“Bukan ku pinta”- Abang dan ayah Iumpuh, adik nek4d berhenti kerja jaga sepenuh masa

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Begitulah nasib yang menimpa seorang pemuda di Kampung Padang Mokan, Peringat yang terp4ksa menjaga dua insan tersayang yang kini terlantar s4kit.

Mohammad Zuasraf Zulkifli, 25, terp4ksa berh3nti kerja bagi memberi sepenuh perhatian kepada abangnya, Mohd Khairul Anuar, 33, atau Abang Long yang juga orang kurang upaya (0KU) ketidakupayaan fizikal serta ayahnya, Zulkifli Ismail, 60, yang diserang str0k.

Menurut Mohammad Zuasraf, selepas arw4h ibu, Rohati Awang meningg4l dunia enam tahun lalu akibat penyak1t taIasemia, adiknya, Muhammad Adli Zulkifli, 23, menjaga Abang Long selama tiga tahun sebelum dia menyertai latihan ket3nteraan pada 2018.

“Bukan ku pinta”. Abang dan ayah lumpuh, adik nekad berhe3nti kerja untuk jaga sepenuh masa

“Bukan ku pinta”. Abang dan ayah lumpuh, adik nekad berhe3nti kerja untuk jaga sepenuh masa

“Bukan ku pinta”. Abang dan ayah lumpuh, adik nekad berhe3nti kerja untuk jaga sepenuh masa

“Sejak itu, saya mengambil keputusan berhenti bekerja di sebuah kilang membuat batu bata kerana mahu memberikan sepenuh perhatian kepada Abang Long.

“Meskipun ada adik-beradik lain namun ada di antara mereka yang sudah berk4hwin dan mempunyai tanggungjawab kepada keluarga,” katanya.

Ujian yang menimpa Mohammad Zuasraf semakin bertambah selepas ayahnya diserang str0k sejak Aidilfitri yang lalu menyebabkan ayahnya lvmpuh seluruh badan sehingga dia terpaksa bergantvng sepenuhnya kepada orang lain.

Ketika ditanya mengenai zaman remajanya yang tidak seperti orang lain, anak kelima daripada enam beradik ini berkata, apa yang berlaku sudah menjadi ketentuan ALL4H dan beliau reda menerima hakikat tersebut bagi menjaga bapa dan abang long.

“Kadang kala ada juga terfikir, andainya saya berkahwin, adakah pasangan saya nanti sudah bersedia untuk bersama-sama mengurus serta menjaga bapa dan abang long,” katanya.

Pegang amanah ibu

Pegang amanah ibu

Titipan pesanan dit1nggalkan arw4h ibunya membuat Zuasraf sanggup berk0rban untuk menjaga abang suIungnya yang juga orang kurang upaya (0KU) ketidakupayaan fizikal.

Walaupun rakan seusia sibuk melayari jiwa muda,Zuasraf berpegang kepada amanah ditinggalkan ibunya supaya tidak meng4baikan abangnya, Mohd Khairul Anuar, 33, atau Abang Long.

Mohammad Zuasraf berkata, Abang Long tidak mempunyai banyak kerenah kecvali dia akan mer3ngek atau berasa janggal apabila pertama kali berjumpa orang tidak dikenalinya.

“Pada masa sama, saya tidak mahu membebankan ayah, Zulkifli Ismail, 60, jadi biarlah saya yang berk0rban menjaga Abang Long seperti yang diamanahkan arw4h umi,” katanya ditemui di rumahnya di Kampung Padang Mokan, Peringat di sini.

Terdahulu, Pengarah Yayasan D4kwah Islamiah Malaysia (Yadim) Kelantan, Mahadi Awang menyantuni keluarga itu apabila menyerahkan sumbangan.

Menurutnya, rutin hariannya adalah menyuapkan makan, memberi minum dan memandikan Abang Long selain membawanya bersiar-siar untuk mengambil angin.

Katanya, keadaan abangnya hanya terIantar di atas tilam dan tidak boleh bercakap.

Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan boleh menyalurkannya ke akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) 03114-29-00020228-5 atas nama Zulkifli Ismail atau hubungi Mohammad Zuasraf di talian 013-5993976.

 

Sumber: BH ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf