Hati ‘Kak Limah’ remvk, tersentak..- “Saya betul-betul rasa bersaIah”

KUALA LUMPUR: Mana mungkin, pelakon berpengaIaman, Delimawati Ismail, 63, melupakan jasa insan bernama Mamat Khalid yang mewujudkan watak h4ntu ik0nik dan ekskIusif, Kak Limah yang dilakonkannya.

Watak Kak Limah ciptaan sutradara proIifik dalam filem Hantu Kak Limah, Hantu Kak Limah 2: Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit dan Hantu Kak Limah Balik Rumah itu bukan sahaja meIedakkan nama Delimawati, malah menjadi ‘tr4demark’ dalam kalangan peminat filem komedi ser4m.

Populariti Kak Limah mengangkat nama wanita kelahiran Kuala Kangsar, Perak memboIosi kelompok Top 5, Pelakon Filem Wanita Popular, Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) Ke-32 pada usia 61 tahun. Malah, impak watak Kak Limah masih kuat dan diterima hingga hari ini.

Hantu Kak Limah 3 lebih kelakar?

Namun, hati Delimawati remvk mendapat perkhabaran sed1h atas pemergian insan berhati mulia yang dianggap seperti adik dijempvt Ilahi akibat ser4ngan jantvng, kelmarin.

Delimawati berkata, dia tersent4k, bagaikan tidak percaya pengarah berkaIiber itu sudah tiada.

“Mulanya, saya seakan tidak percaya arw4h sudah tiada. Saya dapat berita sed1h sekitar jam 2.30 pagi menerusi rakan.

“Saya anggap berita ini tidak benar. Tetapi, inilah hakikat harus ditelan dengan penuh keredaan,” katanya kepada BH Online.

Katanya, lebih membuatkan hatinya sed1h apabila tiada rezeki memberikan pengh0rmatan terakhir kepada arw4h.

“Saya betul-betul rasa bersaIah. Niat hati nak sangat mengiringi perjalanan akhir arw4h hingga ke tempat persemadiannya.

Namun, kita hanya mampu merancang, Allah juga menentukannya.

“Saya akui, sudah lama tidak bertemu arw4h disebabkan pelaksanaan Per1ntah KawaIan Pergerakan (PKP). Kali terakhir kami bertemu sebelum p4ndemik C0vid-19 menuIar kira-kira dua tahun lalu.

“Malah, kami ada berbincang untuk projek seterusnya, namun, Allah lebih sayangkannya,” katanya.

Watak Kak Limah ciptaan Allahyarham Mamat dalam filem Hantu Kak Limah bukan sahaja meledakkan nama Delimawati, malah menjadi ‘trademark’ dalam kalangan peminat filem komedi seram.Watak Kak Limah ciptaan Allahyrham Mamat dalam filem Hantu Kak Limah bukan sahaja meIedakkan nama Delimawati, malah menjadi ‘tr4demark’ dalam kalangan peminat filem komedi ser4m.

Mengenali dan mendekati sutradara penuh dengan sikap hum0r itu, Delimawati menyifatkan arw4h yang berpangkat adik kepadanya sangat mengambil berat.

“Arw4h mudah didekati dalam segenap aspek. Beliau juga seorang adik yang baik.

“Jujurnya, arw4h adalah insan paling kerap bertanya khabar dan mengambil berat terhadap pelakon yang pernah bekerjasama dengannya,” katanya.

Menyentuh popularitinya menerusi filem arahan arw4h, Delimawati berkata, dia selalu tersenyum sendiri mengenang impak watak Kak Limah yang begitu sinon1m dengannya.

Malah, katanya, peminat lebih mengenali Kak Limah daripada dirinya sendiri.

“Watak Kak Limah terlalu banyak jasa kepada saya. Satu hakikat yang diakui, nama saya mula dikenali disebabkan arw4h apabila membintangi telefilem R0mbongan Cik Kiah Ke Sukan Komanwel pada 1998.

“Saya selesa bekerja dengan arw4h disebabkan memahami saya. Disebabkan karakter Kak Limah, budak-budak tak kenal saya sebagai Delimawati, sebaliknya terus melekat dengan panggilan ini.

“Mulanya, saya memang tidak selesa, tetapi saya terpaksa senyum sahaja apabila terhasilnya filem Hantu Kak Limah 2: Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit dan Hantu Kak Limah Balik Rumah,” katanya yang mula menceburi dunia lakonan sejak 1987.

‘Arw4h gembira sambut dua rakan berjvbah putih’ – Hasmah

Arwah gembira sambut dua rakan berjubah putih' - Hasmah

BaIu kepada Allahyrham Mamat Khalid, Hasmah Hassan mended4hkan, arw4h suami kelihatan sangat gembira pada malam pemergiannya, semalam.

K0ngsinya, arw4h bercerita kepada rakannya ada dua kawan lama berjubah putih mahu bertemunya pada malam itu.

Hasmah berkata, arw4h tidak menunjukkan perubahan begitu ketara, hanya kelihatan sangat gembira.

“Tiada perubahan, cuma arw4h kelihatan begitu gembira. Ada rakan bercerita, arw4h beritahu ada dua orang rakan lama mahu bertemunya.

“Arw4h nampak dua rakannya berjubah putih datang dan gembira nak berjumpanya,” katanya kepada BH Online.

Hasmah ditemui ketika menerima kunjungan Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), Zakaria Abdul Hamid yang menyantuni dan menyampaikan sumbangan di kediamannya di Taman Ipoh Jaya Timur 1, di sini, petang ini.

Justeru, Hasmah berkata, mereka sekeluarga tertanya-tanya mengenai apa yang diceritakan arw4h.

“Kami tidak tahu dan tertanya-tanya siapa dua rakan yang dimaksudkan arw4h . Padahal, rakannya itu beritahu, dia tidak nampak sesiapa menemui arw4h di situ,” katanya.

Katanya, arw4h tidak menunjukkan sesuatu luar biasa sebelum pemergian.

“Arw4h tidak pernah cakap pun, ‘nanti kalau i tiada’… Mungkin arw4h tak mahu saya svsah hati.

“Beliau banyak menulis dan duduk di pejabat, sejak akhir-akhir ini. Saya faham apabila arw4h sedang menulis skrip tidak boleh dig4nggu, jadi saya hanya membiarkannya. Apabila nak makan saya hantar makanan,” katanya.

Hasmah dan anaknya menerima kunjungan Pengerusi FINAS, Zakaria yang menyantuni dan menyampaikan sumbangan di kediamannya di Ipoh, petang ini. - NSTP/Balqis Jazimah ZahariHasmah dan anaknya menerima kunjungan Pengerusi FINAS, Zakaria yang menyantuni dan menyampaikan sumbangan di kediamannya di Ipoh, petang ini. – NSTP/Balqis Jazimah Zahari

Hasmah berkata, dia masih terkejvt atas pemergian arw4h hingga saat ini.

“Saya sudah mula merindui arw4h. Saya akui terkejvt kerana arw4h sihat dan nampak gembira sangat pada malam pemergiannya.

“Arw4h sempat siapkan skrip, pelakon dan kru pr0duksi untuk penggambaran sekuel Kampung Pisang pada 31 Oktober ini.

“Saya bersyvkur semua pelakon bersetuju membantu anak keempat, Mohd Khalid Amen menggantikan tempat arw4h.

“Saya harap anak boleh meIunaskan kerja yang belum siap sebab sekvel Kampung Pisang adalah karya terakhir arw4h mahu laksanakan, tahun ini,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, penggambaran sekuel Kampung Pisang ditangguhkan buat sementara waktu.

“Insya-Allah, kami mahu berehat selama dua minggu sebelum menyelesaikan sekvel Kampung Pisang.

“Saya dan arw4h sudah pergi meninjau l0kasi di Manjung dan Kuala Kangsar.

“Ramai peminat tunggu sekvel Kampung Pisang dan 19 Puasa. Arw4h pernah beritahu mengenai apa yang ingin dilakukan, jadi saya dan anak-anak akan cuba meIunaskan impian arw4h,” katanya.

 

Sumber: BH ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.