“Anak menteri tapi S0P ke laut!”- Netizen kec4m Dafi gara2 terlibat program 50 juri ATNM

Hiburan

Baru sahaja mula ditayangkan pada hari Ahad lali, kini rancangan realiti TV All Together Now Malaysia (ATNM) terpaksa dihentikan buat sementara waktu berikutan d4kwaan tidak mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) pada bulan Mac lepas.

Dalam pada itu, anak kepada Menteri Pertah4nan Malaysia Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob, iaitu penyanyi Dafi turut terkena temp1asnya apabila ntizen membanjiri ruangan k0men ‘posting’ terbaru dengan kec4man.

Anak menteri pun langgar SOP?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Viral Kinii (@viral_kini_official)

Rata-rata ntizen melvahkan rasa tidak puas hati terhadap pemilik nama Gadaffi Ismail Sabri itu dan menyer4ngnya kerana turut did4kwa terlibat dengan isu pelanggaran S0P.

Bukan itu sahaja, ada juga yang memberi nasihat kepadanya agar menjadi contoh yang baik kepada masyarakat memandangkan statusnya sebagai seorang anak menteri dan ‘pubIic figvre’.

Tunjuklah contoh yang baik

SOP untuk orang susah je

Anak menteri tak follow S0P

Rakyat susah payah jaga S0P

  

‘Saya dibayar duit rakyat, jawab pertanyaan saya’- Syed Saddiq

TERDAHULU, Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman meminta Menteri Kanan (KeseIamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberi penjelasan mengenai kebenaran 0perasi program hiburan yang mengumpulkan lebih 50 individu pada satu masa ketika tempoh Per1ntah K4walan Pergerakan 3.0 (PKP 3.0).

Kebenaran program hiburan itu katanya, men1mbulkan persoalan kerana Dewan Rakyat ketika ini masih tidak dibenarkan untuk dibuka meskipun kesemua Ahli Parlimen telah divaks1n.

“Salam Menteri Ismail Sabri, kenapa Parlimen di mana semua wakil rakyat dah divaks1n dan wajib pakai peIitup muka serta ada cermin pem1sah di setiap meja dipaksa tvtup?

“Tapi hiburan yang mengh1mpunkan 50 orang tanpa pelitup muka dan ada yang belum divaks1n boleh dijalankan?

“Saya dibayar duit rakyat. Jawab pertanyaan saya,” soalnya menerusi hantaran di Facebooknya pada Selasa.

Beliau turut berkongsi video program hiburan oleh sebuah stesen televisyen swasta yang melibatkan ramai selebriti tempatan tanpa memakai peIitup muka.

Mengulas lanjut menerusi komen, Syed Saddiq berkata, pelaksanaan aktiviti hiburan sedemikian membuktikan bahawa Parlimen boleh diadakan dan dibuka pada bila-bila masa sahaja namun keputusan itu terletak di tangan kerajaan.

“Macam-macam pr0sedur 0perasi standard (S0P) kes1hatan dan keseIamatan boleh buat. Nak uj1an caIitan seminggu sekali dekat semua Ahli Parlimen pun boleh.

“Tinggal nak kerajaan Perikatan Nasional (PN) sedar sahaja bahawa negara ini ada Parlimen dan ada dem0krasi,” katanya.

Seorang pengguna Facebook, Speedy Gonzales turut mempers0alkan perbezaan antara S0P aktiviti hiburan dan keagamaan.

“Dah kalau hiburan boleh 50 orang, kenapa masjid kena 12 org sahaja, walhal soIat tiang agama,” ujarnya.

50 Selebriti Di Program Realiti, Ntizen Bandingkan Dengan Kapasiti Kehadiran Jemaah Masjid

TERDAHULU, Kerajaan sebelum ini telah mengumumkan pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang ketat kepada para jemaah yang ingin menunaikan solat berjemaah di masjid. Hanya 12 orang sahaja dibenarkan berjemaah dan ianya terhad kepada pegawai masjid dan Ahli Jawatan Kuasa (AJK).

Namun, menjadi pers0alan dalam kalangan ntizen baru-baru ini apabila terdapat seramai lebih 50 orang juri yang terdiri daripada selebriti dikvmpulkan dalam satu tempat dalam sebuah rancangan realiti.

Program 50 orang juri

All Together Now Malaysia merupakan sebuah program realiti yang diadaptasikan dari British (All Together Now) di mana program ini mengumpulkan 50 orang juri dalam kalangan penyanyi, peIawak, penyampai radio, inflvencer dan wartawan hiburan untuk mencari penyanyi baharu yang berbakat besar.

Peserta perlu menampilkan persembahan yang terbaik untuk mencvri hati barisan 50 juri ini dalam melayakkan mereka ke peringkat seterusnya pula. Hanya seorang peserta sahaja yang akan membawa pulang hadiah berupa wang tunai RM50,000.

Jemaah di masjid hanya 12 orang saja?

Namun bagaimanapun, rancangan berbentuk hiburan yang diterbitkan oleh salah satu stesen televisyen tempatan itu telah mengvndang kec4man penonton.

Walaupun r4kaman program tersebut dikatakan dilakukan sebelum Per1ntah K4walan Pergerakan 3.0, ada yang mempert1kaikan kehadiran dan jumlah selebriti yang ramai dalam satu masa.

Pihak pr0duksi bagaimanapun telah mengambil langkah penceg4han dengan meletakkan cermin penghadang namun kadangkala ada di antara mereka yang bergerak ke tempat rakan selebriti lain.

Mana S0P?

https://www.tiktok.com/@eilazroon5522/video/6971071830459174145?referer_url=https%3A%2F%2Fohbulan.com%2F50-selebriti-di-program-realiti-netizen-bandingkan-dengan-kapasiti-kehadiran-jemaah-masjid&referer_video_id=6971071830459174145&refer=embed&is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

Sementara itu, pengguna media sosial di platform TikTok pula mempers0alkan S0P yang did4kwa tidak dipraktiskan oleh 50 selebriti ini.

Beberapa pert1kaian yang dipers0alkan termasuklah tidak memakai pelitup muka atau face shield, dan tiada penj4rakan sosial 1 meter sepertimana dis4rankan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

‘All Together Now Malaysia’ bakal ketengah bakat baharu

ALL TOGETHER NOW MALAYSIA' BERMULA 6 JUN, UJI BAKAT MUSIM KE-2 BERAKHIR 30 MEI - KAK FAS ONLINE

TERDAHULU, Selepas ditayangkan di lebih 16 buah negara, kini masa untuk rakyat Malaysia merasai keh4ngatan program realiti All Together Now Malaysia (ATNM) yang berasal dari United Kingdom terbitan BBC One.

Sebelum ini program realiti yang menampilkan 100 orang juri ini telah mendapat sambutan hangat penonton dari negara Australia, Rusia, Turki, Brazil, Norway, Finland, dan Perancis.

Malaysia merupakan negara ke-17 di dunia dan yang pertama di Asia Tenggara menerbitkan program ini dalam versi tempatan.

Menurut Pengurus Saluran Astro Ria, Emarina Mohd Kamal, f0rmat ATNM ini dipilih bagi mengetengahkan bakat-bakat baharu selain daripada kalangan artis sedia ada.

“Antara sebab mengapa Astro memilih format ini sebab kita sudah lama tidak mengetengahkan bakat-bakat lain selain daripada artis sedia ada.

“Kita dah ada B1g Stage, Geg4r Vaganza… jadi ini merupakan satu program yang kita buka untuk mereka di luar sana mengetengahkan bakat mereka pula.

“Kalau boleh kita nak tunjuk melalui program ini, di Malaysia kita masih mempunyai bakat-bakat baharu yang belum diketengahkan,” katanya dalam sidang media ATNM.

Masih mengekalkan f0rmat asal program, namun terdapat pengisian elemen tempatan yang disvntik bagi menambah baik format asal bersesuaian dengan resam n0rma baharu, budaya dan sens1tiviti rakyat Malaysia.

Dalam mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P), ATNM juga melakukan sedikit perubahan daripada segi jumlah juri yang terlibat dalam program tersebut.

Jika di luar negara mereka menampilkan 100 orang juri, namun di Malaysia program ini hanya menampilkan 50 orang juri sahaja.

Penyanyi, Erra Fazira yang merupakan saIah seorang juri ATNM mengaku sangat teruja menyertai program ini.

Ia kerana bukan sahaja dapat berkvmpul dengan rakan artis, malah beliau juga dapat melihat bakat-bakat baharu yang belum diketengahkan kepada umum.

“Saya sangat teruja menjadi saIah seorang daripada 49 juri yang lain, dan saya sangat bangga melihat semua peserta yang dapat membuat persembahan di hadapan 50 juri.

“Kita kadang-kadang depan tiga empat orang juri pun kita dah gvgup, ini pula mereka yang harus menyanyi depan 50 juri.

“Namun mereka melakukannya dengan baik sekali,” katanya pada sidang media ATNM yang diadakan secara dalam talian.

Selain Erra Fazira, antara selebriti lain yang turut terlibat sebagai juri ialah Daniel Chean (Gempak TV), Haniff Era, Khai Bahar, Siti Nordiana, Azzam Sham, Ifa Raziah, dan Datuk AC Mizal selaku Kapten.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Astro Gempak (@astrogempak)

Sherry Alhadad pula berperanan sebagai hos bagi mengendalikan program tersebut yang akan bersiaran selama 10 minggu.

ATNM akan bersiaran setiap Ahad bermula 6 Jun 2021 di saluran Astro Ria dan Astro Ria HD.

 

Sumber: Instagram Dafi, Instagram viral_kini_official, OMM, Sinar Harian, Facebook, Ohbulan, AWANI

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.