya mengeluarkan waran t4ngkap terhadap Boy Iman selepas g4gal hadir pada sebutan kali pertama kes itu dan menetapkan semalam untuk sebutan kedua.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.