B4yi lelaki ditemukan bert4li pvsat, masih berd4rah dihurvng semut

MELAKA – Seorang b4yi lelaki yang masih berdar4h ditemui di kawasan sem4k di Jalan Sidang Hassan Bukit Katil di sini petang tadi.

B4yi lelaki yang dipercayai dibvang dan dihurvng semut dan masih berd4rah itu ditemvi oleh seorang wanita di kawasan sem4k di Jalan Sidang Hassan Bukit Katil di sini petang tadi.

Yuszida Hashim, 40, berkata, b4yi yang masih bert4li pvsat ditemui sekumpulan kanak-kanak berbasikal di kawasan berhampiran sem4k terbabit sebelum dia kebetulan melalui jalan itu dengan menunggang motosikal kira-kira jam 3 petang.

Menurutnya, dia segera mengangkat b4yi yang dibalvt dengan sehelai baju berwarna hitam yang hampir menutup mukanya, lalu memelvk b4yi terbab1t untuk mengurangkan tangisan sebelum meminta salah seorang kanak-kakak terbab1t meminta sehelai kain batik dari rumah penduduk berdekatan untuk membalut b4yi berkenaan.

“Meng1gil dan men4ngis saya ketika melihat keadaan b4yi itu, walaupun rasa serba sal4h lebih-lebih lagi dalam keadaan p4ndemik (C0vid-19) namun dalam fikiran saya ketika itu b4yi itu perlu disel4matkan lebih-lebih lagi cuaca agak p4nas dan kakinya berc4lar terkena l4lang.

“Sed1h rasa hati bila saya angkat di belakang b4yi itu bukan sahaja penuh n4jis malah semut telah mula menghurvngi b4yi tersebut,” katanya sebelum s4lah seorang penduduk menghubungi ambulans dan polis,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini

Tambahnya, dia percaya b4yi berkulit cerah itu baharu dibuang kira-kira 10 minit sebelum dia berp4tah balik dari sebuah kedai pisang goreng untuk pulang ke rumah di Taman Bukit Katil.

“Tadi masa saya lalu jalan ini untuk ke kedai, masih tiada apa-apa yang belaku, namun apabila pat4h balik memang terkejvt ada b4yi di sem4k dan saya terus menghubungi suami yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka untuk beritahu kejadian itu,” kata ibu kepada dua anak.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Afzanizar Ahmad berkata, pihaknya menerima aduan berhubung kes itu dari seorang lelaki yang menghubungi Balai Bukit Baru jam 3.05 petang.

Menurutnya, b4yi seberat 2.2 kilogram (kg) sedang menerima raw4tan di Wad Kanak-Kanak Hospital Melaka dan dilaporkan dalam keadaan stabil.

Katanya, sias4tan lanjut mendapati b4yi lelaki itu tidak mempunyai sebarang pengenalan diri dan diberikan bantuan pernafasan kerana mengalami masalah jangk1tan dan pern4fasan b4yi laju.

“Laporan hospital yang diterima mengatakan fizikal b4yi juga dalam keadaan yang baik selain dipercayai b4yi lahir dalam cukup bulan.

“Sias4tan masih diteruskan di bawah Sksyen 317 Knun Keseksaan,” katanya.

Sumber: K! ONLINE, Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf