Per4suah patut ‘ditvmbangkan’ dulu, bukan pokok durian – Aktivis

KUANTAN – Pemberi dan penerima rasvah patut ‘ditvmbangkan’ terlebih dahulu, bukan pokok durian musang king yang sedang berbuah dan menunggu gvgur.

Ketua Persatuan Pencinta Alam (MNS) Pahang, Noor Jehan Abu Bakar berkata, mereka ini dalang adalah dalam yang ‘menghaIalkan’ pener0kaan dan pencer0bohan tanah di kawasan Hutan Simpan Kekal di negeri ini.

Menurutnya, sikap ‘membvtakan’ perasvah antara penyebab pener0kaan tanah h4ram di Pahang termasuk pembukaan kebun durian Musang King di HSK Batu Talam, Raub lebih 20 tahun lalu.

“Yang patut ditvmbangkan adalah perasvah dan mereka yang menerima rasvah, bukan pokok musang king yang sedang berbuah. Pokok itu tidak berd0sa.

“Orang lain tanam buah, bila teb4ng pokok, tukang teb4ng yang kena ‘getah’. Dim4rah net1zen, dim4rah pemilik pokok durian (pekebun).

“Yang untung tetap si pemakan rasvah bukan? Yang tukang terima duit (perasvah) selama ini membvtakan mata ke atas pencer0bohan itu tidak mahu di teb4s sekali ke?,” soalnya ketika dihubungi pada Khamis.

Pada Ahad, JPNP menahan 18 pekebun h4ram durian Musang King dalam operasi penguatkuasaan di HSK Batu Talam di Raub.

Jabatan itu dalam kenyataannya memaklumkan, sepanjang 0perasi itu dijalankan, mereka berdepan dengan keadaan pr0vokasi pekebun h4ram termasuk membuat haIangan kepada kenderaan keluar dan masuk ke kawasan berkenaan.

Menurut kenyataan itu, anggota jabatan tersebut juga dihaIang daripada menjalankan tugas.

Pada Isnin, Mahkamah Majistret Raub membenarkan 18 pekebun durian Musang King direm4n dan pada Selasa mereka dibebaskan dengan jam1nan polis.

Beliau berkata, penguatkuasaan yang dilakukan ini disifatkan secara satu lapisan sahaja sedang masalah ini berlaku lebih daripada apa yang digambarkan.

Jelasnya, pasti ada individu atau pihak yang sudah bertahun- tahun menerima s0gokan dan bayaran untuk menghaIalkan pener0kaan dan penanaman pokok-pokok durian di kawasan berkenaan.

“Jadi, mereka (pemberi dan perasvah) juga patut dihvkum bersama sebagai contoh dan tauladan kepada masyarakat.

“Tidak adil hvkuman hanya diberikan kepada pekebun durian kerana mereka mencer0boh tanah kerajaan tanpa menghvkum penerima-penerima s0gokan untuk bvta pada aktiviti pener0kaan tersebut.

“Kalau begitu kaedahnya ia akan menyuburkan lagi masalah rasvah kerana yang dihvkum hanya pekebun dan pemberi dan yang menerimanya (rasvah) aman daripada sebarang tindakan,” tegasnya yang mendes4k Suruhanjaya Pencegahan Rasvah Malaysia (SPRM) segera menjalankan sias4tan.

Noor Jehan berkata, tindakan pekebun mencer0boh adalah satu perbuatan saIah dan mereka boleh dihaIau keluar daripada kawasan terbabit.

Tambah beliau, pemasangan k4wat dawai perlu bagi memastikan mereka tidak kembali ke kawasan terbabit selepas ini.

Selain itu, Kerajaan Pahang kata beliau sepatutnya menggunakan durian itu ditunai terlebih dahulu.

Katanya, hasil itu boleh digunakan sebagai bayaran cukai tertvnggak, pemulihan semula tanah dan digunakan sebagai gant1rugi kepada kerajaan.

“Apabila pokok berumur 20 tahun sarat berbuah ditumbangkan dengan sia-sia, pasti net1zen sekeling tertanya- tertanya. Boleh tvtup mata selama 20 tahun, tapi tidak boleh tunggu sekejap hingga durian gvgur baru tebang?,” katanya yang mengalu-alukan tindakan teg4s kerajaan negeri memerangi kes pencer0bohan hutan simpan di Pahang.

Kerajaan negeri ambil alih kebun durian haram di Raub

Sehvbungan itu, Noor Jehan memberitahu, t1ndakan ini dilihat sebagai satu permulaan kepada usaha yang baik dan diharapkan ia dilaksanakan secara menyeluruh dan bukan berpusat di satu-satu tempat sahaja.

“Selain pener0kaan h4ram bagi penanaman durian, kerajaan negeri juga patut bertindak teg4s terhadap perkara sama bagi tujuan perlombongan dan pembaIakan di Pahang.

“Masih ada HSK seperti Hutan Simpan Lesong di Rompin juga dicer0boh dan diter0ka secara h4ram.”

11,000 pokok Musang King ditebang minggu depan

Jika tak bertegas, isu tanam durian atas tanah kerajaan tak selesai'

DALAM pada itu, 0perasi menebang pokok durian Musang King yang dianggarkan berjumlah kira-kira 11,000 pokok di tanah seluas 101 hektar di Hutan Simpan Kekal Batu Talam di sini dijangka siap sepenuhnya minggu depan.

Ketua Penolong Pengarah (Penguat kuasa), Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) Nor Azirim Ahmad berkata, berdasarkan kerja memvsnahkan yang telah melebihi 85 hektar sehingga petang semalam menyaksikan aktiviti menebang dijangka siap lebih awal berbanding jadual pada 3 Ogos depan.

“Aktiviti menebang mula berjalan lancar pada Selasa lalu terutama selepas kehadiran anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertanggungjawab mengawal dalam kawasan Hutan Simpan Batu Talam termasuk mengadakan dua sek4tan jalan raya (SJR) di laluan masuk ke hutan simpan berkenaan.

“Selepas aktiviti menebang selesai sepenuhnya kerja menanam pokok hutan akan dilakukan segera yang mana beberapa spesies pokok hutan sudah dikenal pasti seperti meranti temak nipis,” katanya di sini, hari ini.

Operasi memvsnahkan pokok durian Musang King di kawasan Hutan Simpan Kekal Batu Talam seluas 101 hektar dimulakan pada 3 Julai lalu yang dijangka berakhir 2 Ogos depan.

Menurut Nor Azirim, kehadiran lebih ramai penebang terdiri daripada kakitangan JPNP disetiap daerah di negeri ini melancarkan kerja memvsnahkan pokok durian.

Beliau memberitahu, hampir 100 kakitangan JPNP menyertai Operasi Pamah dibantu anggota Unit Penguatkuasa Negeri Pahang (UPNP) yang menjalankan kerja menebang secara berterusan menggunakan mesin gergaji ber4ntai.

“Faktor hujan pada sebelah petang selain angin kencang turut menjej4skan kelancaran aktiviti menebang yang jadual asal mengambil masa sebulan untuk siapkan,” ujarnya.

 

Sumber: Sinar Harian, K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.