(Video) Did4kwa Jual Produk Tanpa Kelulusan, Kak KM Meng4ku Pergi Mahkamah Tapi..

Pagi tadi, kecoh tentang anak perempuan seorang pelakon wanita veteran terkenal yang did4kwa di Mahkamah Majistret Petaling Jaya.

Gara-gara pelbagai aduan dibuat menerusi media sosial, sepasukan pegawai Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang melakukan sias4tan terhadap premis kecantikan pengusaha produk jamu terbabit di Subang Jaya.

Menerusi portal Harian Metro, wanita berusia 46 tahun tersebut bakal berdepan pertvduhan kerana menjual produk merawat pelbagai mas4lah dalaman wanita tanpa memperoleh kelulusan daripada KKM terlebih dahulu.

Selain telah diedarkan ke pasaran, produk terbabit did4kwa dihasilkan daripada pelbagai jenis herba malah turut dikatakan boleh pulihkan hubungan rumah tangga.

Menerusi posting terbaru milik Liana Rosli atau lebih dikenali sebagai Kak KM, dia meng4ku memang dihadapkan ke mahkamah pagi atas d4kwaan tersebut.

Di samping berseloroh jumlah wartawan yang mahu menemu ramahnya, Kak KM juga sempat mengucapkan berterima kasih kepada semua yang prihatin terhadap dirinya.

Rasa macam jlo plak tadi kat mahkamah
Lebih 40 orang reporter..

 

View this post on Instagram

 

Rasa macam jlo plak tadi kat mahkamah Lebih 40 orang reporter 🤣🏆📷📽📸🎥

A post shared by lianarosli (@lianarosli_official) on

 

View this post on Instagram

 

Alhamdulillah selesai sudah… Allah permudahkan 🎥😇 Yang pastinya pengkhianat miskin hina

A post shared by lianarosli (@lianarosli_official) on

Dalam pada itu, dia turut menegaskan bahawa pihaknya tak bers4lah sebaliknya ada produk lain yang sedang menunggu kelulusan KKM.

Dengan nada tenang, Kak KM turut memberitahu bahawa isu tersebut telah selesai dan tak perlu dipanjangkan lagi.

Anak pelakon did3nda RM10,000 miliki produk tidak berdaftar KKM

PETALING JAYA – Anak pelakon Normah Damanhuri, Rose Azlin Rosli did3nda RM10,000 di Mahkamah Majistret Petaling Jaya hari ini atas pertvduhan memiliki keluaran produk yang tidak berdaftar untuk jualan Januari lalu. Foto: Kosmo

TERDAHULU, media melaporkan Rose Azlin, 46, atau Kak Nona yang juga kakak kepada instafamous, Liana Rosli dikenali sebagai Kak KM membuat pengakuan bers4lah selepas pertvduhan dibacakan di hadapan Majistret M Bharat.

Mahkamah turut memerintahkan Rose Azlin selaku Orang Kena Saman (OKS) dipenj4ra empat bulan lagi sekiranya g4gal membayar jumlah d3nda itu dan OKS membayar d3nda tersebut.

Mengikut pertvduhan, Rose Azlin did4kwa memiliki produk Sampah Cleanse sebanyak 99 paket yang tidak berdaftar di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang mel4nggar Peraturan (7)(1)(a) Peraturan-peraturan D*dah dan Kosmetik 1984.

Didakwa Jual Produk Tanpa Kelulusan, Kak KM Mengaku Pergi Mahkamah Tapi..

Kes4lahan itu did4kwa dilakukan di Premis Chamomile Beauty House di Subang Jaya, di sini jam 11.20 pagi pada 21 Januari lalu.

Berikutan itu, pertvduhan dikemukakan mengikut Seksyen 30(1) peraturan sama dan boleh dihvkum di bawah Seksyen 12(1) Akta Jualan D*dah 1952 yang memperuntukkan hvkuman d3nda maksimum RM25,000 atau penj4ra maksimum setahun atau kedua-dua sekali jika sabit kes4lahan.

Terdahulu Pegawai Pend4kwa Mohd Helmi Azman dari Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Jabatan Kesihatan Selangor memohon mahkamah mengenakan hvkuman setimpal sebagai pengajaran.

“Sebagai orang yang dikenali, OKS seharusnya memastikan produk kesihatan yang ingin dijual atau diguna, didaftar dengan KKM dan selamat digunakan oleh orang ramai,” katanya.

Bagaimanapun Rose Azlin yang tidak diwakili peguam memohon mahkamah mengenakan hvkuman ringan dengan alasan semasa kejadian produk-produknya dalam proses mendapatkan pengesahan KKM.

 

Sumber: IG lianarosli_official, Harian Metro, Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf