“Bukan sahaja membongkok untuk meminta maaf “- Lori Rosak Menyebabkan Pemandu Ini Berdiri Di Tengah Jalan Memohon Maaf.

 

Gara-gara lori rosak di tengah jalan dan menyebabkan kesesakan lalu lintas, seorang pemandu lori tampil memohon maaf dengan membongkok badan selain mengangkat tangan supaya beralih ke laluan sebelah.

Insiden yang mencuit hati itu berlaku di sebuah bandar Johor pada 16 Mei mula ditular di media sosial sekali gus menjadikan jalan menjadi sesak.

Malah, kesungguhan yang dilakukan itu membuatkan pengguna terharu dengan sikap pemandu berkenaan yang sanggup turun daripada lori di kawasan jalan yang sibuk tersebut.

Menurut portal Noodou, salah seorang pengguna jalan raya sempat mengambil gambar dan berkongsi di laman sosial Facebook.

“Lorinya tiba-tiba berhenti di hadapan lampu isyarat, masa itu jalan sibuk dan telah menyebabkan kesesakan lalu lintas. Lelaki muda itu kemudian berdiri di belakang lorinya dan membongkok serta tunduk kepada pengguna jalan lain.

“Tindakannya itu membuatkan pemandu lain terharu dan secara tidak langsung dapat meredakan kemarahan pemandu lain gara-gara jalan yang sesak, lagi pun bukan salah dia lori tersebut rosak.” – Netizen

Bukan sahaja membongkok untuk meminta maaf, lelaki itu turut meminta pengguna lain yang berada di lorong kenderaannya itu supaya bertukar ke lorong kiri dan kanan.

Jarang sikap tersebut ditonjol namun ia mungkin boleh dijadikan contoh kepada pemandu muda lain supaya bertanggungjawab dengan setiap perbuatan yang dilakukan.

Selepas beberapa insiden itu ditular beberapa hari netizen mendapati pemuda yang berhati mulia berkenaan merupakan kakitangan sebuah syarikat  William Exhibition Sdn Bhd.

Beruntung majikannya kerana memiliki pekerja yang bertanggungjawab dan patut dijadikan contoh kepada pemandu muda lain yang bertanggungjawab dengan apa yang berlaku kepadanya.

Sumber: Noodou via Era baru

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf