” Dia Sangat Rindukan Acap”- Ibu Berat Hati Terpaksa Tinggalkan Lokasi Pencarian Acap.

Santai Semasa

Ibu kepada Mohammad Ashraf Hassan atau lebih dikenali Acap, terpaksa pulang ke kampung bagi mendapatkan rawatan susulan penyakit jantung dihidapinya, walaupun `berat hati’ untuk meninggalkan lokasi pencarian anaknya itu di sini.

Abang Acap, Mohammad Zahiruddin, 35, berkata ibunya, Siti Maznah Khamis, 62, diminta pulang ke kampung mereka di Muar bagi meneruskan rawatan susulan.

Katanya, ibunya akan menelefonnya setiap hari untuk bertanyakan perkembangan operasi mencari dan menyelamat (SAR) Mohammad Ashraf yang sudah memasuki hari ke-22, hari ini.

“Kakak ambil emak tiga hari lalu untuk pulang kerana kesihatan emak tidak menentu, namun dia sempat beritahu saya yang dia sangat rindukan Acap.

Image may contain: 3 people, people standing, sky, outdoor and nature

“Emak pada mulanya agak `berat hati’ untuk meninggalkan kawasan operasi namun kami adik-beradik menasihatkan supaya emak pulang demi kesihatannya,” katanya ketika ditemui di pusat operasi di Kampung Pintu Padang, di sini.

Kehilangan Mohammad Ashraf yang hilang ketika menyertai Gopeng Ultra Trail 2019 (GUT19) pada 23 Mac lalu masih misteri berikutan tiada petunjuk baharu ditemui pasukan penyelamat.

Image may contain: 5 people, people standing and outdoor

Mohammad Zahiruddin berkata, pelbagai kenyataan dikeluarkan di media sosial berhubung kehilangan adiknya namun dia dan ahli keluarga tidak mempedulikan segala kenyataan negatif mahupun fitnah membabitkan kehilangan Acap.

“Bagi saya, selagi kenyataan yang dikeluarkan itu berlandaskan pegangan agama, saya ambil perkara itu dari sudut positif dan yang mana memfitnah serta mengeluarkan kenyataan tidak elok itu, saya tidak ambil tahu.

“Ahli keluarga hanya mahu fokus mencari Acap dan kalau boleh pihak luar yang tidak tahu apa yang sebenarnya berlaku di sini. Hentikanlah sebarang khabar angin atau fitnah mengaitkan kehilangan Acap,” katanya.

Sepanjang 22 hari kehilangan adiknya, dia berkata, setakat ini tiada istilah putus asa dalam dirinya dan selagi usaha itu mampu diteruskan, dia akan teruskan.

“Macam-macam saya rasa. Sedih dan kadangkala penat, namun saya tidak putus asa demi mencari adik,” katanya.

“Kami sekeluarga sejak dari awal hingga kini masih berusaha mencarinya dengan menyelusuri laluan larian, kawasan sungai dan hutan bersama pasukan SAR serta penduduk kampung,” katanya ketika dihubungi, di sini hari ini.

Image may contain: plant, shoes, outdoor, water and nature

Menurutnya, ibu bapanya serta kakak dan adik-adik turut membantu mencari dan mereka menetap di inap desa berhampiran bagi memudahkan urusan pencarian.

Image may contain: one or more people, people standing, outdoor, nature and water

“Selain menyertai operasi mencari kami turut berusaha cara perubatan Islam dengan mendapatkan bantuan ustaz serta ibu juga tidak pernah putus membuat solat hajat memohon agar Acap segera ditemui.

“Belum ada sebarang petunjuk setakat ini mengenai keadaan dan lokasi adik saya itu berada dan kami mohon orang ramai turut sama agar Acap dapat dijumpai,” katanya.

sumber : Berita Harian