Gelaran ‘Datuk’ Pelakon Farid Kamil, Boy Iman Ditarik Sultan Pahang Berkuatkuasa 1 Februari 2021

Gelaran Datuk bagi pelakon Farid Kamil, Boy Iman antara dibatalkan Sultan Pahang berkuatkuasa 1 Februari lalu. Perkara ini telah dimaklumkan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri kepada Bernama.

Mengulas lanjut, Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang merangkap Pendaftar Darjah, Datuk Seri Dr Sallehuddin Ishak berkata, keputusan itu atas titah Yang di Pertuan Agong selaku Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.
Image result for farid kamil terima gelaran datuk

Menurutnya, penarikan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk kepada dua pelakon itu berkuatkuasa dari tarikh surat penar1kkan darjah kebesaran itu pada 1 Februari lalu.

Image result for boy iman terima gelaran datuk

“Penar1kan darjah kebesaran (DIMP) itu turut melibatkan tiga penerima lain,, Wong Shee Kai @ Ricky, Tran Thi Mai @ Maimunah dan pemimpin sebuah NGO, Syed Mohammad Faiz Syed Azemman” katanya melalui satu kenyataan pada Rabu.

Dr Sallehuddin berkata, individu tersebut tidak dibenarkan memakai sebarang gelaran yang dikurniakan dan perlu mengembalikan Darjah Kebesaran yang dikurniakan sebelum ini kepada Pejabat Setiausaha Kerajaan Pahang selaras dengan Undang-Undang Darjah – Darjah Kebesaran dan Bintang – Bintang Negeri Pahang.

Menyingkap saat terima gelaran Datuk

Bagi gelaran Datuk yang digalas Boy yang dipers0al ramai pihak memandangkan pelakon itu kurang menyerlah dalam industri seni.

Namun Boy menjelaskan pengl1batannya dalam kerja-kerja amal secara tak langsung melayakkannya menerima anugerah tersebut.

Boy-Iman-Saman-Ustaz-RM3-Juta

Saya terl1bat dengan beberapa persatuan atau NGO. Antaranya Persatuan Insan Prihatin Malaysia di mana saya bert1ndak sebagai timbalan pengerusi.

Menerusi persatuan saya banyak terl1bat dengan pelbagai aktiviti, seperti projek amal bersama golongan gel4nd4ngan, anak y4tim, orang-orang tua, ibu-ibu tvnggal dan sebagainya.

Sebagai artis, selain menghiburkan tetamu pada majlis-majlis keramaian, peranan saya juga memberi publisiti kepada Yang Amat Mulia dan menguruskan sesuatu majlis.

gelaran datuk farid kamil dipertikai ini penjelasannya 1

Sementara itu, ntizen juga menganggap Farid Kamil belum layak menerima pangkat itu.

Farid dalam reaksi terdahulunya berkata, kec4man itu berlaku kerana segel1ntir ntizen berkenaan tidak mempunyai sebarang ilmu atau pembelajaran khusus mengenai adat-adat Kesultanan Melayu Pahang.

“Siapa ntizen itu (yang mengec4m)? Yang memberikan penganugerahan itu adalah atas titah Sultan Pahang. Saya berharap mereka (ntizen) lebih baik diam,” 

Sumber: Bernama, Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.