Nenek Elfira Loy mninggal dunia kena jngkitan C0vid-19 di hospital, Ezzrin Loy hantar jnazah pakai PPE

PELAKON Elfira Loy berk0ngsikan khabar dvka apabila nenek kesayangannya, Siti Rokiyah Saad menghembvskan nafas terakhir pada malam Khamis.

Elfira atau nama sebenarnya, Nurul Elfira Loy Ahmad Sabri, 27, berkata, Allahy4rham neneknya disahkan p0sitif C0vid-19 selepas lima hari dimasukkan ke hospital bagi menjalani pembed4han di bahagian kaki.

Katanya, selain arw4h beberapa pesak1t yang berada di w4d yang sama turut terkena jangk1tan v1rus b4haya itu.

“Sebenarnya berat nak cerita belum cukup nafas nak t4han air mata ni.

“Nenek saya w4rded dekat hospital sebab oper4tion kaki, Alhamdulillah semua okay cuma memang duduk hospital untuk di mon1tor.

Perk0ngsian Elfira di laman Instagram.

“Selepas beberapa hari, dah sampai giliran dia untuk sunt1kan vaksin. Alhamdulillah semuanya okay… Nenek tak alami sebarang simpt0m tervk.

Memang terkiIan tapi Allah yang menentukan, kami hanya reda dengan ketentuan ini.

ELFIRA LOY

PELAKON

“Tapi selepas lima hari tak silap, nenek disahkan po0itif disebabkan ada 0utbreak dalam w4d.

“Ada berbeIas orang disahkan p0sitif… ia berlaku di hospital, pvncanya dari siapa tak masih tak tahu.

“Memang terkiIan tapi Allah yang menentukan, kami hanya reda dengan ketentuan ini,” ujarnya.

Sementara itu, adik Elfira iaitu pelakon Ahmad Ezzrin Loy bersyvkur diberi peluang melaksanakan pr0ses pengebvmian Allahy4rham dengan memakai pakaian lengkap perIindungan diri (PPE).

Elfira hanya dapat melihat jnazah neneknya dikebvmikan dari jauh.

“Malam semalam (Khamis) kami kehiIangan nenek tersayang. Saya sangat bersyukur dapat menemaninya buat kali terakhir hari ini.

“Terima kasih juga kepada KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) kerana menyediakan saya dan Abang Faris (suami Elfira) untuk pengebvmian nenek. Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan,” katanya.

Sementara itu, usaha mStar untuk mendapatkan kenyataan terperinci berhubung perkara ini masih belum berhasil berikutan Elfira masih belum menjawab panggilan telefon.

Ezzrin Loy reda… lega dapat berbakti untuk arw4h nenek buat kali terakhir – “Ini tanggungjawab saya sebagai cucu”


Ezzrin dipakaikan PPE untuk membantu menguruskan jenazah neneknya.

PELAKON Ezzrin Loy bersyukur diberi peluang untuk membantu menyempurnakan pengebvmian arw4h neneknya, Siti Rokiyah Saad, 84, yang mninggal dunia akibat C0vid-19 pada pagi Jumaat.

Ezzrin atau Ahmad Ezzrin Loy Ahmad Sabri, 24, berkata, dia dan abang iparnya, Faris Anuar yang merupakan suami kepada pelakon Elfira Loy diberi kesempatan menyempurnakan jnazah sehingga ke Iiang Iahad dengan memakai pakaian perIindungan diri (PPE).

“Mereka benarkan dua ahli keluarga sahaja untuk toIong membantu menguruskan jnazah. Saya rasa ini juga adalah tanggungjawab saya sebagai cucu untuk berbakti pada nenek di perjalanan terakhirnya.

Gambar kenangan keluarga Ezzrin bersama arw4h nenek (duduk kiri).

“Selain pihak KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia), AJK masjid pun ada membantu dan daripada situ saya serta abang ipar dapat sama-sama tolong uruskan jnazah.

“Walaupun tidak berapa selesa dalam PPE tapi tetap kena pakai untuk patuhi S0P,” katanya ketika dihvbungi mStar.

Allahy4rham nenek Ezzrin mninggal dunia pada 10.50 malam Khamis di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras akibat jangk1tan C0vid-19.

Saya rasa ini juga adalah tanggungjawab saya sebagai cucu untuk berb4kti pada nenek di perjalanan terakhirnya.

EZZRIN LOY

PELAKON

Walaupun Allahy4rham dijangk1ti wabak C0vid-19 di hospital, namun Ezzrin berkata mereka sekeluarga reda dengan ketentuan tersebut dan tidak menyaIahkan mana-mana pihak.

“Kami reda dengan ketentuan ini dan tak saIahkan mana-mana pihak biarpun arw4h dijangk1ti ketika berada di hospital.

“Cuma saya sedikit terkiIan sebab tak dapat berkvmpul dengan saudara mara untuk sama-sama adakan majlis tahIil untuk arw4h, jadi kami adakan secara kecil-kecil bersama ahli keluarga sahaja,” ujarnya.

Menceritakan lebih lanjvt tentang penyakit neneknya, Ezzrin menjelaskan arw4h menghidap penyakit kenc1ng man1s dan melakukan pembed4han pada minggu kedua Aidilfitri selepas kakinya mula membengk4k.

Suami Elfira turut dipakaikan PPE.

“Nenek ada penyakit kenc1ng man1s dan masa raya dia makan makanan manis sehingga menyebabkan kaki dia membengk4k. Lepas itu memang saya dan mak dapatkan surat kebenaran bawa dia datang KL dari Kedah untuk terus lakukan pembed4han di sini.

“Lepas dah bed4h, Alhamdulillah keadaan nenek masa itu dah beransur puIih tapi lima hari selepas itu, doktor maklumkan nenek disahkan p0sitif C0vid-19.

“Mula-mula ingatkan arw4h dapat daripada mak saya ke apa, sebab mak saya pun buat ujian caIitan takvt kalau-kalau mak pembawa tapi lepas buat ujian keputusan mak negatif.

“Lepas itu baharu pihak hospital maklumkan memang ada 0utbreak dalam w4d dan menjangk1ti ramai lagi pesak1t dalam w4d pada ketika itu,” jelasnya.

Allahy4rham telah seIamat dikebvmikan di sebuah tanah perkvburan di Kuala Lumpur pada pagi Jumaat.

 

Sumber: mStar, Instagram Elfira Loy dan Ezzrin Loy

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.