P4NAS!! Rumusan ‘LIVE’ penjelasan Ebit Lew – “Hati saya terIuka dipanggil d4jjaI, b4bi!”

Lawak & Seram

NAMA pend4kwah bebas Ustaz Ebit Lew hangat diperkatakan susulan misi kemanusiannya ke G4za baru-baru ini.

Malah, timbul pelbagai spekuIasi selepas penyanyi rap, Caprice dan Ketua Pegawai Eksekutif Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Cinta G4za Malaysia, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamamrulzaman membuat beberapa d4kwaan terhadap Ebit secara terbuka.

Ia sekaligus menyebabkan nama Ebit tiba-tiba p4nas sehingga dia dan keluarganya diser4ng segeIintir net1zen dengan c4ci m4ki serta gelaran seperti b4bi, d4jjaI, sy4itan, penvnggang agama, pen1pu dan macam-macam lagi.

Selepas membuat laporan polis Rabu petang, Ebit sekali lagi tampil menerusi siaran live Instagram pada Khamis untuk menjawab tvduhan yang diIemparkan terhadapnya.

Berikut merupakan jawapan Ebit terhadap beberapa persoalan serta tvduhan yang kini menjadi perdeb4tan dan teka-teki dalam kalangan net1zen.

1) Kunjungan ke G4za guna duit siapa?

Saya pergi ke sana dengan duit sendiri dan saya tak pernah buka satu tabung pun untuk G4za . Dari dulu sampai sekarang tak pernah buka apa-apa tabung pun.

Ia merupakan duit saya sendiri serta duit beberapa sahabat rapat yang berkawan dengan jujur, mereka ada bersama saya… serta rakan Facebook juga ada menyumbang.

2) Wakil team Ebit Lew tak jawab WhatsApp?

“Sebelum pergi, kami buat survey dan tanya semua orang. Dia (Nadir Al-Nury) kata dia bagi proposal.

Proposal yang dia bagi cuma quotation harga barang makanan, harga kotak makanan. Satu kotak AS$40, kalau kali empat duit Malaysia, lebih kurang RM160.

“Tapi saya dapat quotation lain dengan harga AS$20 dengan barang yang sama. Jadi kenapa saya nak ambil yang AS$40?

Memang semua orang bagi quotation. Tak semua kita balas. Kalau tuan puan buat bisnes, untuk marah quotation tak diterima bukanlah satu perkara yang wajar.

Kata Ebit, segala perbelanjaan di sana merupakan wang miliknya dan rakan-rakan, bukan sumbangan orang ramai.

Biasa untuk satu barang kita minta quotation dari 30 tempat. Tapi saya tak persoalkan dia letak harga begitu.

Tak balas WhatsApp tu biasalah. Kadang-kadang isteri hantar 10 WhatsApp, suami balas satu je. Kalau isteri pun tak sempat nak balas WhatsApp, orang lain pun janganlah kecil hati.

3) Team Ebit Lew bersiar-siar di Kaherah

Niat saya ada tiga. Pertama nak beri barang kepada Red Crescent Mesir dan Red Crescent Palestin melalui Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia.

Kedua kalau ada rezeki lebih saya nak sampai ke pintu R4fah, satu-satunya jalan ke G4za .

Ketiga kalau ada rezeki saya nak masuk G4za . Saya tahu ia mustahil sebab mereka baru tamat per4ng.

Saya cuma serah barang, sampai ke Mesir nak lalu polis, dah serah nama kepada polis dan maklumkan tujuan ke sana.

Saya tak boleh maklumkan tujuan untuk ke G4za sebab ia belum diluluskan. Tourist kena pergi beberapa tempat, saya kena ikut jadual, ada polis iringi kami.

Sementara dapat kelulusan untuk barang sampai dan tunggu kelulusan kalau ada rezeki ke R4fah atau G4za , saya pergi ke kawasan sekitar termasuklah Makam Imam Syafie.

Niat saya nak berada di sana 10 hari sahaja sebab ayah dah sakit. Isu kami berjalan-jalan tiada masalah. Satu sen tak pakai duit orang lain.

4) Kenapa beli barang di Kaherah, bukan di G4za ?

Soalan ini tak patut wujud. Red Crescent Mesir dibenarkan masuk dari dulu, mereka disahkan dunia dan tidak berpihak ke mana-mana.

Sebab tu saya yakin dan serah kepada mereka. Cuma masa tu tunggu barang Qatar dan Dubai. Tak ada timbul isu tu. Berat juga kalau nak tvduh, lagi berat kalau kita syak pada mereka.

Tak ada banyak barang dalam G4za , ada yang kena tunggu kelulusan paling cepat selama enam bulan. Saya tahu barang tu akan sampai kalau sampai cepat atau lambat, jadi saya beli di Kaherah.

Saya nak beritahu, barang medik saya beli empat lori. Dua treler dan dua lori saya beli di Mesir. Barang tu dah masuk, tiada masalah. Kat G4za saya beli banyak juga. Jadi tiada syak.

Kebanyakan barang kat G4za merupakan dari Isr4.el. Saya beli di G4za , saya beli juga di Mesir. Saya hairan tuan (Nadir Al-Nuri) dah lama duduk sama, macam mana boleh hairan bila barang tak masuk. Jadi perkataan tu tak patut diucapkan.

5) Team Ebit Lew bi4dab, tak tegvr Nadir Al-Nuri?

Kami nak masuk sana, 21 jam melalui 21 check point. Kami syukur dibantu kerajaan Mesir dan Kedutaan Malaysia dengan Wisma Putra.

Selama 21 jam diiringi 12 kereta kebal, nak pergi tandas atau nak makan pun tak sempat. Duduk tegak 21 jam dalam van. Tapi bersemangat nak tolong orang.

ebit2Ebit menjawab segala d4kwaan Nadir Al-Nuri yang membangkitkan persoalan ramai sebelum ini.

Dalam pukul 1.30 pagi saya sampai, saya belum solat Maghrib dan Isyak. Memang saya nak kejar sembahyang. Mereka suruh saya duduk di kerusi dan Nadir kata saya tak tegur dan tak salam.

Saya betul-betul tak perasan, Lepas tu saya terus pergi solat. Kalau soal live, memang kita tak benarkan live ketika misi bantuan. Takut ada apa-apa perkara bvruk berlaku ketika live.

Saya tak bi4dab, tak ada toIak sesiapa. Tak perasan dia.

6) Apa keperluan bina rumah anak yat1m di Palestin?

Setiap orang ada cara masing-masing untuk bantu. Mustahil kalau kat sana langsung tak perlu rumah anak yat1m.

Kita buat cara masing-masing. Saya hormat cara beliau memberi. Dia patut hormat cara saya bantu.

7) Kenapa guna syarikat Hala, kenapa svsahkan NGO lain?

Ini f1tnah yang teramat meIampau dan sangat terlebih. Saya tak tahu apa itu syarikat Hala. Saya masuk melalui Kedutaan Malaysia.

Mengenai Miles of Smiles yang disebut sebagai satu-satunya jalan untuk masuk ke G4za . Saya dah hubungi mereka dari awal lagi.

Apabila sampai disana, saya berkomunikasi dengan beliau, diminta bayar A$10,000 atau sekitar RM40,000 satu kepala untuk masuk. Saya kata saya masuk seorang pun tak apa. Proses demi proses gagaI.

Nak masuk G4za ada dua kelulusan penting. Pertama kelulusan kerajaan Mesir, kedua kelulusan tentera, itu wajib.

Ketika saya maklumkan nak balik, saya call kedutaan dan Wisma Putra, mereka cuba bantu, tanya-tanya tentera dan mereka kata ada satu syarikat yang assign.

Masa nak balik, mereka kata ejen per1sikan tentera Mesir nak bantu. Nama syarikat tu Lucky Tour.

Lucky Tour caj A$2,500 atau sekitar RM10,000. Yang tadi RM40,000. Ni diskaun RM30,000. Sebelum ni orang masuk sekepala RM40,000.

Sebenarnya dia buka jalan mudah untuk orang lain nak pergi. Saya tak ada bayar harga tinggi hingga susahkan NGO lain. Ini f1tnah meIampau. Pen1pu, f1tnah meIampau dan zaIim.

Selama 33 hari kami di sana, semua team saya tak tidur. Jam 2 pagi bangun tahajjud, dhuha lagi, macam kem ibadah. Setiap pagi nangis minta bantuan Allah.

Antara rumusan-rumusan lain:

8) Men4fikan Mencvri dokumen yang Caprice kata sepatutnya dokumen masuk G4za untuk Caprice, PU Riz , Neelofa dan Heliza. EL kata mungkin imag1nasi Caprice.

9) Men4fikan kenyataan menc1um kaki Menteri G4za, Caprice berb0hong.

10) Men4fikan beli sijil Duta Muhibbah, Menteri bagi tanpa diminta.

11) Bl0ck Caprice sebab perangai negatif.

Mana sumbangan RM20 juta rakyat Malaysia? – Ebit Lew

DALAM pada itu, Ebit Lew meminta Ketua Pegawai Eksekutif Cinta G4za Malaysia, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman mengemukakan bagaimana duit sumbangan rakyat Malaysia diagihkan untuk penduduk di PaIest1n.

Ebit Lew dalam sidang akhbar yang disiarkan secara langsung di Instagramnya tadi berkata, dia tidak membawa duit sesiapa daripada kutipan tabung kerana pihak tidak pernah membuka sebarang tabung G4za.

“Saya pergi sana dengan duit saya sendiri dan tidak pernah buka satu tabung pun untuk ke G4za, PaIest1n. Saya pergi dengan duit saya bersama sahabat yang sangat rapat dengan saya dan juga ada beberapa rakan di Facebook yang menyumbang.

“Ramai m4ki saya d4kwa saya bawa duit Malaysia ke sana, dalam Live Muhammad Nadir Al-Nuri sebelum ini dia pernah sebut beliau mengumpul duit sumbangan yang berjumlah RM20 juta, jadi soalan itu sebenarnya berbalik kepada beliau di mana duit itu?

“Saya yakin dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di sana, tetapi saya mahu balikkan soalan itu kepada dia, di mana sumbangan RM20 juta, ada resit ada bukti?,” katanya.

Terdahulu pada Selasa malam, rakyat Malaysia yang tinggal di Semenanjung G4za , Muhammad Nadir Al-Nuri Kamarulzaman tampil membuat pended4han mengenai misi Ebit menerusi saluran Telegram miliknya.

Isu itu mula menjadi ‘p4nas’ selepas penyanyi rap Caprice tampil membuat pended4han baru-baru ini, namun dia sudahpun membuat perm0honan maaf pada Selasa.

Ebit pada Rabu petang turut membuat satu laporan polis, sekaligus menyebabkan Caprice memb4talkan live Instagram yang sepatutnya berlangsung pada Rabu malam.

 

Sumber: mStar, K! ONLINE, Facebook Rahmat Ikhsan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.