Pelajar tahfiz mninggal dunia ketika tidur, jnazah wangi ketika dik4fankan

Foto: wowberita

Seorang pelajar tahfiz dari Indonesia, Muhammad Al Fatih Syukur, 18, ditemui mninggal dunia di bilik tidurnya di Mesir pada 9 Februari lalu dipercayai akibat ser4ngan jantvng.

Menurut sumber, arw4h menyertai program Ma’had Syaraful Haramain di sini bermula 2018 yang lalu dan bakal melanjutkan pengajiannya di Universiti Al-Azhar pada September 2021.

“Pagi ini ketika berita kem4tiannya terl1ntas di laman Facebook, saya tersent4k kerana apa yang saya tahu arw4h tidak mempunyai sebarang penyak1t sebelum ini.

“Muhammad al-Fatih Syukur adalah salah seorang pelajar terbaik di sana dan antara yang terawal menghafaz 30 juzuk Al-Quran,” kata Zaenal Akhbar Mustaqin.

 

Menurut Zaenal lagi, arw4h sering menjadi imam kerana memiliki suara yang merdu.

“Semalam dia mengimamkan solat Subuh, tetapi Maghrib Allah memanggilnya pulang ketika dia sedang berpuasa sunat,” katanya.

Arw4h Muhammad Al Fatih tidak hanya menghafal Al-Quran, beliau turut menghafal Alfiyah Ibn Malik, iaitu kitab berima tatabahasa Arab yang ditulis oleh Ibn Malik pada kurun ke-13.

“Arw4h juga pembawa m0ral dan adab yang luar biasa. Hampir tidak mninggalkan jejak kebvrukan, kecuali kebaikan, Allah mengasihi dia dan keluarganya. Pada usia 18 tahun, Tuhan memanggilnya.

“Namun, ayah dan ibunya yang bertuah dapat menuai kebaikannya. Semoga amal solehnya diterima oleh Allah dan semua d0sanya akan diampunkan oleh Allah SWT,” katanya.

Difahamkan, jnazah Muhammad Al Fatih akan dibawa pulang ke pangkuan ibu bapanya di Ternate untuk dikebvmikan di sana.

“Semoga Allahyrham mendapat husnul khatimah dan keluarga yang ditinggalkan diberi ketabahan dan keredhaan. Aaminn.. Al-Fatihah,” katanya.

 

Sumber: wowberita

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf