“B4yang rumah pun tak nampak..”- Fendy Caliph Buskers tunggu janji diberi rumah PPR

Kuala Lumpur: “Dram elektrik yang dijanjikan saya dah dapat, tapi ‘b4yangan’ rumah mampu milik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang memang saya harapkan sangat tidak tahu lagi statusnya macam mana.”

Itulah penjelasan diIuahkan pemain dram kumpulan Caliph Buskers, Fendy Adlun, 30, apabila ditanya mengenai permohonan rumah mampu milik DBKL yang diinginkannya kerana kini berhadapan masaIah kewangan.

'Mimpi jadi kenyataan' - Fendy Caliph Buskers

Fendy di hvbungi berkata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun yang datang meIawat di kediamannya di Sentul pada 10 Julai lalu ada memaklumkan pihak beliau akan memastikan permohonannya untuk rumah itu akan diuruskan dalam kadar segera.

“Tapi, dah hampir sebulan saya masih lagi tidak mendapat sebarang perkembangan berita mengenai status permohonan yang sudah dibuat.”

“Ikutkan saya, sudah isi segala borang dengan maklumat lengkap diperlukan pihak DBKL. Cuma, surat akuan svmpah mengatakan saya kerja sendiri tidak dapat disertakan kerana tiada pejabat pesuruhjaya svmpah dibuka berikutan Per1ntah K3walan Pergerakan (PKP).”

“Pihak DBKL pun sudah beberapa kali saya hubungi tetapi tak tahu nak rujuk pada siapa yang boleh bantu dan akhirnya tiada jawapan diperoleh. Saya nak bergerak pergi ke bangunan DBKL pun tak berapa pasti sebab sekarang masih PKP. Saya tak tahu pegawai-pegawai itu kerja di pejabat atau dari rumah,” katanya kepada Harian Metro.

Ditanya juga mengenai bantuan bulanan dipohon seperti Elaun Pekerja C4cat (EPC) dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) serta Baitumal, Fendy berkata untuk bantuan itu pun dia masih belum mendapat sebarang perkembangan terkini.

“Sekarang ini, saya hanya mengharapkan untuk dapat rumah mampu milik itu sahaja. Ini kerana, bayaran sewa bulanannya tidak tinggi dan jika ada lebihan pendapatan boleh saya buat simpanan masa depan.

“Dapatlah saya berj1mat banyak untuk diri sendiri dan anak. Pada zaman C0vid-19 sekarang ini, saya tak tahu bila situasi p4ndemik ini akan berakhir. Jadi, saya memang kena berjimat-cermat perbelanjaan,” katanya.

Ditanya kawasan perumahan DBKL yang ingin di diaminya, Fendy berkata dia kalau boleh mahu tinggal di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Taman Mulia Bandar Tun Razak kerana sangat dekat dengan kemudahan pengangkutan awam iaitu stesen Trans1t Aliran Ringan (LRT).

“Saya c4cat pengIihatan, jadi saya memang memerlukan kawasan kediaman yang dekat dengan LRT untuk memudahkan bergerak. Selain itu, kawasan PPR itu juga dilengkapi dengan kedai dan kemudahan komuniti masyarakat yang boleh digunakan orang kvrang upaya (OKU) seperti saya,” katanya

Terdahulu, sebelum ini tular video yang dimuat naik Fendy di Facebook yang memohon Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat memudahkan permohonannya mendapatkan rumah mampu milik DBKL.

Ia berikutan, pendapatan Fendy terjej4s tervk hingga dia svkar membayar sewa ruamh serta menyara anak perempuannya, Nur Azalea Zafirah, 6, yang juga c4cat pengIihatan dan kanak-kanak istimewa kerana penuIaran C0vid-19.

#kw Fendy Caliph Buskers

#loc Kuala Lumpur

 

Sumber: Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.