R4tusan etn1k R0hingya di k3m pel4rian Indonesia hil4ng, dipercayai ke Malaysia

JAKARTA: R4tusan etn1k R0hingya h1lang dari k3m pel4rian di Indonesia dan dipercayai diselvdup masuk ke Malaysia, kata pihak berkuasa dan sumber hari ini.

Hanya 112 pelar1an masih t1nggal di k3m itu yang terletak di Lh0kseumawe, Aceh berbanding 400 etn1k R0hingya yang tiba di negara itu antara Jun dan September tahun lalu.

Setakat ini, pihak berkuasa Indonesia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tidak dapat mengesahkan kedvdukan pelar1an min0riti Islam dari Myanmar itu.

Dipercayai menuju ke Malaysia

Bagaimanapun, menurut ketua pasukan petugas R0hingya di Lh0kseumawe, Ridwan Jamil, pelar1an terbabit disy4ki menghvbungi penyelvdup untuk membawa mereka menyeber4ngi Selat Melaka menuju ke Malaysia.

“Buat masa ini, kami tidak tahu ke mana mereka pergi, namun mereka boleh melepaskan diri jika mendapat peluang kerana memang itu matlamat mereka (untuk ke Malaysia),” katanya.

Baru-baru ini, sekurang-kurangnya 17 etn1k R0hingya dari k3m pelar1an Lhokseumawe dan pvluhan lagi disy4ki penyelvdup, dit4han polis beberapa ratus kilometer di selatan bandar Medan.

Menurut pihak berkuasa, bandar berkenaan ker4p dijadikan l0kasi persinggahan untuk menyelvdup masuk ke Malaysia.

Suasana lengang di k3m pelar1an R0hingya di Lh0kseumawe, Aceh di Indonesia selepas r4tusan mel4rikan diri. – AFP

Jurucakap Suruhanjaya Tinggi PBB bagi Pelar1an (UNHCR), Mitra Suryono, berkata semua etn1k R0hingya itu sudah diminta untuk kekal di k3m masing-masing berikutan r1siko tinggi jika melakukan perjalanan berkenaan.

“Namun, mereka tetap pergi walaupun kami berulang kali memaklumkan mengenai b4haya dan r1sikonya, terutama jika menggunakan kh1dmat penyelvdup.

“Kita perlu ingat bahawa kebanyakan mereka memiliki saudara-mara di negara lain seperti Malaysia dan ini mungkin antara sebab mereka meneruskan perjalanan,” katanya.

Pada 2017, t1ndakan ker4s t3ntera Myanmar yang digambarkan peny1asat PBB sebagai pembn0han beramai-ramai, mem4ksa 750,000 orang R0hingya mel4rikan diri melintasi semp4dan ke C0x’s B4zar, sebuah daerah di pesisir tenggara Bangladesh.

Sejak itu, r1buan pelar1an membayar ejen pemerd4gangan manusia untuk mengeluarkan mereka dari Bangladesh secara h4ram.

Mungkin ada saudara di Malaysia, teruskan perjalanan

Sekjen PBB Minta Bangladesh Pindahkan Rohingya ke Kamp Pengungsi

Menurut agensi PBB, pihaknya telah mengingatkan pelar1an agar tidak men1nggalkan k3m mereka berikutan banyak r1siko yang perlu ditanggung.

“Tetapi mereka tetap mel4rikan diri walaupun kami berusaha  mengingatkan mereka tentang b4haya dan r1siko yang dihadapi andai men1nggalkan k3m termasuk kesan bvruk menggunakan khidmat penyelvdup,” kata jurucakap Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelar1an (UNHCR), Mitra Suryono.

“Tetapi kita harus ingat bahawa kebanyakan daripada mereka mempunyai saudara di negara seperti Malaysia. Itu mungkin salah satu sebab mengapa mereka ingin meneruskan perjalanan,” tambahnya.

Kumpulan hak asasi meny4lahkan kerajaan Indonesia yang mengurangkan k4walan kesel4matan secara drast1k di k3m pelar1an apabila etn1k R0hingya diletakkan di bawah pemantauan UNHCR bulan lalu.

Walaupun Indonesia tidak men4ndatangani k0nvensyen antarabangsa mengenai pelar1an , langkah itu dilihat membel4kangkan tanggvngjawab mel1ndungi mereka, kata Pengarah Amnesty International Indonesia, Usman Hamid. – AFP

Pelar1an R0hingya disel4matkan nelayan Indonesia

Pelarian Rohingya diselamatkan penduduk kampung Lancok di Aceh Utara, Indonesia. - Foto AFP

Terdahulu, sekitar pertengahan jun-september tahun lalu, ribuan pelar1an R0hingya yang terk4ndas di p1nggir laut Indonesia ditar1k ke pantai penduduk tempatan selepas pihak berkuasa enggan membantu berikutan b1mbangkan jangk1tan C0VID-19.

Difahamkan, kira-kira 94 pelar1an terbabit termasuk 30 kanak-kanak yang berlayar menggunakan bot kayu ditemui r0sak oleh nelayan pada minggu ini, sebelum dip1ntas pegawai maritim dari Pulau Sumatera yang menar1k mereka ke pantai.

Namun, pihak berkuasa di bandar Lh0kseumawe di pantai utara Sumatera itu enggan membenarkan kumpulan terbab1t mendarat dengan alasan b1mbang berlaku penyeb4ran C0VID-19.

Justeru, penduduk tempatan yang m4rah mengambil in1siatif sendiri mel0mpat menaiki ke bot dipenuhi pel4rian R0hingya itu dan menar1knya ke pantai.

Penduduk yang berkumpul di pantai tempatan bers0rak dengan t1ndakan itu, menurut wartawan AFP yang berada di tempat kejadian.

“Ia t1ndakan kem4nusiaan yang sungguh murni, kami lihat bvdak-bvdak dan wanita meng4ndung terk4ndas di lautan,” kata seorang nelayan, Aples Kuari.

Awal hari ini, ketua polis tempatan, Eko Hartanto, berkata mereka mahu menghantar semula pelar1an R0hingya yang disel4matkan nelayan tempatan itu kembali ke laut.

Bagaimanapun, pihak berkuasa bertukar pendirian selepas penduduk tempatan memb4ntah dan kumpulan pel4rian itu sekarang ditempatkan di rumah penduduk.

Menurut agensi penyel4mat Aceh, pel4rian R0hingya itu diperiksa oleh kakitangan perub4tan bagi memastikan mereka bebas C0VID-19.

Indonesia dan Malaysia antara destinasi ‘digemari’ pelar1an R0hingya beragama Islam yang mel4rikan diri daripada keg4nasan t3ntera Myanmar, dengan ribuan cuba menyel4matkan diri menyelvdup masuk melalui laut setiap tahun.

Indonesia selaku negara paling ramai umat Islam di dunia, sebelum ini membenarkan pel4rian R0hingya mendarat dan tinggal di republik itu.

Pend3ritaan pelar1an R0hingya bertambah bvruk kerana banyak negara men0lak mereka berikutan b1mbang menjadi pembawa w4bak C0VID-19. – AFP

 

Sumber: BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.