“Tak boleh rent4s, jangan rent4s..”- Netizen tanya Fazura perIi siapa tu?

Umum sedia maklum, kebenaran rentas negeri masih dil4rang sehingga Kementerian Kes1hatan Malaysia (KKM) berpuas hati dengan penvrunan kes C0VID-19.

Namun, syarat tersebut dil0nggarkan bagi mereka yang mempunyai urusan kerja atau kes kecem4san selepas meminta kebenaran pihak polis di l0kasi masing-masing.

Terbaru, t1ndakan pelakon popular Fazura yang memberi k0men mengenai ‘rent4s negeri’ menerusi program Muzikal Lawak Superstar 2 (MLS2) malam tadi mengvndang perhatian wrganet di laman Twitter.

Menerusi perk0ngsian @farhanzulkefly, Fazura yang menjadi salah seorang jvri memberikan k0men kepada kumpulan UNI yang dianggotai Atu Zero, Fad Bocey dan Fakhrul UNIC berdasarkan persembahan mereka.

“…sampai selvdup mak bapa. Kita kenalah mem4tuhi peratvran daripada kerajaan, ikut pr0sedur operasi standard (SOP) kan. Tak boleh rent4s, jangan rent4s,” katanya.

Bagaimanapun, ada pula segelintir ntizen mempers0alkan adakah itu k0men bersifat umum selain mend4kwa mungkin terdapat unsvr s1ndiran kepada individu tertentu.

Sekali dia perIi kat ‘l1ve sh0w’!

Tak boleh rentas, jangan rentas…” Perlian Fazura Memang Padu, Boleh Buat Yg Terasa Terkedu – News Media Online

PerIi siapa tu ye?

Malah ada juga memvji t1ndakan Fazura, sebagai ‘pvblic f1gure’ yang mempunyai peng4ruh besar sekali gus dapat menasihati dan mengingatkan pen0nton mengenai pem4tuhan terhadap SOP.

Bagus! Kita perlukan lebih lagi macam ni

Program MLS disiarkan secara langsung setiap Jumaat, jam 9 dari Pusat K0nvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) melalui Astro Warna (saluran 127) dan Warna HD (saluran 107).

‘Pvblic f1gure’ perlu bagi contoh yang baik, g4lak orang patuh SOP – Fazura

Sementara itu, menerusi temvbual eksklvsif p0rtal Oi, Jom! semalam, pemilik nama Nur Fazura Sharifuddin itu cuba mematuhi pr0sedur 0perasi standard (SOP) dengan sebaiknya sepanjang masa.

“Fatima pun tak pernah lagi saya bawa keluar kemana-mana pusat beli belah. Saya nak keluar pun saya akan fikir anak apatah lagi nak bawa dia keluar, sangat menyer4mkan,” katanya.

Menurut pelakon filem Ayat-Ayat Cinta 2 itu, dia yakin dengan usaha kerajaan dalam men4ngani w4bak p4ndemik berkenaan setelah pelbagai pelaksanaan dilakukan sejak tahun lalu.

“Saya sed1h sebab saya mempunyai nenek yang kvrang s1hat di kampung tetapi saya tidak dapat berjumpa dengannya sudah berbulan-bulan. Tetapi saya akvr dengan S0P yang ditetapkan kerajaan.

“Kalau dil4ksanakan PKP (Per1ntah Kaw4lan Pergerakan), nanti banyak perkara yang akan terjej4s. Tapi bila diberikan kel0nggaran, kita l4nggar pula kel0nggaran itu,” ujarnya.

Tambah isteri kepada aktor Fattah Amin itu, ‘pvblic f1gure’ juga memainkan peranan dengan memberikan c0ntoh yang baik kepada orang awam dalam mematuhi S0P.

“Per4turan nombor satu, kita perlu menjadi seorang rakyat Malaysia yang bertanggvngjawab. Kedua, sebagai seorang ‘pvblic f1gure’ kita perlu bagi c0ntoh yang baik…

“…dan menggalakkan orang ramai untuk mem4tuhi S0P supaya membantu negara kita beb4s dari jangk1tan C0vid-19,” katanya.

 

Sumber: Twitter,  Oi, Jom!, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf