“Jangan t1pu frontliners, kami juga ada keluarga”- Dr Noor Hisham beri amaran ‘keras’

KUALA LUMPUR: Orang awam dinas1hatkan agar tidak men1pu mengenai keadaan kes1hatan mereka ketika berurusan dengan petugas barisan hadapan.

Ketua Pengarah Kes1hatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah men1tip pesanan itu susulan seorang doktor dijangk1ti C0VID-19 selepas mer4wat pesak1t yang tidak memberitahu keadaan sebenar kes1hatannya.

“Jangan t1pu frontliners. Kami juga perlu dil1ndungi, kami ada keluarga, ada rakan-rakan. Jangan ani4ya frontliners,” 

Dr Noor Hisham

Dr Noor Hisham: New Covid-19 cases down to 1,295, but seven more deaths

Dr Noor Hisham turut berk0ngsi kenyataan daripada doktor yang dijangk1ti v1rus itu.

Menurut Dr Nur Marini Zainal, pesak1t berkenaan datang ke hospital untuk menjalani uj1an imb4san CT.

Beliau berkata, individu itu dibenarkan menjalani ujian itu selepas pesak1t itu menges4hkan kes1hatan dirinya dalam keadaan baik.

Bagaimanapun, hasil imbasan menunjukkan keadaan paru-paru individu tersebut sama seperti pesak1t C0VID-19.

Nukilan kec3wa Doktor yang dijangk1ti C0vid-19 dik0ngsikan Dr Noor Hisham di laman facebooknya

Image may contain: text that says 'Sample Type: Parameter Name 2019-NCoV PCR (Oropharyngeal Oropharyngeal + Nasopharyngeal Swab Nasopharynge Result PCR (Oropharyngeal Nasopharyngeal Swab) Sample transport condition DETECTED Method: In Ice RT-PCR'

PESAK1T T1PU DI SAR1NGAN, PETUGAS KES1HATAN MENJADI M4NGSA C0VID
Seorang pesak1t telah datang ke hospital dan telah disar1ng di pintu masuk jabatan sebelum menjalani pemeriksaan CT scan. Suhu normal. Pesak1t mengaku s1hat dan dibenarkan masuk.

Sy merupakan doktor yang menyediakan pesak1t ini untuk scan ( penerangan prosedur, pemasangan IV branula dan sebagainya).

Terkejvtnya kami bila melihat gambar paru-parunya di CT sama seperti paru-paru pesak1t C0vid-19.

Bila ditanya semula, akhirnya dia mengaku yang dia b4tuk dan dem4m selama seminggu, tetapi berasa sedikit s1hat untuk datang ke temujanji CT. Allahu..

Ternyata t1ndakannya menyvsahkan orang lain. Pesak1t disahkan p0sitif c0vid selepas 2 hari.

Pada mulanya saya dikategorikan sebagai k0ntak r1siko rendah, sebab kedua-dua nya mem4kai surgical masks (bagi pesak1t ber1siko rendah), dan pesak1t tidak b4tuk di hadapan saya. Cuma jarak tak dapat di elakkan kerana terpaksa menyediakan saluran IV untuknya sebelum CT scan. Masa k0ntak tidak lama, lebih kurang 5-15minit. Saya mengamalkan hand hygiene mengikut SOP sebab saya memang par4no1d!

** untuk penggunaan PPE penuh, hanya bagi petugas yang mer4wat pesak1t ber1siko tinggi, kerana stok PPE adalah terhad. Saya diberitahu bahawa tiada ku4rantin atau swab diperlukan buat masa sekarang. Tetapi hati ini kurang senang, saya ambil keputusan untuk menjalani swab di hospital lain.

Saya mengambil keputusan untuk ku4rantin sendiri walaupun tidak bergej4la. Namun sempat bekerja selama 2 hari di jabatan, sebelum kuar4ntin. Keputusan swab mendapati saya p0sitif .

Saya MENANG1S semasa dapat tahu.. sebab …Sed1h terpaksa terp1sah dengan anak-anak dan suami. …R1sau terhadap keluarga dan rakan sekerja yang mungkin saya jangk1ti.. Kec3wa terhadap s1kap pesak1t saya.. Cerita dalam ward, sy akan tulis dalam post seterusnya.

Moral of the story:
MOHON JANGAN T1PU KAMI SEKIRANYA ANDA BERGEJ4LA …
TINDAKAN ANDA MEL1BATKAN PESAK1T-PESAK1T LAIN, PETUGAS KES1HATAN SERTA KELUARGA MEREKA. Kami manusia juga.

Nukilan Dilaman facebook milik Dr Nur Marini Zainal sendiri, tuan empunya badan yang dijangk1ti

Perk0ngsian berkenaan yang mula dibuat sejak 23 Disember itu tular di media sosial dan telah mencatatkan sehingga 18,000 perk0ngsian sehingga artikel ini ditulis.

 

Sumber: Facebook DGHisham, Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf