‘Anda lapor, kami baiki..’- DBKL Gesa Orang Ramai Lapor Jika Jalan Berlvbang

Baru-baru ini, kes kemal4ngan akibat struktur jalan raya yang kurang baik seringkali menduga pengguna jalan raya lebih-lebih lagi penunggang motosikal dan basikal.

Namun, menerusi kenyataan yang dimuatnaik oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di Facebook, mereka menggesa orang awam untuk menghubungi DBKL jika menemui jalan berlvbang di kawasan seliaan pihak berkuasa tempatan (PBT) itu.

G3sa orang ramai buat advan

Foto: DBKL

Menurut pihak DBKL, selain daripada r0ndaan oleh Unit PSDT DBKL untuk mengesan ker0sakan jalan, orang awam juga boleh membantu menyalurkan maklumat mengenainya dengan membuat advan.

Jika anda temui jalan berlvbang…boleh whatsapp ke unit ini di talian 011 62396652 atau hubungi terus Pusat Panggilan Setempat DBKL di taluan 1 800 88 3255.

Advan juga boleh dibuat melalui surat atau bersemuka melalui Pejabat Cawangan DBKL yang berdekatan dengan anda. Tindakan baikpulih terhadap jalan yang r0sak akan dilakukan segera.

Baik pulih jalan sekitar Kuala Lumpur

Foto: DBKL

Dalam pada itu, kerja-kerja tampalan juga telah dilakukan oleh Unit Rondaan DBKL berhampiran Muzium Tekstil, Jalan Hishamuddin pada lewat malam, 6 Januari lalu. Ker0sakan itu dikesan dan terus dibaik pulih oleh unit Public Service Delivery Transformation (PSDT) DBKL. 

Guna Duit Sendiri Tvrap Jalan, Lando Zawawi & Brotherhood Sedang Uji Bahan Rekaan Terbaru

Dalam pada itu, kalau cerita pasal jalan berlvbang je automatik teringat brotherhood Lando Zawawi yang telah ‘berkecimpung’ dalam isu ini sejak sekian lama. Lando Zawawi dan kumpulan ‘Brotherhood’ yang sering membantu menyelesaikan isu berkaitan dengan jalanraya.

Guna duit p0ket sendiri untuk baiki jalan

Foto: Lando Zawawi

Azlan Sani Zawawi, atau lebih dikenali sebagai Lando Zawawi merupakan pelakon yang pernah dikenali ramai suatu ketika dahulu. Menerusi perkongsian beliau di Facebook, sudah banyak kerja menurap jalan yang r0sak dikongsi di laman sosial itu.

Ekoran tiada t1ndakan dr4stik daripada pihak berkuasa tempatan (PBT), sekumpulan anak muda atau Brotherhood yang diketuai oleh Lando Zawawi, telah mengeluarkan duit poket sendiri untuk menurap jalan yang berlvbang.

Uji bahan rekaan terbaru

Foto: Lando Zawawi

Baru-baru ini, Lando Zawawi turut berkongsi di Facebook rasminya tentang ujian bahan rekaan terbaru mereka yang dikenali sebagai BHPATCH untuk memperkuatkan jalan di lokasi yang menjadi tumpuan trafik, di Pasir Gudang.

BROTHERHOOD sedang menguji bahan rekaan terbaru kitorang BHPATCH yg boleh digunakan untuk memperkuatkan palaman premix di lokasi heavy traffic dan ada masalah base.

Dalam pada itu, beliau turut berharap agar ujikaji ini berjaya dan dapat menyel4matkan lebih ramai pengguna jalan raya serta berharap untuk pihak-pihak lain turun padang membaiki jalan.

 

Sumber: DBKL, Ohbulan, Lando Zawawi.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.