“Buat part time kah?”- Tul4r Foto ‘Polis Trafik’ Jadi Rider Foodpanda, Ini Kenyataan IPD..

Baru-baru ini tul4r di media sosial sekeping foto memaparkan seorang penghantar makanan Foodpanda sedang berhenti di pers1mpangan lampu isyarat.

Mungkin foto tersebut nampak macam biasa sahaja, namun apa yang ‘mencvri’ perhatian adalah seluar yang disarungkannya.

Foto tersebut yang dimuat naik oleh seorang w4rganet itu disertakan dengan kapsyen pendek bertulis Buat part time kah?” disusuli em0ji ketawa.

Difahamkan, w4rganet itu dipercayai menganggap anggota ‘polis trafik’ tersebut membuat kerja samp1ngan sebagai penghantar makanan Foodpanda, berdasarkan jenis seluar yang disarungkannya ketika itu.

Hantaran itu dit4ngkap layar dan sekali lagi tul4r serta mendapat maklum b4las neg4tif, rata-rata mend4kwa w4rganet tersebut seakan memp3rsendakan ‘polis’ itu.

Bagaimanapun isu ini akhirnya terj4wab apabila Polis Daerah Kluang, Johor mengeluarkan satu kenyataan rasmi berkenaannya hari ini.

Ketua polis daerah ded4h perkara sebenar

Ketua Polis Daerah, ACP Low Hang Seng berkata, penghantar makanan Foodpanda itu bukanlah seorang anggota polis trafik Ibu Pejabat Daerah (IPD) Kluang yang membuat kerja samp1ngan, seperti yang did4kwa dalam hantaran tul4r tersebut.

“Pihak polis telah men4fikan berhvbung perkara ini seperti yang ditul4rkan itu.

“Individu yang ditul4rkan merupakan pekerja penghantaran makanan (Foodpanda) telah hadir ke IPD Kluang dan menges4hkan bahawa dirinya yang div1ralkan.

“Pihak polis menasihatkan orang ramai agar tidak menul4rkan perkara-perkara yang tidak disahkan benar sebelum menyem4k perkara tersebut daripada ditul4rkan.

“Perkara-perkara seumpama ini boleh mendatangkan kegvsaran dan ketidakt3nteraman dalam kalangan masyarakat,” katanya dalam kenyataan tersebut.

Sehubungan itu, Low Hang Seng turut meneg4skan bahawa hvkuman und4ng-und4ng akan dikenakan kepada mereka yang menul4rkan sebarang maklumat tidak sah1h.

“Bagi orang ramai yang menyeb4rkan perkara seumpama ini boleh diambil t1ndakan di bawah S3ksyen 233 (3) Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) 1998.

“Jika sab1t kes4lahan d3nda tidak melebihi RM50,000 atau dipenj4rakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya sekali,” teg4snya lagi.

 

Sumber: FB Polis Daerah Kluang, Siakap Keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf